ORDRE AAR/158/2010, de 12 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per a la renovació del parc de maquinària agrícola de Catalunya, i es convoquen de manera extraordinària per a l'any 2010.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/158/2010, de 12 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per a la renovació del parc de maquinària agrícola de Catalunya, i es convoquen de manera extraordinària per a l'any 2010.

La necessitat de complir els objectius de millorar l'eficiència energètica per aconseguir la quota d'estalvi de carburants assignada al sector agrari, així com la de reduir les emissions contaminants a l'atmosfera i la de rebaixar els índexs de sinistralitat en les activitats agràries i forestals, ha fet necessari l'establiment d'un pla de renovació del parc nacional de maquinària agrícola.

Aquests ajuts estan sotmesos al Reglament (CE) núm. 1857/2006, de la Comissió, de 15 de desembre, sobre aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat als ajuts estatals per a les petites i mitjanes empreses dedicades a la producció agrícola i que modifica el Reglament (CE) núm. 70/2001. Aquests ajuts van ser comunicats per l'Administració General de l'Estat a la Comissió europea, en funció del previst en l'article 20.1 de l'esmentat Reglament de la Comissió. Aquests ajuts estan identificats per la Comissió Europea amb el número XA105/2008.

Les bases reguladores d'aquesta Ordre respecten el contingut essencial del règim d'ajuts comunicat a la Comissió i només introdueix certs aspectes relatius a la simplificació documental en el marc de l'aplicació de la normativa vigent en l'àmbit d'accés electrònic als ciutadans i als serveis públics.

El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) va publicar l'Ordre AAR/286/2009, de 27 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per a la renovació del parc de maquinària agrícola de Catalunya, i es convoquen els corresponents a l'any 2009 i considera prioritària per al sector aquesta actuació, per tal de continuar fomentant la modernització del sector agrari.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport al sector agrari mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General de Desenvolupament Rural, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a la renovació del parc de maquinària agrícola de Catalunya, les quals es publiquen a l'annex d'aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar de manera extraordinària els ajuts destinats a la renovació del parc de maquinària agrícola de Catalunya, d'acord amb les bases reguladores aprovades a l'article 1 precedent.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds és d'un mes, que computa des de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC.

2.3 Els ajuts d'aquesta Ordre van a càrrec de la partida pressupostària AG02/D/770000100/6120 dels pressupostos del DAR per a l'any 2010, dotada amb un import màxim d'1.000.000,00 d'euros.

2.4 L'òrgan instructor dels expedients d'ajut és el Servei d'Ajuts a les Estructures Agràries i Agroalimentàries.

2.5 L'òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds és el director o la directora general de Desenvolupament Rural. A aquests efectes es nomena una comissió de valoració, que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d'ajuts, formada pel subdirector o la subdirectora general d'Estratègia Rural, el subdirector o la subdirectora general d'Agricultura i el/la cap del Servei de Producció Agrícola.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant és de cinc mesos, a comptar des de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa, la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.7 Contra la resolució del director o la directora general de Desenvolupament Rural, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar recurs d'alçada davant el conseller o consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, en el termini d'un mes a comptar a partir de l'endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que se'n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient. En cas de silenci administratiu el recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s'exhaureixi el termini per resoldre i notificar, tal com estableix l'apartat anterior.

2.8 Els ajuts concedits es faran públics al web http://www.gencat.cat/dar/ajuts, fent ús dels mitjans electrònics establerts, i s'exposaran al tauler d'anuncis de les dependències del DAR. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Disposició addicional

Aquests ajuts tenen naturalesa d'ajut d'estat, per la qual cosa la Comissió Europea pot emetre una decisió per la qual tant la convocatòria i les bases reguladores com les resolucions de concessió es podran veure modificades, si escau, per adaptar-se als termes del pronunciament esmentat.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 12 de març de 2010

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex

Bases reguladores

-1 Objecte dels ajuts

L'objecte dels ajuts que estableix l'Ordre és la renovació del parc de maquinària agrícola de Catalunya, amb la finalitat de desballestar els tractors i les màquines automotrius agrícoles antics i adquirir unitats noves de tractors i màquines automotrius agrícoles, així com sembradores directes, cisternes de purins o escampadores de fertilitzants sòlids, ambdues equipades amb dispositius de localització, o les adobadores i els equips per a la distribució de productes fitosanitaris.

-2 Persones beneficiàries

Poden ser beneficiàries d'aquests ajuts les persones físiques titulars d'explotacions agràries que estiguin donades d'alta al sistema especial per a treballadors per compte propi agrari del règim especial de treballadors autònoms, les cooperatives agràries, les cooperatives d'explotació comunitària de la terra, les cooperatives de treball associat que tinguin com a activitat principal l'agrària, les societats agràries de transformació (SAT), altres persones jurídiques que tinguin com a activitat principal l'agrària i les persones físiques o jurídiques l'activitat principal de les quals sigui la prestació de serveis agraris, que reuneixin els requisits següents:

  1. Tenir la condició de microempresa, petita i mitjana empresa (pime) establerta a l'annex I del Reglament (CE) núm. 800/2008 de la Comissió, de 6 de agost, sobre la definició de pime.

  2. Complir les normes mínimes en matèria de medi ambient, higiene i benestar animal.

  3. Ser titular de la màquina agrícola a desballestar, la qual cosa es justificarà mitjançant la seva inscripció al Registre oficial de maquinària agrícola (ROMA), excepte en cas de transmissió o canvi de titularitat de l'explotació, mort, invalidesa permanent o jubilació de la persona titular anterior, o en cas de primera incorporació de joves a la titularitat o cotitularitat de l'explotació agrària. En cas de cooperatives agràries, cooperatives d'explotació comunitària de la terra o cooperatives de treball associat que tinguin com a activitat principal l'agrària, o les SAT, les persones titulars de la maquinària agrícola a desballestar poden ser els seus mateixos socis.

  4. Ser titular del nou tractor o màquina i comprometre's a no alienar-lo durant un termini mínim de cinc anys, a partir de la data de la resolució de concessió d'aquesta subvenció. En cas d'incompliment, la persona beneficiària haurà de retornar al tresor públic l'import de la subvenció obtinguda i els interessos de demora corresponents, excepte en casos de força major, previstos a la normativa comunitària en matèria d'ajuts a la modernització...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR