Presentació

AutorJoan M. Trayter Jiménez; Belén Noguera de la Muela
Páginas15-16

Page 15

Veu la llum aquest número de la Revista Catalana de Dret Públic dedicat al dret a l’habitatge, a l’urbanisme i a la cohesió social. Sobre aquest aspecte, hi ha un conjunt d’estudis, tant de l’àmbit europeu com de l’àmbit espanyol i català, que han detectat quins són els nous problemes de les ciutats als quals tant el legislador com les administracions públiques encarregades de planificar i aplicar la norma han de fer front mirant sempre d’atorgar un caràcter marcadament social a aquesta tasca.

A Europa, i des dels anys noranta, les propostes passen per identificar les ciutats amb la cohesió social, les oportunitats de progrés i la capacitat d’elecció i de participació en els assumptes públics. En conseqüència, documents com el Libro verde sobre el medio ambiente urbano, elaborat per la Comissió Europea, o la nova Carta d’Atenes del Consell Europeu d‘Urbanistes, proposen una sèrie de mesures que es podrien resumir en la recuperació de “la ciutat diversa i multifuncional de l’Europa dels ciutadans”. En aquest sentit, algunes de les receptes que cal aplicar davant els fenòmens de la immigració, els problemes de l’habitatge, la disgregació social i la depredació del territori són les següents:

1) Cada sector de la ciutat ha de garantir una barreja d’usos. És el que s’anomena teories multifuncionals. D’aquesta manera s’evita la creació de guetos socials i la disgregació de la societat.

2) Així mateix, s’ha de garantir un mínim d’habitatges protegits en tots els sectors de nova urbanització per fer realitat el dret constitucional a l’habitatge. L’estàndard o índex numèric mínim d’habitatges ha d’estar garantit en la planificació urbanística.

3) L’ordenació de l’urbs (la paraula urbanisme té el seu origen en aquest concepte) ha de seguir el principi de la compacitat. Les ciutats han de ser compactes i evitar la depredació innecessària del territori, un bé escàs.

Page 16

Totes aquestes idees s’estan aplicant en l’ordenament jurídic espanyol amb el Reial decret legislatiu 2/2008, de 20 de juny, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de sòl i, a Catalunya, pel Decret legislatiu 1/2005, de 26 de juliol (Llei d’urbanisme de Catalunya), amb les modificacions del Decret llei 1/2007, de 17 d’octubre, de mesures urgents en matèria urbanística.

Aquestes circumstàncies han provocat la publicació d’aquest estudi monogràfic que pretén aportar els coneixements de reconeguts especialistes en un debat que no només afecta els juristes sinó també altres professionals de disciplines com l’arquitectura, la sociologia, les ciències ambientals o l’ecologia.

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR