DECRET 283/1992, de 4 d'agost, pel qual s'aprova el Reglament de l'escala d'inspectors tributaris del cos superior d'administració de la Generalitat.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

Atès el que estableix la disposició final 1 de la Llei 5/1991, de 27 de març, de creació de l'escala d'inspectors financers i de l'escala d'inspectors tributaris dins el cos superior d'administració de la Generalitat, d'acord amb el dictamen de la Comissió jurídica assessora, a proposta dels consellers de Governació i d'Economia i Finances i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article únic

S'aprova el Reglament de l'escala d'inspectors tributaris del cos superior d'administració de la Generalitat, el text del qual es publica annex.

Disposició final Aquest Decret entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 4 d'agost de 1992

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Josep Gomis i Martí Conseller de Governació

Macià Alavedra i Moner Conseller d'Economia i Finances

REGLAMENT de l'escala d'inspectors tributaris del cos superior d'administració de la Generalitat.

Article 1

Naturalesa de l'escala i dependència L'escala d'inspectors tributaris està integrada dins el cos superior d'administració de la Generalitat, té caràcter facultatiu i tècnic, i depèn orgànicament del conseller competent en matèria de funció pública i funcionalment del Departament d'Economia i Finances. Els inspectors tributaris adscrits a l'esmentada escala actuaran sota la dependència directa del director general de tributs o òrgan en el qual delegui.

Article 2

Funcions Dins les competències que corresponen a la Generalitat, són funcions pròpies de l'escala d'inspectors tributaris:

  1. La investigació dels fets imposables dels tributs a fi de descobrir els que siguin ignorats per l'Administració de la Generalitat.

  2. La integració definitiva, si s'escau, de les bases tributàries, mitjançant les actuacions de comprovació en els supòsits d'estimació directa i objectiva i mitjançant les actuacions inspectores corresponents a l'estimació directa.

  3. La pràctica de les liquidacions tributàries resultants de les actuacions de comprovació i investigació, en els termes que siguin establerts per reglament.

  4. Les actuacions inquisitives o d'informació que, a iniciativa de la Direcció General de Tributs, s'hagin de dirigir als particulars o a altres organismes i que condueixin directament o indirectament a l'aplicació dels tributs.

  5. Les tasques de gestió que la Direcció General de Tributs consideri com a necessàries o complementàries de les determinades per les lletres anteriors i vinculades a la gestió tributària.

Article 3

Facultats Els inspectors tributaris, en l'exercici de les seves funcions, tindran les facultats reconegudes en l'esfera de la seva competència, en la Llei general tributària, i rebran el suport, concurs, l'auxili i la protecció que els siguin necessaris per part de tota classe d'autoritats i funcionaris i dels particulars i entitats en general, en aplicació del que disposen la Llei orgànica 8/1980, de 22 de setembre, de finançament de les comunitats autònomes, i la Llei reguladora de la cessió de tributs de l'Estat a les comunitats autònomes 30/1983, de 28 de desembre; en cas que no es faci així, es deduiran les responsabilitats que pertoquin.

Article 4

Admissió a les proves de selecció Per ser admès a les proves de selecció per a l'ingrés a l'escala d'inspectors tributaris és preceptiu complir, dins el termini de presentació de sol·licituds per prendre-hi part, les condicions personals que estableix amb caràcter general l'article 33 de la Llei 17/1985, de 23 de juliol, de la funció pública de l'Administració de la Generalitat, estar en possessió del títol de llicenciat en Dret, en Ciències econòmiques o en Ciències empresarials, d'enginyer o arquitecte o bé estar en condicions d'obtenir-lo dins el termini de presentació de sol·licituds.

Article 5

Ingrés a l'escala 5.1 L'ingrés a l'escala d'inspectors tributaris s'efectua, mitjançant la superació de les proves teòriques i pràctiques i del curs selectiu de formació, pels procediments de selecció següents:

  1. Oposició lliure.

  2. Concurs-oposició. 5.2 El cinquanta per cent de les places de l'escala que siguin objecte de convocatòria s'ha de proveir pel procediment d'oposició lliure i l'altre cinquanta per cent pel procediment de concurs-oposició.

Article 6

Condicions especials d'admissió per al procediment de concurs-oposició 6.1 Per ser admès al concurs-oposició cal tenir les condicions establertes a l'article 4 i al punt 2 d'aquest article. 6.2 Les places que siguin objecte del concurs-oposició han de ser restringides:

  1. En un cinquanta per cent als funcionaris de carrera amb una antiguitat mínima de dos anys en qualsevol de les escales del cos superior d'administració de la Generalitat.

  2. En l'altre cinquanta per cent, als funcionaris de carrera amb una antiguitat mínima de dos anys en qualsevol de les escales del cos de gestió de l'Administració de la Generalitat, i als funcionaris pertanyents al cos de gestió de la Hisenda Pública de l'Estat, en qualsevol especialitat, que faci més de dos anys que estan al servei de l'Administració de la Generalitat de Catalunya. Els funcionaris que complint la condició de la lletra b) anterior hagin assolit en virtut d'oposició la condició de funcionaris del cos superior podran optar a presentar-se per aquest procediment o bé pel de la lletra a) anterior. 6.3 En una mateixa convocatòria no es podrà concórrer a les proves d'accés a l'escala d'Inspecció Tributària per més d'un dels procediments indicats en les lletres a) i b) de l'apartat 2 anterior, ni invocar, en el seu cas, més d'una titulació acadèmica havent de realitzar els candidats l'opció que els pugui correspondre en la sol·licitud respectiva.

Article 7

Curs selectiu Superades les proves de l'oposició o del concurs-oposició, segons els casos, es procedirà a la realització del curs selectiu corresponent, amb una duració mínima de sis mesos. En aquest curs s'aprofundirà en les matèries de mètodes i sistemes de la Inspecció i en altres matèries i tècniques que li són pròpies. La qualificació d'aquest curs selectiu serà d'apte o no apte. Els alumnes ingressats en l'Escola que no tinguin la condició de funcionaris de la Generalitat, només als efectes retributius, tindran la consideració de funcionaris en pràctiques.

Article 8

Convocatòria Les convocatòries per a l'ingrés a l'escala es faran d'acord amb la normativa de funció pública de l'Administració de la Generalitat, sens perjudici de les normes contingudes en la Llei 5/1991, de 27 de març, i en el present Reglament.

Article 9

Temaris i fases de l'oposició L'ingrés en l'escala es realitzarà a través de l'escola d'Administració Pública de la Generalitat, per alguns dels dos procediments següents:

  1. Oposició lliure. Constarà de cinc exercicis: El primer exercici, que comprèn el primer grup de matèries i que consta en l'annex 1, consistirà a contestar per escrit tres temes d'entre els quatre que proposarà el tribunal, sobre les matèries següents: dret administratiu general; dret constitucional i estatutari, organització política i administrativa de l'Estat; les Comunitats Europees, dret comunitari; estructura social i econòmica espanyola. El segon exercici, que consisteix en el coneixement de la llengua catalana, constarà de dues parts i tindrà una durada, com a màxim, d'una hora per a la primera part, més trenta minuts per a la segona. Primera: s'hi avaluaran el domini de l'expressió escrita, per mitjà de la redacció d'un text de 200 paraules, com a màxim, i els coneixements pràctics de la llengua, per mitjà de cinc preguntes sobre aspectes lingüístics relacionats amb les funcions a desenvolupar per l'escala d'inspectors tributaris. Segona: s'hi avaluarà l'expressió oral per mitjà de la lectura en veu alta d'un text i una conversa sobre temes generals en matèria tributària. Queden exempts de la realització d'aquest exercici els aspirants que acreditin documentalment, dins el termini de presentació de les sol·licituds per a l'ingrés a l'escala d'inspectors tributaris, que estan en possessió del nivell C o superior de la Junta Permanent de Català o equivalent. El tercer exercici, que comprèn el segon grup de matèries i que consta en l'annex 2, consistirà a contestar per escrit quatre temes, un de cada matèria, que el tribunal extraurà a l'atzar sobre les matèries següents: Opció A: Dret civil, Dret mercantil, Hisenda pública i Dret financer. Opció B: Teoria econòmica, Economia de l'empresa, Hisenda pública i Dret financer. Els candidats hauran de fer constar en la sol·licitud una única opció d'un dels grups de matèries anteriors, amb independència de la titulació que posseeixin. El quart exercici consistirà en la resolució per escrit d'un cas pràctic de comptabilitat, a l'opció B, o bé l'emissió d'un dictamen en dret, a l'opció A, amb pràctica de liquidació tributària, si s'escau, sobre un supòsit relatiu als tributs propis o cedits de la Generalitat de Catalunya. El cinquè exercici, oral, consistirà a exposar, en un temps màxim de 40 minuts i mínim de 25, un tema que l'opositor haurà escollit d'entre els que consten en l'annex 3. El tribunal podrà, durant un temps màxim de 30 minuts, efectuar les preguntes que consideri adients respecte al tema escollit. Els temes a exigir es poden modificar en les corresponents convocatòries.

  2. Concurs-oposició, que constarà de dues fases: Concurs, en què es consideraran com a mèrits els que a continuació s'especifiquen:

  1. Valoració del treball efectivament desenvolupat en llocs d'assessorament tributari, gestió i inspecció, per l'aspirant, atenent la categoria i funcions d'aquest: fins a 3 punts.

  2. Cursos de doctorat, postgrau, mestratges, altres titulacions acadèmiques rellevants en relació amb el lloc de treball: fins a 3...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR