Decret 29/2009, de 8 de maig, d'organització, funcions i règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears

Sección1.- Disposicions generals
EmisorConselleria de Medi Ambient
Rango de LeyDecret

Decret 29/2009, de 8 de maig, d'organització, funcions i règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears EXPOSICIÓ DE MOTIUS I.

La Llei 11/2006, de 14 de setembre, d'avaluacions d'impacte ambiental i avaluacions ambientals estratègiques a les Illes Balears (Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 133, de 21 de setembre de 2006) preveu (article 19.2) que reglamentàriament es determinarà l'organització, les funcions i el règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears.

Així mateix, s'estableix (art. 19.1) que l'esmentada Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears és l'òrgan ambiental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en relació amb els projectes, plans o programes subjectes a avaluació d'impacte ambiental o avaluació ambiental estratègica que l'Administració de la Comunitat Autònoma, els consells insulars, els municipis o les entitats de dret públic vinculades o dependents de qualsevol d'aquestes administracions territorials hagin d'autoritzar, elaborar, adoptar o aprovar, i que dins la Comissió (art. 19.3) es crearà un comitè tècnic de composició multidisciplinària, amb representants de les conselleries del Govern, dels consells insulars i de l'Administració de l'Estat, en el qual es convidarà a participar, en el punt de l'ordre del dia en què tenguin interès, els ajuntaments, amb veu i vot, i les persones, els promotors i les entitats interessades de cada projecte, amb veu i sense vot, en els termes que s'estableixen reglamentàriament.

Tant la Comissió de Medi Ambient com el Comitè Tècnic tindran una composició que obeirà a criteris de competències territorial i funcional (art.

19.4).

Des de l'entrada en vigor de la Llei d'avaluacions d'impacte ambiental i avaluacions ambientals estratègiques de 2006, i a falta de la norma reglamentària que reguli l'òrgan ambiental de la Comunitat Autònoma en els termes que estableix l'article 19 de la Llei (art. 19.2), s'ha estat aplicant la normativa anterior reguladora de la Comissió Balear de Medi Ambient, constituïda pel Decret 38/1985, de 16 de maig, de creació de la Comissió Balear de Medi Ambient, que ha estat objecte de distintes modificacions (decrets 116/1985, de 28 de novembre; 51/1988, de 12 de maig; 114/1993, de 30 de setembre; 96/1995, de 14 de setembre; 151/1996, de 12 de juliol; 43/1999, de 23 d'abril; 212/1999, d'1 d'octubre; 120/2003, d'11 de juliol, i 30/2004, de 26 de març), bàsicament amb la finalitat d'adaptar la composició dels distints òrgans en què s'estructura la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears a l'estructura orgànica del Govern, complir alguna resolució parlamentària, integrar-hi representants de col·legis oficials o atribuir més operativitat a la Comissió.

II.

Aquest Decret consta de dotze articles, dividits en un títol preliminar (disposicions generals, articles 1 i 2) i dos títols relatius a l'organització (títol I, articles 3 a 11) i al règim de funcionament del Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears i del Comitè Tècnic (títol II, article 12).

En les disposicions generals (títol preliminar) cal destacar que la Comissió de Medi Ambient es configura com un òrgan col·legiat de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears integrat en la seva estructura, que té el caràcter d'òrgan ambiental, als efectes prevists en la legislació vigent.

El títol I, relatiu a l'organització (article 3 a 11), estructura la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears en distints òrgans col·legiats, consistents en el Ple de la Comissió de Medi Ambient i el Comitè Tècnic, i un òrgan unipersonal, que és el president o presidenta de la Comissió de Medi Ambient. El Ple de la Comissió de Medi Ambient es configura (article 4) com un òrgan col·legiat integrat per representants polítics del qual són membres distints titulars de direccions generals de la Conselleria de Medi Ambient, representants de distintes conselleries i dels consells insulars, amb rang d'òrgan directiu, així com una persona en representació de les associacions d'entitats locals amb més implantació (article 5), amb un secretari o secretària, que serà una persona al servei de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Les funcions del Ple de la Comissió de Medi Ambient es regulen mitjançant una fórmula general (article 6.1) i una fórmula particular consistent a reproduir, essencialment, les competències que estableix la Llei 11/2006, de 14 de setembre, d'avaluacions d'impacte ambiental i avaluacions ambientals estratègiques a les Illes Balears (article 6.2). A les competències previstes en la legislació d'avaluacions ambientals s'han afegit (article 6.3) altres competències, relatives a l'atorgament de les autoritzacions ambientals integrades i a la validació del Pla d'Acció de les Agendes Locals 21.

El Comitè Tècnic (capítol III del títol I, articles 7 a 9) s'ha regulat d'una forma nova, si es compara la nova regulació amb la regulació anterior, amb la idea de preveure distints subcomitès, amb una composició variable, segons que es tracti d'avaluacions d'impacte ambiental, avaluacions ambientals estratègiques, informes ambientals, Xarxa Natura 2000, autoritzacions ambientals integrades i de sostenibilitat ambiental en relació amb les agendes locals 21. El Decret només estableix uns criteris sobre la composició dels distints subcomitès, que es determinarà mitjançant una resolució del conseller o consellera competent en matèria de medi ambient (article 9.3).

La regulació del president o presidenta de la Comissió de Medi Ambient també és nova, ja que es preveu que sigui nomenat i separat pel Govern de les Illes Balears, mitjançant decret, amb la consideració d'òrgan assimilat en rang als òrgans directius i d'alt càrrec (article 10.1), alhora que es regulen amb deteniment les seves funcions (article 11), entre les quals destaquen exercir les competències delegades pel Ple de la Comissió i exercitar, per raons d'urgència, les funcions que corresponen a la Comissió de Medi Ambient i al Comitè Tècnic, amb els informes previs tècnics i jurídics i amb la ratificació posterior.

El règim de convocatòria, de funcionament i d'adopció d'acords, tant del Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears com del Comitè Tècnic (títol III, article 12), és el previst per als òrgans col·legiats per la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú (articles 22 a 27), i per la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (articles 17 a 19), amb les particularitats d'una convocatòria d'urgència amb l'antelació mínima de 24 hores i d'una segona convocatòria, així com amb la previsió que les sessions respectin, amb caràcter general, el principi d'unitat d'acte i que no siguin públiques (article 12).

III.

En el procediment d'elaboració d'aquest Decret s'ha complert el que preveuen els articles 42 a 47 de la Llei 4/2001, de 14 de març, del Govern de les Illes Balears, sobre la matèria, especialment el tràmit d'audiència als ciutadans mitjançant les entitats que els agrupen o representen, la participació de totes les conselleries del Govern de les Illes Balears, dels consells insulars i de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears.

En virtut del que s'ha exposat, amb l'informe previ de la secretària general, d'acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears, a proposta del conseller de Medi Ambient, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de dia 8 de maig de 2009,

DECRET TÍTOL PRELIMINAR DISPOSICIONS GENERALS Article 1

Objecte És objecte d'aquest Decret, en desenvolupament de la Llei 11/2006, de 14 de setembre, d'avaluacions d'impacte ambiental i avaluacions ambientals estratègiques a les Illes Balears, establir l'organització, les funcions i el règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears.

Article 2

Naturalesa jurídica La Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears és un òrgan col·legiat de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears que, integrat en la seva estructura i adscrit a la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR