ORDRE ARP/323/2002, de 17 de setembre, per la qual s'aprova la Denominació d'Origen Protegida Oli de Terra Alta i el seu Reglament, amb el caràcter transitori que estableix el Reglament CEE 2081/1992.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE ARP/323/2002, de 17 de setembre, per la qual s'aprova la Denominació d'Origen Protegida Oli de Terra Alta i el seu Reglament, amb el caràcter transitori que estableix el Reglament CEE 2081/1992.

El Reglament CEE 2081/1992, de 14 de juliol, estableix la normativa aplicable a la protecció de les denominacions d'origen protegides i a les indicacions geogràfiques protegides.

El Decret 41/1998, de 3 de març, estableix normes per a l'adequació de les denominacions de qualitat a aquesta normativa comunitària i el Reial decret 1643/1999, de 22 d'octubre, regula el procediment per a la tramitació de sol-licituds d'inscripció al Registre comunitari de les denominacions d'origen i de les indicacions geogràfiques protegides.

Valorada la necessitat imposada per la normativa abans esmentada, es considera necessari aprovar amb caràcter transitori, fins a la seva inscripció definitiva al Registre comunitari de denominacions d'origen protegides i d'indicacions geogràfiques protegides, el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Oli de Terra Alta.

A proposta de la Direcció General d'Indústries i Qualitat Agroalimentària i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article únic

S'aprova la Denominació d'Origen Protegida Oli de Terra Alta i el seu Reglament, el text del qual es publica a l'annex d'aquesta Ordre. El Reglament s'aprova amb el caràcter transitori que estableix l'article 5.5 del Reglament CEE 2081/1992, del Consell, de 14 de juliol, relatiu a la protecció de les indicacions geogràfiques i les denominacions d'origen dels productes agrícoles i alimentaris.

Barcelona, 17 de setembre de 2002

Josep Grau i Seris

Conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca

Annex

Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Oli de Terra Alta

Capítol 1

Àmbit de protecció

Article 1

D'acord amb el que disposen la Llei 25/1970, de 2 de desembre, de l'Estatut de la vinya, del vi i dels alcohols, i el seu Reglament, aprovat pel Decret 835/1972, de 23 de març; el Reial decret 728/1988, de 8 de juliol, pel qual s'estableix la normativa a la que han d'ajustar-se les denominacions d'origen, les específiques i les genèriques de productes agroalimentaris no vínics; el Reglament CEE 2081/1992, relatiu a la protecció de les indicacions geogràfiques i de les denominacions d'origen dels productes agrícoles i alimentaris; l'Ordre de 25 de gener de 1994, per la qual es precisa la correspondència entre la legislació espanyola; el Reglament CEE 2081/1992; el Reial decret 1643/1999, de 22 d'octubre, pel qual es regula el procediment per a la tramitació de sol-licituds d'inscripció al Registre comunitari de les denominacions d'origen i de les indicacions geogràfiques protegides, i el Decret 41/1998, de 3 de març, pel qual s'estableixen normes per a l'adequació de les denominacions de qualitat a la normativa comunitària, queda protegit amb la Denominació d'Origen Protegida Oli de Terra Alta, l'oli d'oliva verge extra que reuneixi les característiques definides en aquest Reglament i compleixi tots els requisits exigits per l'esmentat Reglament i per la legislació vigent.

Article 2

2.1 La protecció atorgada s'estén al nom en català Oli de Terra Alta així com al nom en castellà Aceite de Terra Alta.

2.2 La Denominació d'Origen Protegida Oli de Terra Alta no podrà aplicar-se a cap altra classe d'oli que el que protegeix aquest Reglament, ni es podran utilitzar termes, expressions, marques i signes que, per la seva similitud fonètica o gràfica amb aquesta, puguin induir a confusió amb la que és objecte de protecció, fins i tot en el cas d'anar precedits per les expressions com "tipus", "estil", "gust", "elaborat en", "manipulat en", "produït en", "amb almàssera en", o d'altres anàlegs.

Article 3

3.1 La defensa de la Denominació d'Origen Protegida, l'aplicació del seu Reglament, la vigilància del seu compliment així com el foment i el control de la qualitat del producte emparat queden encarregats al Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida, al Servei de Denominacions i Marques de la Direcció General d'Indústries i Qualitat Agroalimentària del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, i al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, en l'àmbit de les seves respectives competències.

3.2 El Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya aprovarà el Manual de qualitat i procediment elaborats pel Consell Regulador en aplicació de la Norma EN-45011 que serà posat a disposició dels inscrits.

3.3 El Consell Regulador elevarà al Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya els acords que afectin els deures i els drets dels inscrits, per a la seva aprovació.

Capítol 2

Producció

Article 4

4.1 La zona de producció de les olives emprades en l'elaboració de l'oli protegit per la Denominació d'Origen Protegida Oli de Terra Alta estarà constituïda pels terrenys ubicats als termes municipals que es detallen a continuació de les comarques de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre de la província de Tarragona que el Consell Regulador consideri aptes per a la producció d'oli segons uns criteris que quedaran reflectits per escrit al Manual de qualitat:

Terra Alta: Arnes, Batea, Bot, Caseres, Corbera d'Ebre, la Fatarella, Gandesa, el Pinell de Brai, la Pobla de Massaluca, Prat de Comte, Horta de Sant Joan i Vilalba dels Arcs.

Ribera d'Ebre: Ascó, Riba-roja d'Ebre i part de Flix (tots els polígons excepte els assenyalats amb els números 13,18,19, 20 i 21).

4.2 La qualificació de les parcel-les a efectes de la seva inclusió a la zona de producció la realitzarà el Consell Regulador d'acord amb els criteris que estaran reflectits per escrit al Manual de qualitat, i han de quedar delimitades a la documentació cartogràfica corresponent que obra en el seu poder.

4.3 En el cas que el titular del terreny estigui en desacord amb la resolució del Consell Regulador podrà recórrer davant del conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca que resoldrà, amb els informes previs dels organismes tècnics que estimi necessaris.

Article 5

5.1 Les varietats d'oliva aptes per a l'elaboració d'olis protegits per la Denominació d'Origen Protegida Oli de Terra Alta són empeltre, arbequina, morruda i farga, de les quals la varietat empeltre es considera principal.

5.2 En el cas d'augment de la plantació d'oliveres a la zona de producció, el Consell Regulador fomentarà les plantacions de la varietat principal.

5.3 El Consell podrà proposar al Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca l'autorització de noves varietats que, amb els assaigs i experiències previs, es comprovi que produeixen olis de qualitat, que puguin ser assimilats als olis tradicionals de la zona.

Article 6

6.1 Les pràctiques de cultiu seran les tradicionals que tendeixin a aconseguir la millor qualitat de l'oli i que estaran descrites al Manual de qualitat.

6.2 El Consell Regulador podrà proposar que el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca autoritzi, d'acord amb el que estableix l'article 3.3 d'aquest Reglament, noves pràctiques culturals, tractaments o cultius que constitueixin un avenç en la tècnica agrícola, si es comprova que no afecten desfavorablement la qualitat de l'oliva i de l'oli produït. Aquests acords hauran de quedar reflectits per escrit al Manual de qualitat, aprovat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca d'acord amb el que estableix l'article 3.2 d'aquest Reglament.

Article 7

7.1 La collita es realitzarà amb molt de compte dedicant exclusivament a l'elaboració d'olis protegits l'oliva sana amb un grau de maduresa adequat, recollida directament de l'arbre per sistemes que no alterin la qualitat inicial del producte.

7.2 El fruit que no estigui sa, i el caigut a terra abans d'iniciar la collita, no podrà ser emprat en l'elaboració d'olis protegits.

7.3 El Consell Regulador podrà proposar al Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, d'acord amb el que estableix l'article 3.3 d'aquest Reglament, la data de començament de la collita o del seu acabament perquè el fruit tingui el grau de maduresa adequat.

També podrà proposar al Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, d'acord amb el que estableix l'article 3.3 d'aquest Reglament que s'adoptin normes sobre el ritme de recollida de l'oliva per zones a fi que estigui en relació amb la capacitat d'absorció de les almàsseres i les normes sobre el transport de l'oliva perquè s'efectuï sense deteriorament de la qualitat del fruit.

Capítol 3

Elaboració

Article 8

8.1 La zona d'elaboració i envasat dels olis emparats per la Denominació d'Origen Protegida Oli de Terra Alta queda integrada dins dels termes municipals que formen la zona de producció.

8.2 El Consell regulador establirà cada any el termini màxim de temps que podrà passar entre la collita de cada partida d'olives i l'extracció de l'oli tenint en compte les característiques de la collita i les condicions ambientals. Aquest termini mai superarà les quaranta-vuit hores.

Article 9

Les tècniques emprades en la manipulació i molturació de l'oliva i en l'extracció i la conservació d'olis seran les adequades per obtenir productes de la màxima qualitat, mantenint els caràcters tradicionals dels olis de la zona de producció i sempre d'acord amb la legislació vigent. S'admetran les modernes pràctiques que aconselli l'avenç de l'elaiotecnica, prou...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR