ORDRE EMO/396/2012, de 29 de novembre, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions per a la realització d'actuacions de foment de l'ocupació, mitjançant programes de col·laboració social en administracions públiques, amb persones perceptores de prestacions d'atur, i s'obre la convocatòria per a l'any 2012.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

La col·laboració social és una de les mesures de foment de l’ocupació contemplades al Reial decret 1445/1982, de 25 de juny, pel qual es regulen diverses mesures de foment de l’ocupació. Aquest programa reporta beneficis tant a les persones desocupades com a les administracions que les incorporen a les seves plantilles.

Per a les persones desocupades pot suposar l’oportunitat d’incrementar la seva experiència i millorar les seves competències alhora que veuen complementats els seus ingressos, atès que les administracions sol·licitants completaran la prestació o subsidi per desocupació fins a l’import total de la base reguladora per al càlcul de la prestació contributiva que estigui percebent o que hagi esgotat abans de percebre el subsidi.

Per a les administracions públiques que ho sol·licitin, suposa la possibilitat que els seus conciutadans col·laborin completant la seva cartera de serveis, reforçant la corresponsabilitat i contribuint a la cohesió de la comunitat en la realització de projectes d’utilitat social.

En l’actual context econòmic, conscients de les limitacions de les administracions locals per incrementar la despesa associada a les plantilles i serveis i amb l’objectiu de promoure els programes de col·laboració social, es considera adient que el Servei d’Ocupació de Catalunya aporti, mitjançant ajuts, l’import a completar per les administracions que ho sol·licitin, amb el límit de 400 euros mensuals durant un termini màxim de sis mesos per persona adscrita.

El procediment de concessió dels ajuts és el reglat o directe previst a l’article 90 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, atès que les raons d’interès social i econòmic que motiven la concessió d’aquests ajuts i el propi marc normatiu en el que es sustenta aquest projecte dificulten la concurrència competitiva.

Per promoure la diversificació dels projectes de col·laboració social al territori, les entitats locals beneficiàries de la subvenció es limiten a aquelles amb una població igual o inferior a 50.000 habitants. Així mateix, quant a les persones destinatàries finals, es limita l’aportació del Servei d’Ocupació de Catalunya a 400 euros mensuals per tal de donar accés al major nombre de persones possible sense desvirtuar l’aportació que realitza el Servei d’Ocupació de Catalunya.

Vist el Reial decret 1445/1982, de 25 de juny, pel qual es regulen diverses mesures de foment de l’ocupació, i l’Ordre de 9 de maig de 1983, de desenvolupament del Reial decret 1445/1982, de 25 de juny;

Vista l’Ordre ESS/2044/2012, de 24 de setembre, per la qual es distribueixen territorialment per a l’exercici econòmic de 2012, per a la seva gestió per les comunitats autònomes amb competències assumides, subvencions de l’àmbit laboral finançades amb càrrec als Pressupostos Generals de l’Estat;

Vist l’article 170.1 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, aprovat mitjançant la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, on es disposa que correspon a la Generalitat de Catalunya la competència executiva en matèria de treball i relacions laborals, que inclou de manera expressa les polítiques actives d’ocupació i la gestió de les subvencions corresponents;

Vistos la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el seu Reglament, i el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya;

Vist l’article 112 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, on s’estableix que correspon a la Generalitat de Catalunya, en l’àmbit de les competències executives, la potestat reglamentària i també la funció executiva, i l’article 114.4 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya que indica que correspon a la Generalitat la gestió de les subvencions estatals i comunitàries europees territorialitzables, incloent-hi la tramitació i la concessió;

Vista la Llei 1/2012, del 22 de febrer, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2012;

Vistos els preceptes legals esmenats i escoltat prèviament el Consell de Direcció del Servei d’Ocupació de Catalunya, amb l’informe previ del Àrea Jurídica de la Secretaria d’Ocupació i Relacions Laborals, i de la Intervenció Delegada del Departament d’Empresa i Ocupació a proposta de la directora del Servei d’Ocupació de Catalunya d’acord amb l’article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, i en ús de les facultats que em són conferides,

Ordeno:

Capítol I

Disposicions generals

Article 1

Objecte i àmbit d’aplicació

1.1 Aprovar les bases reguladores per a l’atorgament d’ajuts a administracions locals i a l’Administració de la Generalitat de Catalunya que realitzin programes de col·laboració social amb treballadors i treballadores perceptors de prestacions d’atur, previstos al Reial decret 1445/1982, de 25 de juny.

1.2 Obrir la convocatòria per a l’any 2012.

Article 2

Publicació de la convocatòria

2.1 Anualment i en funció de les disponibilitats pressupostàries, el director o directora del Servei d’Ocupació de Catalunya podrà dictar la resolució de convocatòria de les subvencions que preveu aquesta Ordre de bases. Aquesta Resolució es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i indicarà la disposició en què consten les bases reguladores, el termini per a la presentació de sol·licituds, l’aplicació pressupostària a la qual s’ha d’imputar l’import de les subvencions concedides i la quantia màxima destinada, així com les altres dades que exigeixi la normativa d’aplicació.

2.2 La convocatòria fixarà necessàriament els imports màxims destinats a les subvencions convocades i els crèdits pressupostaris als quals s’imputen.

2.3 La convocatòria pot fixar, a més de la quantia total màxima dins dels crèdits disponibles, una quantia addicional d’acord amb el que preveu l’article 58.2 del Reglament de la Llei general de subvencions aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.

Article 3

Requisits dels treballs

Els treballs temporals de col·laboració social a desenvolupar han de complir els requisits següents:

  1. Que siguin d’utilitat social i siguin en benefici de la comunitat.

  2. Que la durada màxima del treball sigui la que li falta al treballador per percebre en la prestació o subsidi d’atur que se li hagi reconegut.

  3. Que no suposi canvi de residència habitual del treballador.

  4. Que coincideixi amb les aptituds físiques i professionals del treballador aturat.

Article 4

Beneficiaris

4.1 Poden ser beneficiàries de la subvenció regulada per aquesta Ordre:

  1. Les entitats locals de Catalunya, amb una població igual o inferior a 50.000 habitants, els seus organismes autònoms i les entitats dependents o vinculades a aquestes d’acord amb el que estableix el Decret legislatiu 2/2003, de 28 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya.

  2. Els consells comarcals.

  3. L’Administració de la Generalitat de Catalunya.

4.2 No podran ser beneficiaris de les subvencions d’aquesta Ordre l’Administració General de l’Estat ni els organismes que regulen el títol III i la disposició addicional desena de la Llei 6/1997, de 14 d’abril, d’organització i funcionament de l’Administració General de l’Estat.

Igualment n’estan excloses les empreses públiques de la Generalitat de Catalunya i les entitats de dret públic subjectes al dret privat dependents d’aquesta.

Article 5

Destinataris

Persones demandants d’ocupació, inscrites al Servei d’Ocupació de Catalunya perceptores de prestacions per desocupació (contributiva o assistencial) que compleixen els perfils professionals especificats per l’administració pública sol·licitant.

Article 6

Requisits dels beneficiaris

6.1 Les administracions públiques sol·licitants hauran de complir els requisits següents:

  1. Complir les obligacions tributàries davant l’Estat i la Generalitat i les obligacions davant la Seguretat Social. Aquest compliment s’haurà de mantenir al llarg de tot el procediment: en el moment de presentació de la sol·licitud, previ a la resolució concessió i abans d’efectuar qualsevol pagament.

  2. Complir els requisits que estableixen els articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística (DOGC núm. 2553, de 7.1.1998).

  3. No trobar-se en cap de les circumstàncies que preveu l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003).

  4. No haver estat sancionats/ades, en resolució ferma, per la comissió d’infracció greu en matèria d’integració laboral de discapacitats en els últims 3 anys o molt greu en matèria de relacions laborals o en matèria de seguretat i salut en el treball en els últims 5 anys, de conformitat amb el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions en l’ordre social, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d’agost.

  5. Donar ocupació, en el cas d’empreses públiques o privades amb una plantilla igual o superior a 50 treballadors/ores o més, almenys a un 2% de treballadors/ores amb discapacitat sobre el nombre total de treballadors/ores de l’entitat, o bé aplicar les mesures alternatives d’acord amb el que disposen l’article 38 de la Llei 13/1982, de 7 d’abril, d’integració dels disminuïts, el Reial decret 364/2005, de 8 d’abril, i el Decret 246/2000, de 24 de juliol.

  6. Complir les obligacions i no incórrer en els supòsits de prohibició establerts als articles 90.bis i 92.bis del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR