ORDRE EDU/336/2009, de 30 de juny, per la qual s'estableix el programa experimental Qualifica't en els ensenyaments de formació professional del sistema educatiu, i s'obre convocatòria de selecció de centres per al curs acadèmic 2009-2010.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Educacio
Rango de LeyOrdre

ORDRE

EDU/336/2009, de 30 de juny, per la qual s'estableix el programa experimental Qualifica't en els ensenyaments de formació professional del sistema educatiu, i s'obre convocatòria de selecció de centres per al curs acadèmic 2009-2010.

La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, ha previst una major flexibilitat en l'accés a la formació professional inicial, que forma part del sistema educatiu, alhora que fomenta i impulsa l'aprenentatge al llarg de la vida. En aquest sentit, estableix a l'article 66, apartat 4, que les persones adultes poden realitzar els seus aprenentatges tant per mitjà d'activitats d'ensenyament, reglat o no reglat, com a través de l'experiència, laboral o en activitats socials, per la qual cosa s'ha de tendir a establir connexions entre ambdues vies i s'han d'adoptar mesures per a la validació dels aprenentatges que s'hagin adquirit així.

El Reial decret 1538/2006, de 15 de desembre, pel qual s'estableix l'ordenació general de la formació professional del sistema educatiu (BOE núm. 3, de 3.1.2007), en desplegament de la Llei orgànica esmentada, estableix diverses mesures per a la promoció de la formació al llarg de la vida, entre les quals cal destacar la possibilitat d'organitzar la impartició dels mòduls professionals en unitats formatives de menor durada, prevista a l'article 9.2, i la possibilitat de fer una oferta de formació per tal de facilitar la formació permanent, la integració social i la inclusió de les persones, prevista a l'article 34.

A Catalunya, la formació professional ha esdevingut tradicionalment una prioritat. Així, el Decret 240/2005, de 8 de novembre, pel qual s'estableixen diverses mesures flexibilitzadores de l'oferta dels ensenyaments de formació professional específica (DOGC núm. 4507, de 10.11.2005), preveu, entre d'altres mesures, la matrícula parcial en els articles 10 i 11. Així mateix, es preveuen en aquest Decret les ofertes a col·lectius singulars per tal d'atendre les necessitats d'inserció o reinserció laboral, promoció, reciclatge, d'adaptació professional, de prevenció del risc d'exclusió social o de les persones discapacitades, regulades a l'article 15 si són a iniciativa del Departament d'Educació, i a l'article 16 si són a iniciativa externa.

Per tal de millorar les utilitats de la formació professional inicial, una de les actuacions endegades s'ha regulat mitjançant la Resolució EDU/134/2009, de 21 de gener (DOGC núm. 5312, de 5.2.2009), per la qual s'estableixen, amb caràcter experimental, les experiències d'incorporació de nous col·lectius i les experiències de validació de formació en l'àmbit de la formació professional del sistema educatiu. Aquestes experiències es caracteritzen per la col·laboració de diversos instituts d'educació secundària i altres entitats, dins d'un projecte comú de marcat sentit territorial.

Posteriorment, el Govern de la Generalitat de Catalunya, el dia 3 de març de 2009, va acordar la posada en marxa del pla Qualifica't, de formació professional, amb l'objectiu de millorar la qualificació de les persones, incrementar el nivell d'ocupació i afavorir la mobilitat professional.

El Departament d'Educació desenvolupa el pla esmentat mitjançant el programa Qualifica't, el qual és complementari de l'experimentació anterior i es caracteritza pel desenvolupament, amb caràcter individualitzat, per cadascun dels centres docents que l'executen, en el marc de la programació i distribució que comprèn tot el territori i per als cicles formatius de formació professional que en cada cas s'hi indiquen.

El programa Qualifica't pretén facilitar respostes àgils i descentralitzades als reptes més urgents i immediats de què és objecte la formació professional, possibilitant l'atenció específica a empreses, i individualitzada a les persones, en el context de l'actual situació econòmica.

El programa Qualifica't es compon de 3 accions consistents en l'oferta de formació a col·lectius singulars, la validació de la formació impartida per empreses o entitats i la validació dels aprenentatges assolits mitjançant l'experiència laboral o en activitats socials.

L'oferta de formació a col·lectius singulars pretén que la formació professional del sistema educatiu resulti d'utilitat a persones que no hi pertanyen, mitjançant ofertes adaptades a les seves circumstàncies sociolaborals i articulades mitjançant les empreses o entitats interessades, a fi de facilitar la formació i l'aprenentatge al llarg de la vida.

La validació de la formació impartida per empreses o entitats permet establir vincles entre la formació professional del sistema educatiu i altres formacions impartides per empreses i entitats que possibiliten, a qui les supera, gaudir dels efectes propis de la formació del sistema educatiu, i, en el seu cas, d'altres formacions en el marc del sistema integrat de qualificacions i formació professional.

La validació dels aprenentatges assolits mitjançant l'experiència laboral o en activitats socials permet a les persones adultes posar en valor, d'una forma àgil, els aprenentatges que han adquirit i que, al mateix temps, tinguin una correspondència amb els ensenyaments de formació professional del sistema educatiu.

Per últim, atès que la participació en el programa Qualifica't és oberta a tots els centres docents sostinguts amb fons públics que imparteixen ensenyaments de formació professional, cal establir el procediment de selecció dels centres.

El desplegament del conjunt d'aquestes accions requereix d'un temps previ a la seva generalització, per la qual cosa cal establir el procediment de selecció dels centres educatius sostinguts amb fons públics que imparteixen ensenyaments de formació professional, per a la participació en el Programa .Qualificat..

Per tant, a proposta de la Direcció General d'Ensenyaments Professionals, Artístics i Especialitzats,

Ordeno:

Article 1

Objecte

  1. Establir el programa experimental Qualifica't en els ensenyaments de formació professional del sistema educatiu durant els cursos acadèmics 2009-2010, 2010-2011 i 2011-2012.

  2. Obrir convocatòria de selecció de centres educatius sostinguts amb fons públic que imparteixen ensenyaments de formació professional, per a la seva incorporació en el programa experimental Qualifica't, a partir del curs acadèmic 2009-2010, d'acord amb les bases que es detallen a l'annex 4.

Article 2

Finalitat del programa experimental

Aconseguir dades relatives a l'execució d'accions d'impartició i de validació de la formació professional del sistema educatiu, i de la validació dels aprenentatges assolits mitjançant l'experiència laboral o en activitats socials, a fi d'obtenir els elements necessaris per a la futura regulació, i per a establir el marc de coordinació entre diversos operadors de la formació professional.

Article 3

Objectiu del programa experimental Qualifica't

Oferir a les persones i a les empreses itineraris qualificadors certificables, de caràcter flexible i modular, que permetin la capitalització de la formació assolida.

Article 4

Accions del programa Qualifica't

El programa Qualifica't conté tres accions:

  1. L'oferta de formació a col·lectius singulars, que es detalla a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

  2. La validació de formació impartida per empreses o entitats, que es detalla a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

  3. La validació dels aprenentatges assolits mitjançant l'experiència laboral o en activitats socials, que es detalla a l'annex 3 d'aquesta Ordre.

Article 5

Centres educatius

  1. Aquest programa s'adreça als centres educatius sostinguts amb fons públics que imparteixen ensenyaments de formació professional i que estiguin compromesos amb la qualitat.

  2. El compromís amb l'establiment de procediments de qualitat i de millora contínua, s'acredita:

  1. Per als centres dependents del Departament d'Educació i per als centres públics que no depenen del Departament d'Educació, pel fet de la seva inclusió en el Projecte de Qualitat i Millora Continua (l'Ordre EDU/432/2006, de 30 d'agost, per la qual es crea el Projecte de qualitat i millora contínua dels centres educatius, i se n'aproven les bases reguladores).

  2. Per als centres privats, pel fet de disposar d'una certificació de qualitat, o de trobar-se en procés d'obtenir-la, o pel compromís, manifestat per escrit, d'iniciar en el primer curs acadèmic, el procés per obtenir una certificació de qualitat en cas de ser seleccionats per al programa Qualifica't.

Article 6

Compromisos i durada

  1. La selecció dels centres educatius implica el compromís de dur a terme els tres tipus d'accions per al cicle o cicles formatius corresponents.

  2. Els centres seleccionats ho són, inicialment, per als tres anys de durada de l'experiència, sense perjudici de les modificacions que es puguin produir.

  3. Anualment es publicarà la relació de centres que participen en el programa Qualifica't.

Article 7

Coordinació del programa Qualifica't

  1. Cadascun dels centres educatius que participin en el programa Qualifica't disposarà d'una persona responsable del programa i de cadascuna de les accions.

  2. La persona responsable, en els centres públics, serà la persona membre de l'equip de direcció o del grup de coordinació, responsable de la formació professional, o si no n'hi hagués, el coordinador o coordinadora de formació professional.

  3. La persona responsable, en els centres privats serà designada pel seu titular.

Article 8

Activitat d'innovació

El desenvolupament, per primer cop, de les funcions de responsable del Programa Qualifica't, o la participació, per primer cop, en la validació de la formació impartida per empreses o entitats, en els centres educatius dependents del Departament d'Educació, durant tot un curs acadèmic, és reconegut com a activitat d'innovació educativa als efectes del que disposa l'Ordre de 4 de novembre de 1994, sobre el procediment de reconeixement dels estadis de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR