STSJ Cataluña , 6 de Mayo de 2004

PonenteASCENSION SOLE PUIG
ECLIES:TSJCAT:2004:5733
Número de Recurso7439/2003
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución 6 de Mayo de 2004
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA CATALUNYA SALA SOCIAL BR IL·LM. SR. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER IL·LM. SR. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG Barcelona, 6 de maig de 2004 La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt, EN NOM DEL REI ha dictat la següent SENTÈNCIA NÚM. 3594/2004 En el recurs de suplicació interposat per Gerardo a la sentència del Jutjat Social 2 Girona de data 10 de gener de 2003 dictada en el procediment Demandes núm. 317/2002 en el qual s'ha recorregut contra la part Agustín , Viñas Sanitan,S.L., Gabriel , INSS GERONA i TGSS (GIRONA), ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 17.06.2002 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre Seguretat Social en general, en la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 10 de gener de 2003 , que contenia la decisió següent:

Estimo la demanda presentada per Agustín contra l'INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, Gabriel i VIÑAS SANITAN, S.L., i amb revocació parcial de la resolució administrativa impugnada, declaro el dret de l'actor a percebre amb càrrec a Espanya una pensió de jubilació del 24,21% sobre la base reguladora reconeguda, sent responsable directe l'empres VIÑAS SANITAN, S.L. per la diferència amb el percentatge reconegut (21,71%), i amb aquesta finalitat ha d'ingressar la capitalització corresponent a la TGSS, i tot això sense perjudici de l'obligació d'acompte que competeix l'INSS.

Rectificada per Interlocutòria de data 01.04.2003, la part dispositiva de la qual té el tenor literal següent:

Rectifico la Sentència de data 10-01-03 en el sentit de declarar el dret de l'actor a una pensió de jubilació del 60% de la base reguladora 532,70 euros, sent a càrrec d'Espanya el percentatge del 32,91%, del qual és responsable directa l'empresa Viñas Sanitan, SL la diferència amb el percentatge reconegut (21,71%), la qual ha d'ingressar la capitalització corresponent a la TGSS, i tot això sense perjudici de l'obligació d'acompte que competeix a l'INSS.

Segon

En aquesta sentència es declaren com a provats els fets següents:

"PRIMER. Agustín va efectuar sol·licitud de prestació de jubilació que va ser resolta per l'INSS amb data 12-4-02 en el sentit de reconèixer-li una pensió de jubilació, en els extrems següents:

DADES RELATIVES A LA PENSIÓ

Prestació: JUBILACIÓ

Efectes: 01-02-01 DADES RELATIVES AL CÀLCUL Base reguladora:532'70 Per: Cotització: 98,00% Edat:60'00 Percentatge resultant:58'80 Pensió teòrica:313'23 Períodes de Cotització

A Espanya2.404 dies A FRANÇA8.669 dies Total cotitzacions11.073 dies Percentatge a càrrec d'Espanya:21'71 Pensió bàsica espanyola:68'00 Revaloritzacions:18'00 Complement a mínim:0'00 Complement art. 50/art. 13:0'00 TOTAL PENSIÓ MENSUAL86'20 Descompte I.R.P.F. 0'00%0'00 LÍQUID MENSUAL: EUROS:86'20 PESSETES14.342 SEGON. L'actor va prestar serveis en el període no computat, 1-1-54 a 31-12-58 per a l'empresa Gabriel . (F, 22).

TERCER

Interposada reclamació prèvia en data 24-4-02, va ser desestimada.

QUART

El percentatge de pensió de jubilació que correspondria a l'actor per al supòsit d'estimar-se treballat el període 1-1-54 a 31-12-58, seria del 24,21% a càrrec d'Espanya. (No controvertit)."

Tercer

Contra aquesta sentència la part codemandada D. Gerardo va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària qui ho va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Emparada en l' article 191 a) de la Llei de Procediment Laboral , el Text Refós de la qual va ser aprovat pel R.D. Legislatiu 2/1995 , la part demandada recorre la Sentència i Interlocutòria d'Aclariment de la instància que declara el dret del demandant a una pensió de jubilació del 60% de la base reguladora de 532,70 euros mensuals, sent a càrrec d'Espanya el percentatge del 32,91 % del qual es reSponsable directa l'empresa Viñas Sanitan, S.L. per la diferència amb el percentatge reconegut (21,71%), la qual ha d'ingressar la capitalització corresponent a la TGSS. I tot això sense perjudici de l'obligació d'acompte que competeix a l'INSS i planteja com a primer objecte del recurs de suplicació la nul·litat d'actuacions i reposar el procediment a l'estat que es trobava en el moment d'haver-se infringit normes o garanties que produeixen indefensió.

Aquest objecte del recurs el basa en la citació defectuosa a la part referida a què en la notificació per correu de la citació per a l'acte del judici es fa constar la data de 9 de gener de 2002 quan havia de ser la de 9 de gener de 2003. També denuncia que en l'acta del judici manca una signatura que imputa al secretari o oficial habilitat i entén que no són dubtoses les del Sr. Magistrat i la del lletrat que cita. També denuncia que en l'acta de judici no consta la referència de representació del lletrat. També denuncia que la notificació a l'empresa i a l'empresari inicial va ser rebutjada per raó de no existir l'empresa i per mort de la persona física. Que se'ls va notificar per exhort que va rebre qui recorre Don. Gerardo que va fer les manifestacions que consten sobre la no existència de l'empresa demandada que actualment és una marca comercial i del grau de parentesc amb el Sr. Gabriel demandat, avi seu. Considera que la notificació per edictes no corresponia. Fa consideracions sobre els defectes de l'Edicte que fa constar, i denuncia també que malgrat tenir el recurrent per part i per anunciat el recurs de suplicació no se li va notificar la Interlocutòria d'aclariment. Considera que totes aquestes mancances, irregularitats i defectes comporten la nul· litat de les actuacions a partir del moment de l'ampliació de la demanda per l'actor a fi de que se citi les persones actualment afectades. També denuncia sota aquest objecte del recurs la manca de fets provats en la relació fàctica que considera necessaris com és la data de naixement del demandant , la data de sol·licitud de la pensió de jubilació, el període de cotització a Espanya i el càlcul de la pensió, els períodes de cotització tan en el País com a França.

La Sala IV del Tribunal Suprem ha...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR