Decret 54/2009, d'11 de setembre, de regulació de l'Institut Balear de l'Habitatge (IBAVI)

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria d'Habitatge i Obres púBliques
Rango de LeyDecret

Decret 54/2009, d'11 de setembre, de regulació de l'Institut Balear de l'Habitatge (IBAVI) PREÀMBUL D'acord amb l'autorització recollida en la disposició transitòria tercera de la Llei 5/1986, de 6 de juny, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears va constituir, mitjançant el Decret 113/1986, de 30 de desembre, l'Institut Balear de l'Habitatge per a la promoció d'habitatges protegits. L'Acord de Consell de Govern de 5 de març de 1987 li va adscriure els béns i drets que en aquesta matèria li havia transferit l'Institut per a la Promoció Pública d'Habitatge.

Aquest Decret de constitució, i també totes les disposicions que el varen anar modificant des que es promulgà (Decret 66/1990, de 28 de juny; Decret 83/1994, de 30 de juny; Decret 2/1997, de 10 de gener; Decret 144/1997, de 21 de novembre; Decret 49/1998, de 24 d'abril; Decret 195/1999, de 3 de setembre, i Decret 220/1999, de 8 d'octubre), va ser derogat pel Decret 17/2000, d'11 de febrer, de regulació de l'Institut Balear de l'Habitatge (IBAVI), actualment en vigor.

D'altra banda, el Decret de regulació de l'IBAVI ha sofert diverses modificacions des que es va promulgar que han afectat determinats articles i que s'indiquen a continuació.

El Decret 123/2003, de 18 de juliol, com a conseqüència de la nova composició del Govern de les Illes Balears --publicada en el Decret 7/2003, de 30 de juny-- va modificar la composició del Consell d'Administració de l'Institut Balear de l'Habitatge (entre altres), per adequar-lo als nous criteris d'organització i operativitat. El Decret 34/2004, de 2 d'abril, va modificar els articles 2 i 18 per adaptar l'objecte social i les funcions del director gerent o directora gerent a la necessitat generada de tramitar i atorgar subvencions i ajuts per accedir a un habitatge digne. El Decret 60/2004, de 2 de juliol, va introduir un nou apartat en els esmentats articles 2 i 18 per estendre a favor de l'IBAVI la facultat d'exercitar els drets de tempteig i retracte, establerts per alguns plans d'habitatge a favor de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, o de renunciar-hi.

Finalment, el Decret 113/2007, de 24 d'agost, tornà a modificar l'article 12, relatiu als vocals que integren el Consell d'Administració de l'IBAVI, adaptantlo a la nova composició del Govern, establerta en el Decret 9/2007, de 6 de juliol.

S'imposa una vegada més i pels mateixos motius de claredat, seguretat jurídica i eficàcia que varen determinar la promulgació del Decret 17/2000, d'11 de febrer, refondre en un sol text articulat totes les disposicions que des de la promulgació d'aquella norma, regulen el règim jurídic de l'IBAVI.

D'altra banda, la necessitat d'introduir noves modificacions al Decret vigent i l'oportunitat de revisar-lo amb ocasió de l'entrada en vigor de la Llei de contractes del sector públic (LCSP) i de l'Estatut bàsic de l'empleat públic (EBEP), avalen la proposta de promulgar un nou Decret del Govern de les Illes Balears que, per una part, refongui totes les disposicions que es mantenen en vigor i, per una altra, incorpori les modificacions que calguin en el mateix text.

Aquest Decret de regulació de l'IBAVI refon en un sol text articulat totes les disposicions vigents que des de la promulgació del Decret de regulació de l'IBAVI n'han afectat l'articulat i que s'han detallat anteriorment. Les modificacions incloses afecten únicament el conjunt organitzatiu de l'IBAVI i incorporen les previsions de l'Estatut bàsic de l'empleat públic referides al càrrec de director gerent o directora gerent i la previsió expressa que les places corresponents a personal directiu o caps d'àrea de l'entitat, considerada l'especial relació de confiança que per al desenvolupament d'aquestes tasques pugui precisar la gerència, podran cobrir-se, en el marc de l'Acord de Consell de Govern de les Illes Balears de 9 de març de 2001, amb personal d'alta direcció.

Per tot això, amb l'informe favorable de la Secretaria General, a proposta del conseller d'Habitatge i Obres Públiques, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de l'11 de setembre de 2009,

DECRET Capítol I Denominació, naturalesa, objecte i règim jurídic Article 1

L'Institut Balear de l'Habitatge (IBAVI) --que és una entitat de dret públic amb personalitat jurídica pròpia que ha d'ajustar la seva activitat a l'ordenament jurídic privat, sens perjudici d'observar el que preveu la Llei 3/1989, de 29 de març, i la resta de legislació complementària-- va ser constituït pel Decret 113/1986, de 30 de desembre, com a empresa pública autonòmica definida en l'article 6 de la Llei 1/1986, de 5 de febrer, de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

La finalitat de l'IBAVI és executar promocions d'habitatge protegit, gestionar el patrimoni d'habitatges transferit al seu dia a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, com també el generat per la seva activitat pròpia, i dur a terme les accions complementàries que es derivin de la seva finalitat. A més, es pot encarregar de la promoció i rehabilitació de qualsevol altre tipus d'edifici o habitatges.

Article 2

L'objecte social de l' IBAVI és la promoció i la rehabilitació d'habitatges, i per a aconseguir aquesta finalitat desenvolupa en règim de dret privat les activitats, que s'enumeren sense caràcter limitador, següents:

-- Gestionar el patrimoni públic d'habitatges adscrit a l'IBAVI per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

-- Desenvolupar i gestionar els plans d'habitatge que concerti amb l'Administració autonòmica o local, o amb qualsevol promotor públic o privat sense ànim de lucre.

-- Estudiar i redactar els plans i projectes urbanístics necessaris per obtenir sòl públic o privat que permetin desenvolupar les promocions d'habitatge.

-- Redactar i contractar projectes de construcció o rehabilitació d'habitatges.

-- Comprar, permutar o adquirir a títol gratuït o onerós terrenys i solars per executar les promocions d'habitatge protegit i l'equipament complementari.

-- Alienar, arrendar, permutar els habitatges, solars i terrenys de la seva propietat; constituir i cancel·lar hipoteques, i establir càrregues i gravàmens, i les operacions jurídiques necessàries per a l'administració dels seus béns.

-- Participar en negocis, societats i empreses públiques o privades que tenguin per objecte la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR