STSJ Cataluña 57/2012, 8 de Octubre de 2012

JurisdicciónEspaña
EmisorTribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala civil y penal
Fecha08 Octubre 2012
Número de resolución57/2012

SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

R. cassació i extraordinari per infracció processal núm. 55/2012

SENTÈNCIA núm. 57

President:

Excm. Sr. Miguel Ángel Gimeno Jubero

Magistrats:

Il·lm. Sr. José Francisco Valls Gombau

Il·lm. Sr. Joan Manel Abril Campoy

Barcelona, 8 d'octubre de 2012

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que s'esmenten més amunt, ha vist el recurs de cassació i extraordinari per infracció processal núm. 55/2012 contra la sentència que dictà en grau d'apel·lació la Secció 2a de l'Audiència Provincial de Girona, en el rotlle d'apel·lació núm. 616/11 , com a conseqüència de les actuacions de procediment de divorci núm. 926/10 seguides davant el Jutjat de 1a Instància núm. 5 de Figueres. El Sr. Agustín ha interposat sengles recursos, representat per la procuradora Sra. Marta Durban Piera i defensat pel lletrat Sr. Josep Mª Valent Ferrer. La Sra. Carla , part contra la qual es recorre en aquest procediment, ha estat representada per la procuradora Sra. Glòria Ferrer Massanas i defensada per la lletrada Sra. Margarida Mª Ramis Rebassa.

ANTECEDENTS DE FET
Primer

La procuradora dels tribunals Sra. Enri Rodríguez Domingo va actuar en representació Don. Agustín i formulà la demanda de divorci núm. 926/10 en el Jutjat de Primera Instància núm. 5 de Figueres. Després de la tramitació legal, el Jutjat indicat va dictar sentència amb data 22 de juliol de 2011, la part dispositiva de la qual diu el següent:

"Que estimando parcialmente la pretensión deducida en representación de D. Agustín , contra Dña. Carla , debo declarar y declaro el divorcio del matrimonio formado por D. Agustín y Dña. Carla , con los pronunciamientos inherentes, y debo acordar y acuerdo las medidas establecidas en el Fundamento de Derecho VIGÉSIMO de esta resolución.

Sin pronunciamiento en materia de costas".

Segon. Contra aquesta Sentència, les dues parts van interposar un recurs d'apel·lació que es va admetre i es va substanciar en la Secció 2a de l' Audiència Provincial de Girona, la qual va dictar Sentència en data 15 de febrer de 2012 , amb la part dispositiva següent:

"PRIMER. Estimem en part el recurs d'apel·lació presentat en nom de la Sra. Carla i íntegrament el que es va presentaren en nom del Sr. Agustín , tots dos contra la sentencia de primera instància, i la revoquem parcialment en els següents punts.

A/. Es manté la custòdia compartida de la Sra. Carla i del Sr. Agustín sobre les seves tres filles.

Les funcions inherents a la guarda, llevat d'un acord de tots dos en interès de les menors, es distribuirà de la manera que tot seguit s'exposarà.

B/. Les nenes conviuran durant la setmana al domicili de la mare.

C/. El pare, o un seu parent pròxim, s'encarregarà d'anar a buscar-les al col·legi al migdia tots els dies lectius del curs escolar, de dinar amb elles i de tornar-les a portar a l'escola a la tarda.

D/. Els caps de setmana, des de la sortida del col·legi els divendres a la tarda fins el dilluns a l'entrada a l'escola, estaran alternativament amb un dels progenitors.

E/. Durant les vacances escolars s'aplicarà el sistema previst per la sentència de primera instància, llevat del període corresponent a la Setmana Santa, en què les vacances també es distribuiran per meitats de manera anàloga a com s'ha previst per a les festes nadalenques.

F/. Atribuïm l'ús del que fou domicili conjugal a la Sra. Carla durant un any comptador des de la data d'aquesta sentència.

A partir d'aquesta última data, no fem cap atribució del seu ús.

G/. El Sr. Agustín haurà de pagar, en els cinc primer dies de cada mes, una pensió de 600 euros pera cada filla, amb les actualitzacions previstes a la sentència de primera instància.

El pare es farà càrrec del 70 per cent de les despeses extraordinàries i la mare del 30 per cent.

A partir del moment en què s'executi la divisió per meitats dels comptes dels dos litigants tant del "Deustche Back" com el que estava obert a l'entitat "Crèdit Andorrà", la pensió que haurà de pagar el pare per a cada filla serà la de 400 euros, dividint-se per meitats les despeses extraordinàries.

H/. És procedent dividir per meitats els diners que acabem d'especificar, fent les adjudicacions oportunes.

I/. No és procedent atribuir l'ús de cap vehicle.

SEGON. No imposem les costes de la segona instància".

Tercer. Contra aquesta Sentència, el procurador Sr. Carlos Javier Sobrino Cortes, en representació Don. Agustín , va interposar un recurs de cassació i extraordinari per infracció processal que per interlocutòria d'aquesta Sala, de data 3 de maig de 2012, es va admetre a tràmit i es va traslladar per formalitzar oposició per escrit en el termini de vint dies.

Quart. Per provisió de data 11 de juny de 2012 es va tenir per formulada oposició als recursos interposats. Per provisió del 12 de juliol de 2012 es va assenyalar el dia per a la votació i la decisió, que ha tingut lloc el 27 de setembre de 2012.

Ha estat ponent l'Il·lm. Sr. José Francisco Valls Gombau.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER .- Plantejament del litigi. Motius del recurs.

  1. Don. Agustín va instar la demanda de divorci, amb data de 5 de novembre de 2010, contra Doña Carla , qui contestà i sol·licità, sense plantejar reconvenció, en el punt IX de la pètita de la dita contestació: " Que se acuerde la disolución del régimen económico matrimonial y en consecuencia de las cuentas comunes que existían el 1 de agosto de 2010 y reparto del saldo existente en las mismas al 50 % entre actor y demandada ".

    2 . La sentència de primera instància, quant a la qüestió esmentada, declara que " se procederá a la cancelación del depósito bancario (en el Deutsche Bank) por cuantía de 280.000 euros a nombre de ambos esposos, correspondiendo la cantidad de 260.000 euros a la Sra. Carla y de 20.000 euros, al Sr. Agustín ", després de declarar-se provat que la quantitat citada procedia de la venda d'una parcel·la, la titular de la qual era la Sra. Carla , i això era l'únic bé comú.

    D'altra banda, del contracte Unit Linked, en el Crèdit Andorrà, de cotitularitat indistinta, del qual un dels titulars era la Sra. Carla i que amb data de 21 de setembre de 2010 es produeix un reintegrament de 619.051,33 euros per una persona que s'identifica amb el número NUM000 , no escau liquidar res atès que no es justifica que formés part de la massa comuna, ja que si bé la Sra. Carla afirma que l'altre cotitular era el Sr. Agustín , no n'ha quedat justificació.

    3 . La sentència que s'ha recorregut, dictada per la Secció Primera de l'Audiència Provincial de Girona, revoca el pronunciament esmentat i afirma que si bé no es va presentar reconvenció per instar la liquidació dels béns comuns, no s'ha produït una indefensió efectiva. Quant a les masses comunes de béns dels litigants, que van contraure matrimoni en règim econòmic de separació de béns, declara que formen la mateixa massa tant el dipòsit del Deutsche Bank, com el del Crèdit Andorrà- i remeten, a aquests efectes, la informació pertinent del compte a Andorra, a la hisenda pública, als efectes d'una possible evasió de capital, una situació que no escau revisar en aquest procés ja que no correspon a la nostra competència-. Afegeix que en aquests processos no cal examinar la propietat dels diners més enllà de la titularitat formal per completar el raonament que es realitzà en interlocutòria de 8 de febrer de 2012, en el sentit que no resulta possible ni analitzar a qui pertany un determinat bé ni en quina proporció n'és propietari.

    4 . El Sr. Agustín interposa un recurs extraordinari d'infracció processal i de cassació. El primer es fonamenta en quatre motius que, en síntesi, són: (a) Per infracció dels art. 386 i 217. 7 LEC , per establir per via de presumpcions la certesa d'uns fets que no han quedat ben acreditats com és ara la titularitat del Sr. Agustín del compte en el Crèdit Andorrà, i que fos ell qui va realitzar el reintegrament; (b) Per infracció dels art. 406. 3 i 770-2-d LEC , per instar-se la liquidació, a l'empara de l' art. 43 de Codi de família de Catalunya (d'ara endavant CF), sense interposar reconvenció, sense ser admissible la reconvenció implícita; (c) Per infracció de l' art. 412 LEC , per produir-se una modificació de la petició de liquidació, ja que mentre en la pretensió inicial sol·licitava el 50 % del saldo, després de la sentència d'instància, en seu de recurs d'apel·lació, instava que el dit 50 % només fos del compte en Crèdit Andorrà, mentre que al compte del Deutsche Bank es mantingués el repartiment en les quotes establertes en la resolució de primera instància; i (d) per infracció de l' art. 24 CE , en concret de la Disposició derogatòria tercera de la Constitució espanyola , en relació amb l' art. 43 CF , conforme a la STC 21/2012 de 16 de febrer , que dictà el Ple del TC i es publicà en el BOE el 12 de març de 2012, quan la sentència que ara s'ha recorregut fins i tot no era ferma, i es presentà l'escrit pertinent d'interposició del recurs de cassació el 15 de març de 2012.

    Així mateix, es dedueix recurs de cassació en base a dos motius: (a) Infracció de l' art. 43 CF , per la declaració d'inconstitucionalitat que s'estableix en la STC 20/2012, de 16 de febrer , i (b) la vulneració de l' art. 267. 1 CF , ja que, en síntesi, assenyala que s'ha introduït un tercer element a l'hora de fixar la quantia dels aliments per a les filles, com és ara que les alimentistes rebran més o menys quantitat dels alimentants en funció de la liquidació de la massa comuna dels béns, una qüestió aliena a la proporcionalitat establerta en l' art. 267. 1 CF , que els fixa en funció de les necessitats de les filles i els mitjans econòmics de la persona o persones obligades a prestar-los. D'això, la quantia que quedi obligat a pagar el Sr. Agustín ha d'ésser de 400 euros i no de 600 euros, i s'han de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
30 sentencias
  • SAP Tarragona 435/2020, 23 de Junio de 2020
    • España
    • 23 Junio 2020
    ...controversia al respecto habrá que acudir al proceso declarativo que corresponda ante la jurisdicción civil ordinaria ( STSJ de Cataluña de fecha 8 de octubre de 2012 y sentencia de esta misma Audiencia Provincial de 22 de marzo de 2015); y si no existe discusión sobre su titularidad conjun......
  • SAP Barcelona 578/2013, 2 de Octubre de 2013
    • España
    • Audiencia Provincial de Barcelona, seccion 18 (civil)
    • 2 Octubre 2013
    ...). Ello puede tener efectos económicos en la fijación de alimentos (también en la STSJ, Civil sección 1 del 08 de Octubre del 2012 (ROJ: STSJ CAT 10899/2012 ), que sostiene que la situación de guarda compartida no implica que cada progenitor deba hacerse cargo en forma paritaria de los Cita......
  • SAP Barcelona 444/2015, 16 de Junio de 2015
    • España
    • 16 Junio 2015
    ...alimenticia cuando los ingresos de uno de los progenitores son mayores (por todas, STSJ, Civil sección 1 del 08 de Octubre del 2012 (ROJ: STSJ CAT 10899/2012 ) es evidente que la pretensión del recurrente está vacía de contenido. No propone ningún cambio en la distribución de los tiempos, s......
  • SAP Lleida 23/2018, 12 de Enero de 2018
    • España
    • Audiencia Provincial de Lérida, seccion 2 (civil)
    • 12 Enero 2018
    ...lo que excede claramente del objeto de este procedimiento. Sobre el particular resulta esclarecedora la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 8-10-2012 (nº57/2012 ) en la que se analiza la acción de división de bienes en común dentro del proceso matrimonial (referida en......
  • Solicita tu prueba para ver los resultados completos

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR