RESOLUCIÓ ECO/67/2014, de 16 de gener, per la qual s'aprova el temari de l'oposició de l'escala d'inspecció tributària del cos superior d'inspecció i tècnica tributària de la Generalitat de Catalunya.

SecciónCàrrecs i Personal
EmisorDEPARTAMENT D'ECONOMIA I CONEIXEMENT
Rango de LeyResolució

La Llei 7/2007, de 17 de juliol, de l'Agència Tributària de Catalunya crea, mitjançant la disposició addicional quarta, el cos superior d'inspecció i tècnica tributària de la Generalitat de Catalunya i estableix les funcions pròpies de les dues escales que conformen el cos: l’escala d’inspecció tributària i l’escala tècnica tributària.

Per ingressar a l’escala d'inspecció tributària del cos superior d'inspecció i tècnica tributària de la Generalitat de Catalunya cal superar les proves teòriques i pràctiques i el curs selectiu de formació exigits en la convocatòria pública pertinent, d'acord amb els procediments de selecció d'oposició per al torn lliure i de concurs oposició per al torn de promoció interna.

El Decret 2/2010, de 12 de gener, pel qual es regula el règim de personal i dels processos de selecció i provisió en l'àmbit de l'Agència Tributària de Catalunya, disposa a l'article 6.2 que, d’acord amb el que preveu l’apartat 12 de la disposició addicional quarta de la Llei 7/2007, de 17 de juliol, correspon a la persona titular de la presidència de l'Agència aprovar el temari en què s’han de basar les proves teòriques i pràctiques de l'oposició. L’aprovació del temari s’ha de fer com a mínim amb sis mesos d’antelació respecte a la data de la convocatòria.

El temari que s'aprova s’ha elaborat conforme al que disposa l’article 8.1 del Decret 2/2010, de 12 de gener. Els temes que apareixen als annexos 1 i 3 i el contingut de l’annex 2 d’aquesta Resolució estan configurats amb l’objecte d’assegurar una formació completa de les persones opositores en les matèries el coneixement de les quals els permeti assumir amb garanties l’exercici de les funcions i competències actuals de l'Agència Tributària de Catalunya, i les que en el futur li puguin ser atribuïdes.

El temari que s'aprova serà exigit en els processos selectius d'accés a l'escala d’inspecció tributària del cos superior d'inspecció i tècnica tributària de la Generalitat de Catalunya que es convoquin a partir de l'entrada en vigor d'aquesta Resolució.

Amb aquesta finalitat, i d'acord amb la competència que m’atorga la Llei 7/2007, de 17 de juliol, de l'Agència Tributària de Catalunya, i el Decret 2/2010, de 12 de gener,

Resolc:

Disposició única

Aprovació del programa temari

Aprovar i fer públic el temari que regirà el procés selectiu per a l'accés a l'escala d’inspecció tributària del cos superior d'inspecció i tècnica tributària de la Generalitat de Catalunya, que figura als annexos d'aquesta Resolució.

Disposició final única

Entrada en vigor

Aquesta Resolució entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, les persones interessades podran interposar recurs potestatiu de reposició davant el president de l'Agència Tributària de Catalunya en el termini d'un mes a comptar de l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya , o directament recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en el termini de dos mesos a comptar de l'endemà de la publicació d'aquesta Resolució a l Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Igualment, les persones interessades poden interposar qualsevol altre recurs que considerin convenient per a la defensa dels seus interessos.

Barcelona, 16 de gener de 2014

P. d. (Resolució ECO/13/2013, d’11 de gener, DOGC de 16 de gener de 2013)

Georgina Arderiu i Munill

Presidenta de l’Agència Tributària de Catalunya

Annexos

Temari per a l’ingrés a l’escala d’inspecció tributària del cos superior d’inspecció i tècnica tributària de la Generalitat de Catalunya

Annex 1

  1. La Constitució espanyola i l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. Organització política i administrativa.

    Tema 1

    La Constitució espanyola i l’Estatut d’autonomia de Catalunya: estructura, contingut i principis. Drets fonamentals, llibertats públiques i deures de la ciutadania. La reforma constitucional i la reforma de l’Estatut.

    Tema 2

    El Tribunal Constitucional: competències i valor de les seves sentències. La Corona. El poder legislatiu: les Corts Generals. La delegació legislativa a favor del Govern. La iniciativa legislativa. Tipologia de lleis. El poder executiu, el Govern: funcions, potestats i composició. Designació i remoció del Govern i del president.

    Tema 3

    El poder judicial: funcions i principis. L'organització judicial. El Consell General de Poder Judicial. El Ministeri Fiscal. El Tribunal Suprem. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El Tribunal de Comptes. El Defensor del Poble.

    Tema 4

    L’organització territorial de l’Estat. Les comunitats autònomes: constitució i competències. Relacions amb l'Estat: coordinació i control. Els estatuts d'autonomia: naturalesa jurídica i contingut. La distribució de competències. Tipologia competencial. L'Administració local. Ens que la integren. La Llei de bases del règim local.

    Tema 5

    L’estructura administrativa de l’Estat espanyol. Organització i funcionament de l'Administració general de l'Estat. Òrgans territorials. L'Administració institucional: les corporacions de dret públic. Organismes autònoms i entitats públiques empresarials. Òrgans consultius de l'Administració de l'Estat. El Consell d'Estat.

    Tema 6

    Les competències de la Generalitat de Catalunya: distribució entre l’Estat i la Generalitat i tipologia. Relacions de la Generalitat amb l’Estat, amb altres comunitats autònomes i amb la Unió Europea. L’acció exterior de la Generalitat.

    Tema 7

    Les institucions de la Generalitat de Catalunya: el Parlament, el president, el Govern, el Consell de Garanties Estatutàries, el Síndic de Greuges, la Sindicatura de Comptes i el Consell de l'Audiovisual de Catalunya. El poder judicial a Catalunya.

    Tema 8

    L'organització administrativa de la Generalitat de Catalunya. Organització i prestació de serveis. Principis generals. Òrgans: centrals, territorials, consultius, actius i col·legiats. El model divisional: les empreses públiques, els organismes autònoms, els consorcis i les fundacions. Criteris generals i classes d'entitats públiques.

    Tema 9

    La regulació del règim local a Catalunya. El municipi. Òrgans de representació política i la seva designació. Línies generals de l'organització i competències municipals. Els règims municipals especials. L'organització comarcal de Catalunya. La vegueria.

  2. La Unió Europea i el dret comunitari

    Tema 10

    La Unió Europea i el dret comunitari. Les institucions comunitàries. La Comissió. El Consell. El Parlament Europeu. El Tribunal de Justícia. El Tribunal de Comptes. Els fons estructurals de la Unió Europea.

    Tema 11

    Els fonaments de la Unió Europea. Les llibertats bàsiques comunitàries. La lliure circulació de mercaderies. La lliure circulació de persones i serveis. La lliure circulació de treballadors. La lliure circulació de capitals. El dret d'establiment i lliure prestació de serveis.

    Tema 12

    Característiques de l'ordenament jurídic comunitari. Les fonts del dret comunitari. Tractats. Reglaments. Directrius. Aplicació i eficàcia del dret comunitari europeu. Relació entre el dret comunitari i l'ordenament jurídic dels estats membres. Principis i control. Participació de les comunitats autònomes en la formació i en l'execució del dret comunitari.

  3. L'Administració pública i el dret administratiu

    Tema 13

    El concepte de dret administratiu. El concepte d'Administració pública. El principi de legalitat. Les potestats administratives: formes d'atribució i classes. Potestats reglades i potestats discrecionals. Tècniques de control de la discrecionalitat administrativa.

    Tema 14

    La relació juridicoadministrativa: concepte i elements. La personalitat jurídica de les administracions públiques. Tipologia d'entitats públiques. Capacitat jurídica dels ens públics. El ciutadà com a titular de drets davant l'Administració. Els drets públics subjectius. Els interessos legítims. Capacitat jurídica i capacitat d'obrar.

    Tema 15

    La competència administrativa: concepte, classes i naturalesa. Criteris de delimitació i formes d'atribució. Les relacions interorgàniques. La jerarquia administrativa. La delegació, l'advocació i la substitució. La coordinació administrativa. Les activitats de l'Administració pública. Els principis de l'activitat administrativa. Classificació material: activitat de limitació, de foment i de servei públic. Altres formes d'activitat administrativa: econòmica, arbitral, planificadora i inspectora.

    Tema 16

    El reglament: concepte i fonament. Classes de reglaments. Procediment d'elaboració dels reglaments. El principi d'inderogabilitat singular dels reglaments. El règim d'impugnació dels reglaments. La qüestió d'il·legalitat.

    Tema 17

    L'acte administratiu: concepte i classes. Elements de l'acte administratiu. La motivació i la forma. El silenci administratiu: el silenci positiu i els actes presumptes. Eficàcia de l'acte administratiu: principis generals. Executivitat de l'acte administratiu. Notificació i publicació. Invalidesa dels actes: nul·litat de ple dret, anul·labilitat. Convalidació.

    Tema 18

    El procediment administratiu: concepte, principis i importància. El procediment administratiu comú. El procediment administratiu derivat de l'organització pròpia de la Generalitat de Catalunya.

    Tema 19

    La revisió dels actes en via administrativa. La revisió d'ofici. La revocació dels actes administratius. Els recursos administratius: objecte i classes. El recurs ordinari i el recurs de revisió. Les reclamacions prèvies a l'exercici d'accions civils i laborals.

    Tema 20

    El control jurisdiccional de l'Administració pública: contenciós, civil i penal. La jurisdicció contenciosa administrativa: concepte, naturalesa, extensió i límits. Actes impugnables. La sentència en el procediment contenciós. Execució. Recursos. El recurs contenciós especial dels drets i llibertats fonamentals.

    Tema 21

    La responsabilitat de les administracions públiques. La responsabilitat...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR