ORDRE AAR/357/2008, de 18 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores de la línia de préstecs en règim d'ajuts de minimis per a la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris i es convoquen els corresponents a l'any 2008.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/357/2008, de 18 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores de la línia de préstecs en règim d'ajuts de minimis per a la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris i es convoquen els corresponents a l'any 2008.

El Programa de desenvolupament rural de Catalunya (PDR) 2007-2013, d'acord amb el Reglament CE 1698/2005, del Consell, de 20 de setembre, preveu, dins la mesura d'augment del valor afegit dels productes agrícoles i forestals, els ajuts destinats a fomentar la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agrícoles i forestals, i estableix un seguit d'objectius per aconseguir-ho, en el context general d'assolir una millora del rendiment global de les empreses agroalimentàries ubicades a Catalunya, amb un augment de la seva competitivitat i la seva eficiència.

En el marc de l'actuació 123.02 del PDR de Catalunya 2007-2013, on es preveu que aquests ajuts es puguin concedir com a subvenció directa o com a bonificació d'interessos, l'Ordre AAR/477/2007, de 10 de desembre, va aprovar les bases reguladores dels ajuts per a la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris i els va convocar com a subvenció directa.

En aquesta primera convocatòria d'ajuts amb càrrec al PDR de Catalunya s'ha fet palesa la insuficiència de fons per atendre les sol·licituds d'ajut per a la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris, i resten fora de les possibilitats d'obtenir ajuts les sol·licituds d'inversions amb menys prioritat però igualment importants per la seva repercussió sobre el desenvolupament rural, i per la seva capacitat de generar valor afegit a les produccions agràries a través de la producció i comercialització de nous productes, la millora de la qualitat dels existents i la millora de la seva comercialització.

Per això, es creu necessari atorgar un ajut que complementi la dita actuació de foment de la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris mitjançant préstecs sense interès amb càrrec als pressupostos del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR).

El règim d'aquests ajuts serà el que estableix el Reglament CE 1998/2006, de la Comissió, de 15 de desembre, sobre l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat CE als ajuts de minimis.

A proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, d'acord amb el que disposa el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts de préstecs per a la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris, les quals es publiquen a l'annex d'aquesta Ordre.

Article 2

Convocar els ajuts de préstecs per a la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris, corresponents a l'any 2008, d'acord amb les bases reguladores aprovades a l'article 1 d'aquesta Ordre.

Article 3

3.1 El termini de presentació de les sol·licituds del préstec serà fins al 15 de setembre de 2008.

3.2 El finançament dels préstecs que estableix aquesta Ordre va íntegrament a càrrec de la partida pressupostària D/830000200/6130 del pressupost del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya, per un import màxim d'un milió d'euros.

3.3 L'òrgan competent per fer la tramitació del procediment és el Servei d'Indústries i Comercialització Agroalimentàries.

3.4 L'òrgan competent per dictar la resolució corresponent és el director o la directora general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries.

3.5 La comissió de valoració està constituïda pel subdirector o la subdirectora general de Qualitat Agroalimentària, que actuarà com a president/a, el subdirector o la subdirectora general d'Indústries Agroalimentàries, que actuarà com a secretari/ària de la Comissió, i el subdirector o la subdirectora general d'Innovació Tecnològica.

3.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit, amb acusament de recepció, a la persona sol·licitant és de tres mesos comptat a partir de la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds. Si en aquest termini no s'ha dictat una resolució expressa, s'ha d'entendre que la sol·licitud ha estat desestimada.

3.7 Contra la resolució del director o la directora general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en el termini d'un mes comptat a partir de l'endemà de la notificació de la resolució, d'acord amb els articles 114 i 115 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, sens perjudici que se'n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació al DOGC.

Barcelona, 18 de juliol de 2008

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex

Bases reguladores

.1 Objecte de l'ajut

1.1 L'objecte dels préstecs és el foment dels projectes d'inversió innovadors a Catalunya destinats a la millora dels processos de transformació i/o comercialització dels productes inclosos a l'annex I del Tractat constitutiu de la Comunitat Europea, excepte els de la pesca, d'acord amb els objectius del PDR 2007-2013.

1.2 Les inversions subvencionables són les següents:

1.2.1 Inversions materials:

  1. La construcció i la compra, inclòs l'arrendament financer amb opció de compra de béns immobles, així com la millora de l'obra civil, incloses les instal·lacions inherents a l'obra civil. A efectes del càlcul de la quantia d'inversió subvencionable, del valor de compra d'un immoble es descomptarà el valor del sòl que repercuteixi sobre l'immoble, valorat per una persona tècnica competent en la matèria.

  2. La compra, inclosa la compra a través d'arrendament financer, i la instal·lació de nova maquinària i béns d'equip, inclosos els programes informàtics, fins al valor de mercat del producte.

  3. Altres inversions que responguin als objectius de l'actuació.

    Les inversions finançades mitjançant arrendament financer poden ser subvencionables si hi ha un compromís d'adquisició del bé i es compleix la normativa vigent, però en cap cas són subvencionables altres costos lligats al contracte d'arrendament financer, com impostos, marge de l'arrendador, costos de refinançament d'interessos, despeses generals i les despeses d'assegurances. No s'accepten pagaments efectuats en una data posterior al termini de la justificació de l'expedient.

    1.2.2 Inversions immaterials:

  4. Les inversions per a la creació de noves empreses i ampliació de les existents, com són les despeses de constitució i posada en marxa, l'adquisició o el registre de patents i marques, els estudis de viabilitat, els estudis de nous productes, de nous mercats, la implantació de sistemes de gestió de la qualitat, entre d'altres.

  5. Les despeses generals necessàries per poder executar les inversions materials aprovades, com són els honoraris d'arquitectes, enginyers o altres professionals projectistes o d'execució d'obres, i d'assessors o consultors.

    L'import del conjunt de les despeses de l'apartat 1.2.2.b) està limitat a un màxim del 12% de les inversions materials que preveuen els punts a), b) i c) anteriors de l'apartat 1.2.1.

    1.3 No són subvencionables les actuacions i inversions següents:

    1.3.1 Les instal·lacions d'emmagatzematge frigorífic de productes congelats o ultracongelats, excepte si són necessàries per al funcionament normal de les instal·lacions de transformació, proporcionals a la seva capacitat de producció i destinades exclusivament a l'emmagatzematge dels productes d'aquestes instal·lacions.

    1.3.2 Les inversions relatives a projectes d'investigació, la promoció de productes agrícoles o l'eradicació de malalties animals.

    1.3.3 Els projectes d'inversió executats i pagats en la seva totalitat abans de la data de publicació d'aquesta Ordre de convocatòria, d'acord amb l'article 5.a) de l'Ordre AAR/169/2007, de 23 de maig.

    1.3.4 Les inversions de reposició o simple substitució d'equipaments i maquinària, excepte que la nova adquisició correspongui a equipaments o maquinària diferents dels anteriors per la tecnologia utilitzada o pel seu rendiment.

    1.3.5 No se subvencionaran les actuacions iniciades abans de la presentació de la sol·licitud d'acord amb aquesta Ordre, llevat de les actuacions següents:

  6. Les iniciades a l'empara de l'Ordre AAR/169/2007, de 23 de maig.

  7. Els honoraris tècnics, les despeses d'estudis de viabilitat econòmica, de sòls, de mercat i similars, l'adquisició de patents i llicències, les despeses relacionades amb els permisos i les assegurances de construcció i les despeses de gestoria o consultoria de tramitació de l'expedient de subvenció.

  8. La compra i el subministrament de maquinària sense instal·lar, els equipaments i el material de construcció, inclosos els tancaments metàl·lics i els elements prefabricats. No se subvencionarà el muntatge, la instal·lació i prova, ni les tasques realitzades in situ relatives als elements esmentats en cas d'haver-se iniciat prèviament a la presentació de la sol·licitud.

  9. La preparació del terreny per construir-hi i la realització de fonaments abans de la presentació de la sol·licitud no són subvencionables, però no faran el projecte inadmissible.

  10. Els treballs que integrats en el projecte que constitueixin una part separable del conjunt del projecte i que puguin ser valorats fàcilment, sempre que la sol·licitud de subvenció no inclogui el conjunt del projecte.

    1.3.6 La compra de terrenys i les despeses que hi estiguin relacionades: honoraris de notari, impostos i similars.

    1.3.7 La compra d'edificis que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR