DECRET 126/2007, de 5 de juny, pel qual s'estableix la regulació del control ambiental en la retirada de fruites i hortalisses.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

126/2007, de 5 de juny, pel qual s'estableix la regulació del control ambiental en la retirada de fruites i hortalisses.

D'acord amb l'exposició de motius del Reglament CE 2200/1996, del Consell, de 28 d'octubre, pel qual s'estableix l'organització comuna de mercats en el sector de les fruites i hortalisses (DOUE L 297, de 21.11.1996), les organitzacions de productors i les seves associacions constitueixen els elements de base de l'organització comuna de mercats.

Davant una demanda cada vegada més concentrada, el reagrupament de l'oferta en aquestes organitzacions constitueix una necessitat econòmica per reforçar la posició dels productors en el mercat. En aquest sentit, resulta aconsellable que les esmentades organitzacions de productors puguin intervenir en el mercat i puguin decidir no posar a la venda determinades quantitats de productes en determinats períodes de temps, mitjançant les operacions de retirada. Aquesta possibilitat la reconeix i la regula el Reglament esmentat en els articles 23 i següents.

Així mateix, l'esmentat Reglament CE 2200/1996, determina a l'article 26 les indemnitzacions comunitàries de retirada per a cadascun dels productes i preveu que les organitzacions de productors o les seves associacions notificaran, a les autoritats nacionals competents i aquestes ho comunicaran a la Comissió, les mesures adoptades per garantir el respecte del medi ambient durant les operacions de retirada.

D'acord amb el que disposa l'article 23 de l'esmentat Reglament CE 2200/1996, la destinació dels productes de retirada ha de respectar el medi ambient, i en particular, la qualitat de les aigües i el paisatge.

El Reglament CE 103/2004, de la Comissió, de 21 de gener, pel qual s'estableixen disposicions d'aplicació del Reglament CE 2200/1996, del Consell, en relació amb el règim d'intervencions i de retirades del mercat en el sector de les fruites i hortalisses (DOUE L 16, de 23.1.2004), disposa al seu article 22 que cada Estat membre notificarà a la Comissió les directrius adoptades d'acord amb l'article 25 del Reglament CE 2200/1996, per a l'elaboració dels plecs de condicions referents als mètodes de retirada respectuosos amb el medi ambient.

Les directrius esmentades han d'establir les condicions necessàries per tal que s'autoritzi les organitzacions de productors o les seves associacions per destinar les fruites i hortalisses fresques retirades del mercat a la fabricació d'adob orgànic o a processos de biodegradació, de manera que es garanteixi el reciclat efectiu dels nutrients, s'asseguri la fertilització dels sòls de conreu i no es produeixin afeccions negatives al medi receptor. Així mateix, cal determinar els procediments que han de seguir les organitzacions de productors i les seves associacions que apliquin aquests mètodes i els justificants de la destinació final dels productes que han de presentar juntament amb la sol·licitud de pagament.

Igualment, les referides directrius han d'incloure les condicions que s'han de respectar per tal que s'autoritzi els ramaders a distribuir als animals els productes retirats del mercat mitjançant espargiment en parcel·la agrícola.

El Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA), mitjançant la Circular 29/2005, de 10 d'octubre de 2005, va establir les esmentades directrius nacionals, tot preveient la seva aplicació en la mesura en què sigui compatible amb l'ordenament normatiu de cadascuna de les comunitats autònomes.

Així mateix la Llei 18/2001, de 31 de desembre, d'orientació agrària, estableix en els apartats d) i e) de l'article 2 les finalitats de la política de desenvolupament rural relatives al foment de les activitats agràries respectuoses amb el medi i a la promoció del reconeixement social i mediambiental de l'activitat agrària i el seu caràcter multifuncional, com a element de preservació del paisatge i la biodiversitat.

En desenvolupament dels anteriors criteris i de la normativa comunitària abans esmentada i d'acord amb l'article 189.1 i 3 de l'Estatut d'autonomia, cal establir les directrius i actuacions aplicables al control ambiental en la retirada de fruites i hortalisses a Catalunya.

La competència específica per regular el control ambiental en la retirada de fruites i hortalisses deriva de l'article 116, apartats 1.a) i g), i de l'article 144.1.e) de l'Estatut d'autonomia.

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora;

Atès que l'òrgan competent per a la gestió dels ajuts corresponents a la regulació dels mercats en el sector de les fruites i hortalisses és el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, i que l'autoritat competent per al control mediambiental és el Departament de Medi Ambient i Habitatge;

A proposta dels consellers d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural i de Medi Ambient i Habitatge, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

Aquest Decret té com a objecte establir les directrius i actuacions mediambientals que les organitzacions de productors i les seves associacions han de dur a terme per a la retirada del mercat de fruita i hortalisses a l'àmbit territorial de Catalunya als efectes del que estableix el Reglament CE 103/2004, de la Comissió, de 21 de gener, pel qual s'estableixen disposicions d'aplicació del Reglament CE 2200/1996, del Consell, en relació amb el règim d'intervencions i de retirades del mercat en el sector de les fruites i hortalisses.

Article 2

Definicions

En el marc d'aquest Decret s'entén per:

Organització de productors: les persones jurídiques que reuneixin els requisits que estableix l'article 11 del Reglament CE 2200/1996, del Consell i les seves associacions.

Productes retirats del mercat i retirada del mercat: els productes que no es venguin a través de les organitzacions de productors o les seves associacions, de conformitat amb el règim d'intervencions que preveu el títol IV del Reglament CE 2200/1996.

Residus: els productes retirats del mercat per una organització de productors mitjançant biodegradació controlada en sòls agrícoles, biodegradació controlada en plantes de compostatge o gestió en instal·lacions de disposicions de rebuig. No es consideraran residus els productes retirats amb destinació a l'alimentació animal.

Gestor autoritzat: persona física o jurídica autoritzada d'acord amb la normativa vigent per a la gestió dels residus orgànics objecte d'aquest Decret i inscrita al Registre general de gestors de residus de Catalunya.

Article 3

Mètodes de retirada que poden tenir incidència ambiental

Els mètodes de retirada del mercat en el sector de les fruites i hortalisses que es poden utilitzar a Catalunya són els que estableix l'article 30 del Reglament CE 2200/1996. Entre aquests, per la incidència ambiental que comporten, s'han d'ajustar a les pautes d'actuació que estableix aquest Decret els següents:

  1. Biodegradació controlada en sòls agrícoles.

  2. Biodegradació controlada en plantes de compostatge.

  3. Alimentació animal mitjançant espargiment en parcel·la.

  4. Gestió en instal·lacions de disposició del rebuig.

Les organitzacions de productors i les seves associacions hauran de gestionar la retirada del mercat de fruites i hortalisses prioritàriament mitjançant una de les tres primeres modalitats assenyalades a l'apartat anterior, deixant com a darrera, la de disposició del rebuig.

Capítol 2

Biodegradació controlada en sòls agrícoles

Article 4

Concepte i autorització de la destinació de la retirada

4.1 La biodegradació controlada en camp consisteix en una valorització agrícola dels productes retirats, tenint en compte el poder fertilitzant que poden aportar als conreus.

4.2 Les organitzacions de productors i les seves associacions podran emprar aquesta alternativa per a la retirada de fruites i hortalisses del mercat sempre que el/la director/a dels serveis territorials del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural hagi autoritzat prèviament aquesta destinació, així com els indrets que seran receptors del producte retirat. A l'efecte, l'organització de productors o les seves associacions han de presentar una sol·licitud, mitjançant model normalitzat, en la qual:

  1. Declari que no pot destinar els productes retirats a alguna de les destinacions que estableix l'article 30.1 del Reglament CE 2200/1996, amb indicació de les raons que ho justifiquen, les quals hauran d'estar basades, en tot cas, en les quantitats de productes a retirar i la seva estacionalitat.

  2. Identifiqui les parcel·les a les quals es portarà el producte per a la seva biodegradació.

  3. Aporti còpia de la documentació de control per a la gestió dels residus que preveu el Decret 93/1999, de 6 d'abril, sobre procediments de gestió de residus, que corresponguin a les parcel·les on s'efectuarà l'aplicació del producte retirat.

  4. Es comprometi a seguir les directrius mediambientals establertes en aquest Decret.

4.3 La sol·licitud es presentarà davant els serveis territorials del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural on estigui ubicada la seu social de l'organització de productors o associació d'organitzacions de productors, com a mínim tres dies abans de la data en la qual pretengui utilitzar les parcel·les declarades per a una operació de retirada. El/La director/a dels serveis territorials emetrà la resolució d'autorització o denegació abans de la data indicada per a la utilització. Contra la denegació es podrà interposar recurs d'alçada davant el/la director/a general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, d'acord amb el que disposa la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

4.4 L'organització de productors o associació d'organitzacions de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR