REIAL DECRET 1517/1981, de 8 de juliol, sobre traspàs de serveis de la Seguretat Social a la Generalitat de Catalunya en matèria de seguretat social (INSALUD i INSERSO).

SecciónDiversos
EmisorPresidència del Govern de L'Estat
Rango de LeyReial Decret

L'Estatut d'Autonomia de Catalunya, aprovat per la Llei Orgànica 4/1979, de 18 de desembre, en el seu article 9.25 estableix la competència exclusiva de la Generalitat en matèria d'assistència social; d'altra banda, l'article 17.1 del mateix Estatut atribueix a la Generalitat el desplegament legislatiu i l'execució de la legislació bàsica de l'Estat en matèria de sanitat interior. Així mateix, l'article 17.2 de l'Estatut estableix les competències de la Generalitat en matèria de seguretat social. En conseqüència, escau de traspassar a aquesta Comunitat Autònoma els serveis de la Seguretat Social inherents a les competències esmentades.

La Comissió Mixta prevista en la Disposició transitòria sisena de l'Estatut procedí a concretar els corresponents serveis i a inventariar els béns i drets de la Seguretat Social que han d'ésser objecte de traspàs a la Generalitat, i adoptà l'acord oportú en la seva sessió del Ple celebrat el 23 de desembre de 1980.

En virtut d'això, en compliment del que disposa la Disposició transitòria sisena, 2, de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, a proposta dels Ministros de Sanidad y Seguridad Social i d'Administración Territorial, i prèvia deliberació del Consell de Ministres en la seva reunió del dia 9 de gener de 1981.

Disposo:

Article primer

- S'aprova l'acord de la Comissió Mixta de

Transferències prevista a la Disposició transitòria sisena de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, pel qual es concreten els serveis i les institucions i els mitjans materials, personals i pressupostaris que han d'ésser objecte de traspàs a la Generalitat de Catalunya en matèria de Seguretat Social, adoptat pel Ple de l'esmentada Comissió en la seva sessió de 23 de desembre de 1980, i que es transcriu annex al present Reial Decret.

Article segon

- En conseqüència, queden traspassats a la

Generalitat de Catalunya els serveis i institucions que es detallen en el susdit acord de la Comissió Mixta de Transferències així com els béns, personal i crèdits pressupostaris que resulten del text de l'acord i dels inventaris annexos, tot això en els termes i amb les condicions que s'hi especifiquen.

Article tercer

- Aquests traspassos seran efectius a partir

de les dates assenyalades en l'acord de la Comissió Mixta de Transferències.

Article quart

- Aquest Reial Decret serà publicat

simultàniament al Boletín Oficial del Estado i al Diari Oficial de la Generalitat, i adquirirà vigència a partir de la seva publicació.

Dat a Madrid, el 8 de juliol de 1981.

JUAN CARLOS R.

El Ministro de la Presidencia del Gobierno, Rafael Arias Salgado y Montalvo.

ACORD DE LA COMISSIÓ MIXTA DE TRANSFERÈNCIES

Luis Ortega Puente i Jaume Vilalta i Vilella, Secretaris de la Comissió Mixta prevista a la Disposició transitòria sisena de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya.

CERTIFIQUEM:

Que en el Ple de la Comissió celebrat el 23 de desembre de 1980 s'acordà el traspàs a la Generalitat de Catalunya dels serveis corresponents a l'Instituto Nacional de Servicios Sociales i a l'Instituto Nacional de la Salud, en els termes que es reprodueixen a continuació:

  1. Competència de la Generalitat de Catalunya en matèria de seguretat social (Instituto Nacional de Servicios Sociales i Instituto Nacional de la Salud).

    L'Estatut d'Autonomia de Catalunya, aprovat per la Llei Orgànica 4/1979, de 18 de desembre, estableix en el seu article 17 les compètencies que corresponen a la Generalitat de Catalunya en matèria de seguretat social.

  2. Designació, amb la seva denominació, organització i funcions, dels Serveis i Institucions que es traspassen a la Generalitat de Catalunya.

    1. Els serveis i funcions corresponents als centres i establiments sanitaris, assistencials i administratius de l'Instituto Nacional de la Salud i de l'Instituto Nacional de Servicios Sociales a Catalunya. 2. Els serveis i funcions encomanades per la legislació vigent a les Direcciones Provinciales de les expressades Entitats Gestores a Catalunya, així com les funcions corresponents a les Delegaciones Provinciales a Catalunya del Ministerio de Sanidad y Seguridad Social respecte a l'Instituto Nacional de la Salud i a l'Instituto Nacional de Servicios Sociales. 3. L'elaboració i execució de plans d'inversions en assistència sanitària i serveis socials a Catalunya, així com la gestió de les inversions en curs, dins els límits pressupostaris i en el context de la planificació assistencial general de la Generalitat de Catalunya i d'acord amb la legislació de l'Estat. 4. L'establiment, gestió i actualització dels concerts amb les institucions sanitàries i assistencials que prestin serveis a Catalunya, dins els límits pressupostaris. A partir de l'efectivitat del traspàs d'aquesta funció de la Generalitat se subrogarà en els concerts en vigor entre l'Instituto Nacional de Servicios Sociales i l'Instituto Nacional de la Salud i altres organismes, fins que s'arribi al terme dels concerts esmentats. 5. La creació, transformació i ampliació dins els límits pressupostaris, així com la classificació i proposta de supressió de centres sanitaris i assistencials de la Seguretat Social a Catalunya, en règim ordinari o experimental. 6. Les funcions que realitzen l'Instituto Nacional de la Salud i l'Instituto Nacional de Servicios Sociales a través dels seus serveis centrals, pel que fa al territori de Catalunya i, entre ells, la inspecció de serveis i la gestió de les prestacions de la Seguretat Social. 7. La gestió dels centres, establiments i serveis, així com de les funcions que es traspassen, es realitzarà d'acord amb la legislació bàsica de l'Estat. Igualment, la Comunitat Autònoma se subjectarà a la normativa general de la Seguretat Social pel que fa a la determinació dels beneficiaris, requisits i intensitat de l'acció protectora i règim econòmico-financer i econòmico-administratiu. 8. Les funcions i serveis que es traspassen s'entenen sens perjudici de l'alta inspecció que correspon a l'Estat, en l'exercici de la qual recaptarà, directament o a travès dels serveis centrals de les Entitats Gestores, tota la informació que li sigui necessària en matèria sanitària, financera, comptable, estadística i informàtica.

  3. Béns, drets i obligacions de la Seguretat Social que s'adscriuen a la Generalitat de Catalunya.

    1. Els centres i establiments sanitaris i assistencials, així com els actualment en fase de construcció, ampliació o equipament, assenyalats a les llistes adjuntes números 1 i 2. 2. Els centres i dependències adscrits a funcions administratives que s'expressen en la llista adjunta número 3. 3. L'inventari dels béns mobles que es traspassen es realitzarà al moment del lliurament dels centres i establiments que es traspassen, i acompanyarà l'acta de recepció. 4. Les obligacions derivades dels concerts en vigor de l'Instituto Nacional de la Salud i de l'Instituto Nacional de Servicios Sociales amb diverses entitats, segons l'adjunta llista número 4. 5. L'adscripció dels béns patrimonials de la Seguretat Social s'entén sens perjudici de la unitat del patrimoni d'aquesta, distint del de l'Estat i afecte al compliment dels seus fins específics, la titularitat del qual correspon a la Tesorería General de la Seguridad Social. En el termini de sis mesos s'elaborarà un conveni que determinarà el procediment excepcional mitjançant el qual la Generalitat de Catalunya, d'acord amb la legislació bàsica de l'Estat, podrà destinar els béns adscrits o que se li adscriguin en el futur a usos diferents dels actuals, sempre que els nous siguin conformes amb els fins propis de la Seguretat Social.

  4. Personal adscrit als serveis i institucions que es traspassen.

    1. El personal adscrit als centres, establiments i dependències que es traspassen a la Generalitat de Catalunya es recull en les llistes adjuntes número 5 i 6. 2. El personal de les Entitats Gestores de la Seguretat Social adscrit als Serveis que es transfereixen, detallat als annexos citats a l'apartat D.1, passa a dependre de la Generalitat en les condicions assenyalades en la legislació vigent.

  5. Llista de places vacants dels serveis i institucions.

    A les llistes números 7 i 8 es detallen les places de treball vacants.

  6. Crèdits pressupostaris que es traspassen a la Generalitat de Catalunya.

    Es traspassen a la Generalitat de Catalunya els crèdits pressupostament previstos per al funcionament dels centres, establiments, serveis i funcions que es traspassen, així com els consignats per a inversions i transferències de l'Instituto Nacional de la Salud i de l'Instituto de Servicios Sociales en el territori de Catalunya. Aquests crèdits es detallen als estats números 9 i 10.

  7. Efectivitat dels traspassos.

    El traspàs de les funcions i serveis assenyalats als punts B.1, B.2 i B.6 del present acord tindrà efectivitat al cap de tres mesos de l'entrada en vigor del Reial Decret que aprovarà aquests traspassos.

    Si la data d'efectivitat dels traspassos prevista al paràgraf anterior no coincidís amb el dia primer d'un mes, la seva efectivitat es produirà el dia primer del mes següent.

    El traspàs indicat en el punt B.4 del present acord, així com l'assenyalat en l'apartat B.4 de l'Annex del Reial Decret 1949/1980, de 31 de juliol, sobre traspassos de serveis de l'Estat de la Generalitat, serà efectiu l'1 d'agost de 1981.

    En els altres casos, l'efectivitat dels traspassos coincidirà amb l'entrada en vigor del Reial Decret corresponent al present acord.

    L'efectivitat dels traspassos implica la de les funcions i serveis, personal, vacants i centres, així com la dels béns, drets i obligacions corresponents.

    Les obligacions vençudes abans de l'efectivitat dels traspassos seran assumides de l'Instituto Nacional de la Salud i l'Instituto Nacional de Servicios Sociales, segons escaigui.

    I perquè consti, expedim la present certificació a Madrid, 23 de desembre de 1980.

    Luis Ortega Puente i Jaume Vilalta i Vilella.

    (Vegeu annexos als DOGC núms. 167-215)

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR