Convenio colectivo - Distribuïdors Majoristes d'alimentació, Barcelona

Inicio de Vigencia 1 de Enero de 2003
Fin de Vigencia31 de Diciembre de 2006
Publicado enDiari Oficial de la Generalitat de Catalunya nº 4020 de 28/11/2003

RESOLUCIÓ

TIC/3634/2003, de 8 d'octubre, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball de distribuïdors majoristes d'alimentació de Barcelona i província per als anys 2003-2006 (codi de conveni núm. 0801355).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball de distribuïdors majoristes d'alimentació de Barcelona i província, subscrit pel Gremi Provincial de Distribuïdors d'Alimentació de Barcelona, CCOO i la UGT el dia 7 d'abril de 2003, l'acta de la Comissió Paritària de 10 de juny de 2003 i l'acta de representació de la Comissió Negociadora de 2 d'octubre de 2003, i de conformitat amb el que disposa l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; l'article 11.2 de la Llei orgànica 4/1979, de 18 de desembre, de l'Estatut d'autonomia de Catalunya; el Reial decret 2342/1980, de 3 d'octubre, sobre transferència de serveis de l'Estat a la Generalitat de Catalunya en matèria de mediació, arbitratge i conciliació; el Decret 326/1998, de 24 de desembre, de reestructuració de les delegacions territorials del Departament de Treball; el Decret 253/2002, de 4 de novembre, de fusió del Departament de Treball amb el d'Indústria, Comerç i Turisme, i el Decret 284/2002, de 12 de novembre, de reestructuració parcial de diversos departaments de la Generalitat,

Resolc:

.1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball de distribuïdors majoristes d'alimentació de Barcelona i província per als anys 2003-2006 (codi de conveni núm. 0801355) al Registre de convenis de Barcelona de la Subdirecció General d'Afers Laborals i d'Ocupació.

.2 Disposar que el text esmentat es publiqui en el DOGC.

Barcelona, 8 d'octubre de 2003

Francisca Antolinos i Jiménez

Subdirectora general d'Afers Laborals

i d'Ocupació a Barcelona

Transcripció literal del text original signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball de distribuïdors majoristes d'alimentació de Barcelona i província per als anys 2003-2006

Disposicions generals

Article 1

Àmbit personal

Les disposicions d'aquest Conveni col·lectiu de treball obliguen la totalitat de les empreses i els treballadors dedicats al comerç als establiments denominats distribuïdors majoristes d'alimentació que no estiguin subjectes a cap conveni de la seva activitat específica.

Article 2

Àmbit territorial

Afectarà Barcelona i la seva província, per la qual cosa quedaran incloses dins les normes del present Conveni les empreses o sucursals domiciliades en aquesta província o que en el futur s'hi estableixin.

Article 3

Vigència

El present Conveni col·lectiu de treball entra en vigor a comptar de l'1 de gener de 2003, amb independència de la seva publicació al DOGC.

Article 4

Durada

La durada d'aquest Conveni col·lectiu és de 4 anys i finalitzarà el 31 de desembre de 2006. Ambdues parts es comprometen conjuntament a iniciar les deliberacions, prèvia denúncia del present Conveni amb una antelació d'1 mes a la seva fi, a partir de l'1 de gener de 2007.

Article 5

Absorció i compensació

Totes les millores i els augments que existeixin en cada empresa a compte del Conveni i les realitzades a comptar des de l'1 de gener de 2002 poden ser compensats i absorbits totalment.

Article 6

Ingressos i períodes de prova

S'estableixen els períodes de prova següents:

  1. Trenta dies per al personal no especialitzat així com el personal especialitzat i els caps de secció.

  2. Tres mesos per als tècnics, venedors, agents de vendes i altre personal titulat.

    Article 7

    Retribucions i revisió salarial

    Increment salarial per al primer any

    La taula salarial vigent per a l'any 2002 s'incrementarà en un 3%.

    Per als anys 2004, 2005 i 2006, els increments salarials seran els previstos pel Govern.

    Revisió salarial per al primer any

    Si l'IPC real de 2003 fos superior a l'increment del 3%, es procedirà a la revisió, en l'excés, i s'abonaran els endarreriments acreditats per aquest concepte des de l'1 de gener de 2003.

    Revisió salarial per al segon, tercer i quart anys

    Per als anys 2004, 2005 i 2006 s'aplicarà l'IPC real, incrementat en el 0,25%, i s'abonaran els endarreriments acreditats per aquest concepte des de l'1 de gener de cada any.

    Article 8

    Gratificacions extraordinàries

    Les empreses afectades per aquest Conveni han de pagar als seus treballadors una gratificació de caràcter extraordinari equivalent a 30 dies de salari base i plus vinculació, si escau, en les dates següents: 22 de març, 22 de juny i 22 de desembre.

    Les 3 gratificacions extraordinàries previstes en aquest article podran prorratejar-se per acord previ i majoritari entre empreses i representants dels treballadors.

    Les empreses que han anat pagant aquestes gratificacions de forma prorratejada ho poden continuar fent.

    Article 9

    Plus de vinculació

    Als treballadors que l'1 de gener tinguin plus de vinculació com a garantia ad personam se'ls l'actualitzarà cada any amb l'increment del Conveni i la revisió salarial, si s'escau.

    Article 10

    Malaltia i accident de treball

    Els treballadors afectats pel present Conveni, en cas d'accident, percebran el 100% del salari de nòmina.

    En cas de malaltia percebran el 100% del salari de nòmina, i se'ls descomptarà la quantitat de 2,66 euros per 25,5 dies per 1 mes complet o el seu equivalent prorratejat.

    En cas d'intervencions quirúrgiques o internaments a la UVI o a la UCI, el treballador percebrà el mateix que en cas d'accident.

    Article 11

    Garantia ad personam

    S'han de respectar les situacions personals que excedeixin el pactat, les quals s'han de mantenir estrictament ad personam.

    Article 12

    Vacances

    El període de vacances serà de 22 dies laborables, sense que en cap cas aquest còmput suposi menys de 30 dies naturals, a gaudir entre l'1 de juny i el 30 de setembre, inclusivament, de manera ininterrompuda.

    Es pacta expressament que les vacances s'han de realitzar per torns rotatius.

    Les vacances han de ser retribuïdes amb el salari base i el plus de vinculació, si escau.

    Quan les vacances, de comú acord entre les parts, es realitzin fora del període pactat, els treballadors han de percebre una gratificació pels 30 dies naturals o els dies equivalents prorratejats.

    Aquesta gratificació és de 155,68 euros.

    Article 13

    Roba de feina

    El personal de les empreses afectades pel present Conveni se'l proveirà cada any de 2 uniformes adequats a cada tasca específica.

    Article 14

    Jornada laboral

    La durada màxima de la jornada ordinària de treball per a 2003 serà de 1.769 hores, per a l'any 2004 passarà a ser de 1.765 hores, per a l'any 2005 de 1.761 hores i per a l'any 2006 de 1.757 hores. Aquestes jornades s'entendran de treball efectiu.

    Dintre de cada empresa i de comú acord, es podrà establir la distribució de la jornada. Es recomanarà a les empreses l'estudi de les possibilitats reals de la seva distribució de dilluns a divendres.

    Dins del quart trimestre de l'any, les empreses confeccionaran, amb intervenció dels representants dels treballadors, el calendari laboral per a l'any següent.

    Totes les empreses que gaudien d'una jornada distribuïda de dilluns a divendres la continuaran mantenint. A les empreses que tinguin establerta la jornada de dilluns a dissabte, els treballadors tenen dret a descansar, com a mínim, 1 dissabte de cada 3.

    Els Cash&Carry i les empreses que per les especials característiques del seu treball, ubicació i nivell de vendes necessitin mantenir el descans d'1 dissabte de cada 4, ho continuaran fent com fins ara.

    Article 15

    Llicències i permisos

    El treballador, previ avís i justificació, pot absentar-se del treball amb dret a remuneració, per algun dels motius i pels temps següents:

    1. Quinze dies naturals en cas de matrimoni o establiment de parella de fet, degudament inscrita en el registre oficial corresponent.

    2. Dos dies en els casos de naixement de fill i en el cas de malaltia del cònjuge, parella de fet i parents fins a segon grau de consanguinitat o afinitat. Quan, per aquest motiu, el treballador necessiti realitzar un desplaçament a aquest efecte, el termini serà de 4 dies.

    3. Un dia per matrimoni de pares, fills o germans.

    4. Un dia per trasllat de domicili habitual.

    5. El temps indispensable per al compliment d'un deure inexcusable de caràcter públic i personal, comprès l'exercici del sufragi actiu. Quan consti d'una forma legal o convencional un període determinat, cal atenir-se al que aquesta disposi quant a durada de l'absència i a la seva compensació econòmica.

      Quan el compliment del deure esmentat suposi la impossibilitat de la prestació del treball degut en més del 20% de les hores laborals en un període de 3 mesos, l'empresa pot passar el treballador afectat a la situació d'excedència regulada a l'article 46.1 del TRETT.

      En el supòsit que el treballador, per compliment del deure o compliment del càrrec, percebi una indemnització, se'n descomptarà l'import del salari al qual tingui dret a l'empresa.

    6. Per realitzar funcions sindicals o de representació del personal, en els termes establerts legalment o convencionalment.

    7. El temps indispensable per acudir a exàmens oficials; se n'ha d'aportar certificació quan aquest examen finalitzi.

    8. El permís per lactància establert en l'article 37 de l'Estatut dels treballadors podrà ser substituït, a sol·licitud de la interessada, per un període de 7 dies laborables continuats, que es gaudiran acumulats a la baixa maternal; el seu còmput començarà el dia següent que finalitzi aquesta, sense solució de continuïtat.

      Article 16

      Cessament voluntari

      El personal que vulgui cessar al servei de l'empresa ho ha de comunicar a l'empresa amb 8 dies d'antelació.

      L'empresa es reserva el dret de rescindir el contracte automàticament i abonar aquests dies al treballador.

      Sens perjudici d'altres indemnitzacions establertes a l'Estatut dels treballadors o altres normes aplicables, els treballadors rebran, en concepte...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR