ORDRE SSS/166/2002, de 13 de maig, per la qual es regulen els estàndards de qualitat que han de complir els centres, serveis i establiments de salut mental d'utilització pública de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governació i Relacions Institucionals
Rango de LeyOrdre

ORDRE

SSS/166/2002, de 13 de maig, per la qual es regulen els estàndards de qualitat que han de complir els centres, serveis i establiments de salut mental d'utilització pública de Catalunya.

El Decret 213/1999, de 27 de juliol (DOGC núm. 2944, de 3.8.1999), estableix el compliment dels estàndards de qualitat com un dels requisits que s'han de reunir per formar part de la xarxa de centres, serveis i establiments de salut mental d'utilització pública de Catalunya.

Aquests estàndards de qualitat, segons es disposa a l'article 4.1 del Decret esmentat, s'han de determinar mitjançant ordre del Departament de Sanitat i Seguretat Social, a proposta del Consell de Direcció del Servei Català de la Salut.

De conformitat amb tot això, a proposta del Consell de Direcció del Servei Català de la Salut,

Ordeno:

Article 1

S'aproven els estàndards de qualitat que s'han de complir per formar part de la xarxa de centres, serveis i establiments de salut mental d'utilització pública de Catalunya, els quals figuren a l'annex.

Article 2

2.1 Els i les titulars dels centres, serveis i establiments de salut mental han de sol·licitar al director o directora del Servei Català de la Salut la verificació del compliment dels estàndards de qualitat. A aquests efectes, juntament amb la corresponent sol·licitud, han d'emplenar el qüestionari que els serà lliurat pel Servei Català de la Salut, i aportar la documentació acreditativa corresponent.

La persona titular de la Gerència d'Atenció Psiquiàtrica i Salut Mental, un cop els serveis tècnics hagin efectuat les verificacions pertinents, formularà la corresponent proposta de resolució. En cas que la proposta sigui negativa, es donarà audiència a la persona sol·licitant.

2.2 El compliment dels estàndards de qualitat es verificarà mitjançant resolució del director o directora del Servei Català de la Salut.

Article 3

Els i les titulars dels centres, serveis i establiments de salut mental que hagin obtingut la verificació del compliment dels estàndards de qualitat hauran de comunicar al Servei Català de la Salut qualsevol variació que s'hi produeixi, a fi que es revisi, si s'escau, l'expedient de verificació del seu compliment i s'emeti la resolució corresponent.

Barcelona, 13 de maig de 2002

Eduard Rius i Pey

Conseller de Sanitat i Seguretat Social

Annex

  1. Estàndards comuns (aplicables a tots els centres, serveis i establiments de salut mental)

    -1 Accessibilitat

    Existència d'un sistema de priorització de la demanda.

    Existència d'un protocol de gestió de la llista d'espera.

    -2 Autonomia

    Existència de full de consentiment informat, en cas d'ingrés voluntari.

    Existència d'un protocol de confidencialitat.

    -3 Documentació assistencial

    3.1 Història clínica:

    Existència d'una història clínica interdisciplinar, que reculli:

    Valoració mèdica somàtica, funcional, psicològica i social.

    Seguiment.

    Prescripció i administració de fàrmacs per escrit amb signatura de la persona responsable.

    Disposar d'un model d'informe d'alta en què consti motiu d'ingrés, diagnòstic, tractaments realitzats, motiu de l'alta, derivació, fàrmacs prescrits i signatura del metge o metgessa, en cas d'hospitalització o atenció al servei d'urgències.

    3.2 Protocols:

    Existència de protocols d'admissió i/o acollida, tractament i alta.

    Existència de protocols o programes d'atenció a les famílies.

    Existència de protocols d'atenció en infermeria.

    -4 Recursos humans

    Disposar d'un equip assistencial multidisciplinar bàsic, capacitat per a l'atenció en salut mental, i d'acord amb els requeriments de les diferents tipologies de serveis:

    Serveis d'atenció especialitzada de salut mental de suport a l'atenció primària de salut (infantil i juvenil): psiquiatre/psiquiatra o metge/metgessa amb experiència professional en psiquiatria de més de 7 anys, psicòleg/psicòloga i treballador/treballadora social.

    Serveis d'atenció especialitzada de salut mental de suport a l'atenció primària de salut (persones adultes): psiquiatre/psiquiatra o metge/metgessa amb experiència professional en psiquiatria de més de 7 anys, psicòleg/psicòloga...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR