DECRET 268/2003, de 4 de novembre, de desplegament de la Llei 25/2002, de 25 de novembre, de mesures de suport al retorn dels catalans emigrats i llurs descendents.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyDecret

DECRET 268/2003, de 4 de novembre, de desplegament de la Llei 25/2002, de 25 de novembre, de mesures de suport al retorn dels catalans emigrats i llurs descendents.

Aquest Decret es dicta com a desplegament de la Llei 25/2002, de 25 de novembre, de mesures de suport al retorn dels catalans emigrats i llurs descendents. Aquesta Llei tÈ com a objecte la regulaciÛ de les actuacions de suport als catalans que van haver d'abandonar el nostre paÌs per diversos motius, i a llurs descendents que decideixen retornar a Catalunya per tal d'exercir-hi l'activitat professional o laboral i establir-hi la residËncia, sempre i quan es trobin en una situaciÛ de necessitat o desprotecciÛ.

La Llei 25/2002, de 25 de novembre, no nomÈs determina qui tÈ el dret a acollir-se a les actuacions i les prestacions que integren el Pla d'ajuda al retorn, sinÛ que tambÈ articula un seguit de mesures encaminades a facilitar el retorn i la integraciÛ sociolaboral d'aquests ciutadans a Catalunya.

Alguns articles de la Llei 25/2002, de 25 de novembre, contenen manaments especÌfics de desplegament reglamentari. AixÌ mateix, la seva disposiciÛ final primera faculta el Govern de la Generalitat per dictar les normes necess‡ries per desplegar-la i aplicar-la. En conseq¸Ëncia, amb aquest Decret es compleixen els manaments legals i s'exerceixen les facultats que les disposicions esmentades atorguen al Govern.

AixÌ doncs, aquest Decret tÈ com a finalitat desplegar les previsions de la Llei i dotar-la del contingut necessari per a la seva aplicabilitat, mitjanÁant l'establiment del rËgim econÚmic de les prestacions, i l'articulaciÛ d'un procediment administratiu com˙ per a totes les actuacions i les prestacions que configuren el Pla d'ajuda al retorn, al qual s'han incorporat els mitjans tËcnics que proporcionen les noves tecnologies, per tal d'impulsar d'aquesta manera, la celeritat del procediment tant pel que fa a la seva iniciaciÛ i a l'execuciÛ dels seus tr‡mits com a la seva resoluciÛ.

Per tot aixÚ, i de conformitat amb el dictamen de la ComissiÛ JurÌdica Assessora, a proposta del conseller en cap i d'acord amb el Govern,

Decreto:

CapÌtol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte i finalitat

L'objecte d'aquest Decret Ès desplegar la Llei 25/2002, de 25 de novembre, de mesures de suport al retorn dels catalans emigrats i llurs descendents. Aquestes mesures de suport es recullen al Pla d'ajuda al retorn que tÈ com a finalitat prestar el suport adequat als emigrants catalans i a llurs descendents que decideixen retornar a Catalunya per tal d'exercir-hi activitat professional o laboral i establir-hi la residËncia, sempre i quan es trobin en situaciÛ de necessitat o desprotecciÛ.

Article 2

Persones destinat‡ries

Als efectes d'aquest Decret:

a)†S'entÈn per titular d'un pla d'ajuda al retorn la persona que gaudeix de la condiciÛ de retornada, d'acord amb el que estableix l'article 3, i li Ès concedit en alguna de les modalitats que estableix l'article 8 de la Llei 25/2002, de 25 de novembre.

b)†S'entenen per benefici‡ries d'un pla d'ajuda al retorn la persona o les persones que estan a c‡rrec d'un titular i que sÛn membres de la unitat familiar.

c)†S'entÈn que sÛn persones destinat‡ries del Pla d'ajuda al retorn tant la persona titular com les benefici‡ries.

Article 3

CondiciÛ de retornat o retornada

Tenen la condiciÛ de retornat o retornada als efectes d'acollir-se a les actuacions i les prestacions que estableix el Pla d'ajuda al retorn:

a)†Les persones residents a l'estranger que hagin tingut a Catalunya el darrer veÔnatge administratiu i llurs cÚnjuges o les persones que, d'acord amb la legislaciÛ catalana, tinguin en relaciÛ amb ells la condiciÛ de parella estable, als quals es refereix l'article 6 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya.

b)†Els descendents de persones que hagin tingut a Catalunya el darrer veÔnatge administratiu, als quals es refereix l'article 6 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya.

c)†Les persones nascudes a Catalunya que en foren evacuades o bÈ que hagueren d'exiliar-se'n per raons polÌtiques i que mantenen llur residËncia a l'estranger.

d)†Les persones que tenen permÌs de residËncia i que, malgrat que no disposen de la nacionalitat espanyola, sÛn descendents fins al tercer grau de consanguinitat de catalans que al seu moment van tenir veÔnatge administratiu a Catalunya.

Article 4

AdquisiciÛ i acreditaciÛ de la condiciÛ de retornat o retornada

  1. †Les persones que es troben en algun dels supÚsits a quË fa referËncia l'article 3, poden obtenir la condiciÛ de retornades des del moment en quË manifestin la seva voluntat d'assentar-se definitivament a Catalunya, i es mantÈ la condiciÛ de retornat o retornada durant el termini de dos anys comptadors des de l'endem‡ del dia en quË es produeixi el retorn definitiu.

  2. †En el supÚsit que no s'hagi fet efectiu el retorn definitiu a Catalunya, la condiciÛ de retornat o retornada s'acredita per mitj‡ d'una resoluciÛ de reconeixement d'aquesta condiciÛ per part de l'Oficina de GestiÛ Unificada del Pla d'Ajuda al Retorn.

  3. †En el supÚsit que ja s'hagi fet efectiu el retorn definitiu a Catalunya, la condiciÛ de retornat o retornada s'ha d'acreditar per mitj‡ de l'aportaciÛ del corresponent certificat expedit per la delegaciÛ o subdelegaciÛ del Govern, corresponent al domicili de la persona sol∑licitant o, en cas d'acreditar la impossibilitat d'obtenir-lo, mitjanÁant la ResoluciÛ que s'esmenta al par‡graf anterior.

Article 5

PËrdua de la condiciÛ de retornat o retornada

  1. †…s perd la condiciÛ de retornat o retornada al cap de dos anys de la data del retorn definitiu a Catalunya.

  2. †Als efectes del que estableix aquest Decret, s'entÈn que s'ha produÔt el retorn definitiu quan la persona retornada s'ha inscrit en el padrÛ del municipi corresponent.

La inscripciÛ s'acredita per mitj‡ de la certificaciÛ expedida per l'ajuntament respectiu, d'acord amb el que estableix el Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova Text refÛs de la Llei municipal i de rËgim local de Catalunya.

Article 6

Unitat familiar

  1. †Als efectes d'aquest Decret s'han de tenir en compte les persones destinat‡ries dels ajuts, tant si viuen soles com en qualitat de membres d'una unitat familiar. …s considera unitat familiar un grup de convivËncia per vincle de matrimoni, uniÛ estable de parella, o una altra relaciÛ estable an‡loga per consanguinitat, adopciÛ o afinitat fins al segon grau. La relaciÛ de parentiu es compta a partir de la persona titular.

  2. †En els casos en quË es justifiqui degudament la necessitat, l'Oficina de GestiÛ Unificada del Pla d'Ajuda al Retorn pot pronunciar-se per autoritzar motivadament la consideraciÛ de membre de la unitat familiar per a persones fins al tercer grau de consanguinitat.

En els supÚsits d'accÈs a les prestacions econÚmiques que conformen la renda mÌnima d'inserciÛ i pel que fa a l'accÈs a l'habitatge social, la consideraciÛ de membres de la unitat familiar per a persones amb un grau de parentiu fins al tercer grau de consanguinitat, es regeix per la seva normativa especÌfica.

CapÌtol II

Requisits i obligacions de les persones destinat‡ries

Article 7

Requisits de les persones destinat‡ries

  1. †Les persones que tenen la condiciÛ de retornades tenen dret a les diferents actuacions incloses en el Pla d'ajuda al retorn, sempre que compleixin les condicions seg¸ents:

    a)†Estar empadronades o haver sol∑licitat l'empadronament a qualsevol dels municipis de Catalunya.

    b)†Haver residit en un estat estranger, com a mÌnim, tres anys continuats o cinc anys no continuats, i d'aquests, els dos darrers immediatament anteriors a la sol∑licitud d'ajuda.

    c)†Tenir mÈs de divuit anys.

    d)†Acreditar que no disposen de mitjans econÚmics ni de patrimoni suficients, en els termes que estableix l'article 8.

  2. †Les persones que es beneficiÔn de qualsevol altre ajut p˙blic derivat de llur condiciÛ de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR