DECRET 282/1987, de 27 d'agost, pel qual es regulen la composició, l'organització i les funcions de la Comissió de Delimitació Territorial.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governació i Relacions Institucionals
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les modificacions que estableix el Decret 62/1992.

En matèria de límits territorials dels ens locals, la Llei 8/1987, de 15 d'abril, Municipal i de Règim Local, així com les altres lleis d'organització territorial, introdueixen canvis notables en relació amb la regulació vigent anteriorment. Un d'ells és, sens dubte, la creació d'un òrgan d'estudi, consulta i proposta, que ha de donar el seu parer en les qüestions relatives a la modificació o la revisió dels limits territorials.

La institucionalització de la Comissió de Delimitació Territorial té dues finalitats bàsiques. D'una banda, introduir en el procediment administratiu, prèviament a l'adopció de qualsevol resolució, un element objectivador que ha de permetre reduir el marge de discrecionalitat que fins ara hi havia en aquesta matèria. D'altra banda, i aquesta és una nota cabdal, amb l'existència d'aquesta plataforma s'articula de forma permanent la participació dels mateixos ens locals en la presa d'unes decisions que directament els afecten.

No és menys important el paper racionalitzador de l'estructura territorial que ha de tenir aquest òrgan nou. Les possibilitats que obre la nova legislació respecte a la reforma de l'estructura municipal i l'eliminació de les disfuncionalitats existents, la creació i modificació de les noves entitats comarcals i, finalment, la vertebració d'uns serveis perifèrics de la Generalitat, fan del tot aconsellable aquesta innovació organitzativa.

Capítol 1 Disposicions generals

Article 1

La Comissió de Delimitació Territorial és l'òrgan d'estudi, consulta i proposta en relació amb les matèries que afecten la determinació, la revisió i la modificació dels límits territorials dels ens locals de Catalunya i de les demarcacions en què s'estructura territorialment l'Administració de la Generalitat.

Article 2

2.1 La Comissió de Delimitació Territorial s'adscriu orgànicament al Departament de Governació. Els recursos econòmics necessaris per al seu funcionament es consignen en el pressupost d'aquest Departament. 2.2 Es crea la Secretaria de la Comissió amb nivell orgànic de Servei, que s'integra en l'estructura organitzativa de la Direcció General d'Administració Local. 2.3 La Comissió ha de comptar amb el suport tècnic de l'Institut Cartogràfic de Catalunya.

Capítol 2 Funcions de la Comissió

Article 3

3.1 Són funcions de la Comissió de Delimitació Territorial: 3.1.1 En relació amb els municipis:

  1. Emetre informe en tots els expedients d'alteració de termes municipals.

  2. Elaborar estudis i propostes de revisió per procedir a l'aplicació del que estableixen els articles 20 i 21 de la Llei Municipal i de Règim Local de Catalunya.

  3. Emetre informe previ a la constitució, modificació o supressió d'entitats municipals descentralitzades.

  4. Emetre informe previ a la inscripció al registre corresponent, dels municipis de règim especial. 3.1.2 En relació amb les comarques:

  5. Informe previ a la modificació de les demarcacions comarcals.

  6. Elaborar l'estudi sobre les modificacions de les demarcacions comarcals a què es refereix la disposició transitòria 1 de la Llei sobre l'organització comarcal de Catalunya.

  7. Informe sobre les noves propostes de divisió comarcal, en el supòsit previst a l'article 6.3 de l'esmentada Llei. 3.1.3 En relació amb l'organització territorial de l'Administració de la Generalitat, elaborar informe previ sobre la creació o modificació de regions i de les unitats intraregionals. 3.2 En tot el que fa referència als límits territorials dels ens locals o de les demarcacions en què s'organitza territorialment l'Administració de la Generalitat, correspon, en general, a la Comissió, elaborar, a petició del Govern de la Generalitat, del Conseller de Governació o a iniciativa pròpia, estudis o informes sobre...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR