DECRET 122/2014, de 26 d'agost, pel qual es modifica el Decret 193/2007, de 4 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament sobre el procediment administratiu especial per a la imposició de mesures correctores d'incompliments en matèria de prevenció de riscos laborals en l'àmbit de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyDecret

La Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals, estableix, en el seu article 45, que en l’àmbit de les relacions del personal civil al servei de les administracions públiques, les infraccions en matèria de prevenció de riscos laborals són objecte de responsabilitat a través de la imposició, per resolució de l’autoritat competent, de la realització de les mesures correctores dels corresponents incompliments, d’acord amb el procediment que s’estableixi.

Dins l’àmbit de l’Administració General de l’Estat, la regulació ve constituïda pel Reial decret 707/2002, de 19 de juliol, modificat pel Reial decret 464/2003, de 25 d’abril. Aquest Decret incorpora una disposició addicional segona que estableix que, respecte al personal civil al servei de les restants administracions públiques, i en defecte de normativa pròpia, s’aplica el procediment que estableix el propi reglament, si bé les competències assignades en aquests als òrgans de l’Administració General de l’Estat s’han d’entendre referides als òrgans corresponents de les administracions esmentades.

A Catalunya, el Decret 193/2007, de 4 de setembre, regula el procediment administratiu especial per a la imposició de mesures correctores d’incompliments en matèria de prevenció de riscos laborals en l’àmbit de l’administració, però només dins de la Generalitat de Catalunya. No es fa cap referència als ens locals, per la qual cosa, en absència de normativa pròpia, cal aplicar el procediment establert en la normativa estatal.

L’article 170 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya disposa que correspon a la Generalitat la competència executiva en matèria de treball i relacions laborals, que inclou en tot cas, entre d’altres, la potestat sancionadora de les infraccions en l’ordre social, en l’àmbit de les seves competències; i l’article 160 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya estableix la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de règim local, respectant el principi d’autonomia local.

La regulació d’un procediment propi per als ens locals de Catalunya en matèria d’imposició de mesures correctores davant d’incompliments en matèria de prevenció de riscos laborals és una competència estatutària de la Generalitat, per tant, en absència de regulació específica, el procediment aplicable ha de ser el regulat en el Decret 193/2007, de 4 de setembre, que regula el procediment administratiu especial per a la imposició de mesures correctores d’incompliments en matèria...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR