ORDRE ARP/251/2002, de 9 de juliol, per la qual es convoquen els ajuts que integren el Pla de xoc en relació als danys catastròfics produïts pel temporal de fred de la segona quinzena de desembre de 2001 a les explotacions agrícoles d'olivera, corresponents a l'any 2002.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ARP/251/2002, de 9 de juliol, per la qual es convoquen els ajuts que integren el Pla de xoc en relació als danys catastròfics produïts pel temporal de fred de la segona quinzena de desembre de 2001 a les explotacions agrícoles d'olivera, corresponents a l'any 2002.

Arran de les nevades dels dies 14 i 15 de desembre de 2001 i del temporal de fred posterior que es va allargar durant més d'una setmana, les comarques de l'Alt Urgell, el Baix Ebre, les Garrigues, la Noguera, el Pallars Jussà, el Pla d'Urgell, la Segarra, el Segrià, l'Urgell, la Conca de Barberà, el Priorat, la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i zones limítrofes van patir greus danys a les plantacions d'olivera.

Els danys que es van produir van ser la pèrdua de bona part de la producció de la campanya actual, la disminució segura de la collita d'anys posteriors ja que el temporal va afectar negativament el desenvolupament vegetatiu dels arbres, i la mort o la destrucció parcial d'oliveres, especialment les de plantacions joves.

D'aquestes conseqüències, la més greu ha estat la dels danys sobre els arbres, ja que pot comportar la necessitat de recuperar una bona part de les plantacions d'olivera d'una zona productiva que territorialment té la consideració de zona desfavorida.

La major part de les explotacions agràries afectades tenen l'olivera com a conreu bàsic i principal. Això implica repercussions de caràcter social i econòmiques per a totes les activitats associades a aquest conreu i a l'elaboració de l'oli, així com el fort impacte mediambiental que per a aquestes comarques pot suposar l'abandonament d'aquest conreu.

L'Ordre de 28 de setembre de 2001 va establir les bases reguladores de les mesures extraordinàries d'ajut per pal·liar els danys catastròfics que es produeixin per possibles adversitats climàtiques o incendis. Així mateix, la mesura U del Pla de desenvolupament rural (PDR) 2000-2006, aprovat per la Comissió Europea el 14 de setembre de 2000, preveu entre les mesures incloses al programa específic de Catalunya la recuperació de la capacitat de producció agrària danyada per desastres naturals i l'establiment dels mètodes de prevenció adequats.

La Llei 4/2002, de 5 d'abril, de mesures extraordinàries per finançar, especialment, les actuacions derivades de la pesta porcina clàssica i dels efectes de les gelades al sector de la olivera, va ampliar el límit màxim d'endeutament formalitzat de l'Institut Català de Crèdit Agrari fixat a la Llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a 2002 fins a un límit màxim d'endeutament viu de 135.000.000 d'euros, destinats a finançar les operacions pròpies de l'Institut, entre les que s'inclouen les bestretes que el Govern autoritzi sobre mesures adoptades o ajuts concedits pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca. El Govern, mitjançant acord de 5 de març de 2002, va aprovar el Pla de xoc en relació als danys soferts pel temporal de fred de la segona quinzena de desembre de 2001 a les explotacions agrícoles d'olivera i va determinar l'import màxim destinat a l'esmentat Pla de xoc.

Valorada la conveniència d'establir ajuts per tal de pal·liar els danys soferts per les explotacions agrícoles afectades per aquest temporal, mantenir l'activitat agrària associada al conreu de l'olivera a les comarques afectades i evitar l'abandonament d'explotacions i conreus i el despoblament del territori afectat, i d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 9/1994, de 13 de juliol, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i en ús de les atribucions que m'han...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR