ORDEN TSF/59/2021, de 11 de marzo, por la que se aprueban las bases que deben regir la convocatoria ordinaria de subvenciones de proyectos y actividades para entidades del ámbito de políticas sociales del Departamento de Trabajo, Asuntos Sociales y Familias.

ELIeli/es-ct/o/2021/03/11/tsf59/dof
Fecha de disposición11 Marzo 2021
Fecha de publicación16 Marzo 2021
EmisorDepartament de Treball, Afers Socials i Famílies

Els programes de subvencions han esdevingut un instrument essencial per assolir, en tots els àmbits de l'activitat administrativa, les finalitats i els objectius de les polítiques públiques que la legislació estableix i que es concreten mitjançant l'acció de govern. En aquest sentit, la subvenció no solament orienta en un determinat sentit l'activitat d'altres ens públics i entitats privades d'acord amb els objectius dels plans sectorials corresponents, sinó que l'activitat de foment també permet una gestió més coordinada i participativa dels recursos públics segons els criteris de subsidiarietat, proximitat geogràfica i especialització tècnica, sense necessitat de duplicar xarxes existents o de crear nous serveis públics.

La Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials, a l'article 76 preveu que l'Administració de la Generalitat pot atorgar subvencions i altres ajuts a les entitats d'iniciativa social per coadjuvar en el compliment de les seves activitats de serveis socials.

El Decret 1/2018, de 19 de maig, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, atribueix al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, entre d'altres, les competències sobre les polítiques de serveis socials; igualtat; inclusió social; joventut; gent gran; famílies, infància i adolescència; immigració i suport a la migració catalana; actuacions cíviques, comunitàries i de voluntariat, i polítiques de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals. D'acord amb aquest Decret, s'han aprovat el Decret 229/2018, de 23 d'octubre, i el Decret 234/2019, de 12 de novembre, de reestructuració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

La present Ordre conté totes les bases, generals i específiques, de les diferents línies del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies adreçades a les entitats de serveis socials i altres en matèria de família; lluita contra els maltractaments i contra la violència masclista i familiar; promoció de la gent gran activa; infància i adolescència; famílies i persones en situació de vulnerabilitat; immigració; associacionisme, voluntariat, acció comunitària i atenció a la comunitat gitana; joventut, educació en el lleure; igualtat de dones i homes en l'àmbit laboral, i igualtat i no-discriminació de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals. Es manté, per tant, la separació entre les bases generals i específiques, de vigència indefinida, d'una banda, i les convocatòries anuals corresponents, de l'altra.

Les bases generals ordenen i unifiquen el procediment general de gestió de les subvencions, i les bases específiques concreten, sobretot, les regles objectives de valoració de cada línia.

La convocatòria ordinària anual determina, fonamentalment, l'inici i el període de gestió de les accions subvencionables, i concreta la partida pressupostària disponible, d'acord amb la Llei de pressupostos anual, dins de l'àmbit competencial del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

L'Ordre consta d'un únic article que aprova les bases generals, que figuren a l'annex 1, les bases específiques, que figuren als annexos 2, 3 i 4, i la tipologia de mòduls màxims dels programes de manteniment de serveis i establiments de serveis socials definits en l'actual Cartera de serveis socials, que figuren a l'annex 5.

Mitjançant l'annex 6 s'indiquen els principis ètics i les regles de conducta als quals les persones beneficiàries de subvencions o ajuts han d'adequar la seva activitat, d'acord amb l'article 55.2 de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.

Atès el que preveuen el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre; els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el seu Reglament de desplegament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol;

Atès l'informe del Consell General de Serveis Socials de 2021, i en ús de les atribucions que em confereixen la legislació vigent i, en concret, l'article 92.3 del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre,

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases generals i les específiques per a cada línia que han de regir la convocatòria ordinària de subvencions de projectes i activitats a entitats dels àmbits d'afers socials, inclusió social, serveis socials, famílies, joventut, educació en el lleure, infància i adolescència, gent gran, associacionisme, voluntariat, acció comunitària i atenció a la comunitat gitana, igualtat de dones i homes en l'àmbit laboral, igualtat i no-discriminació de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals, violència masclista, migracions i ciutadania del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que s'indiquen a continuació:

Annex 1. Bases generals, aplicables a tots els programes i subvencions.

Annex 2. Subvencions a entitats per a activitats i projectes.

A Programes de prevenció i suport en la lluita contra la violència masclista.

A.1 Projectes de lluita contra la violència masclista (de caràcter pluriennal).

A.2 Activitats de sensibilització, detecció, atenció i recuperació en la lluita contra la violència masclista amb càrrec al fons del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere (de caràcter anual).

B Programes d'atenció social i educativa adreçats a infants i a adolescents en situació de risc social.

B.1 Activitats preventives d'atenció social per a infants i joves en risc social o en situació de risc de maltractament lleu o moderat (de caràcter anual).

C Programes de suport a joves tutelats i extutelats.

C.1 Projectes de suport i acompanyament per a joves (suport educatiu, psicològic, jurídic i sociolaboral) adreçats a la integració social i a la normalització en la vida de la comunitat (de caràcter anual).

D Programes d'acollida i integració social de persones immigrades, sol·licitants de protecció internacional, i catalanes retornades. Programes per a la igualtat i la no-discriminació per raó d'origen. Programes de foment de l'interculturalisme.

D.1 Projectes de prevenció social dels extremismes violents a través del diàleg intercultural (de caràcter pluriennal).

D.2 Activitats de lluita contra la violència masclista amb càrrec al fons del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere (de caràcter anual).

D.3 Activitats d'acollida, integració i sensibilització en relació amb les persones refugiades o sol·licitants de protecció internacional (de caràcter anual).

D.4 Projectes de formació i d'acollida de famílies en la comunitat educativa (de caràcter pluriennal).

D.5 Projectes de tallers de reforç escolar (de caràcter pluriennal).

D.6 Projectes de mentoria d'alumnes de secundària (de caràcter pluriennal).

D.7 Projectes de xarxes ciutadanes d'acollida a persones immigrades (de caràcter pluriennal).

D.8 Projectes de serveis d'orientació i inserció laboral per a persones immigrades en situació d'irregularitat administrativa amb càrregues familiars o en situació d'especial vulnerabilitat (de caràcter pluriennal).

D.9 Projectes de serveis d'acollida residencial per a persones immigrades en situació d'irregularitat administrativa amb càrregues familiars o en situació d'especial vulnerabilitat (de caràcter pluriennal).

D.10 Projectes de serveis d'informació i assessorament especialitzat en migracions i ciutadania (de caràcter pluriennal).

D.11 Projectes d'alfabetització en català i de promoció del voluntariat lingüístic en llengua catalana (de caràcter pluriennal).

D.12 Projectes integrals d'acollida i integració per a persones refugiades o sol·licitants de protecció internacional (de caràcter pluriennal).

D.13 Projectes de prevenció del racisme, la xenofòbia, la islamofòbia i altres formes de discriminació per raó d'origen cultural, religió o procedència (de caràcter pluriennal).

D.14 Activitats de caràcter singular (de caràcter anual).

E Programes de suport a l'associacionisme juvenil.

E.1 Projectes juvenils (de caràcter pluriennal).

E.2 Projectes per a plans anuals d'actuació d'associacions juvenils rellevants i d'ampli abast territorial (de caràcter pluriennal).

E.3 Projectes per a plans anuals d'actuació d'associacions juvenils d'àmbit local i comarcal (de caràcter pluriennal).

F Programes de caràcter comunitari, de promoció del voluntariat i enfortiment de l'associacionisme, i de promoció i reconeixement del poble gitano.

F.1 Activitats de caràcter cívic i comunitari de l'associacionisme veïnal (de caràcter anual).

F.2 Projectes de foment i promoció del voluntariat (de caràcter anual).

F.3 Projectes d'acció comunitària inclusiva per lluitar contra l'exclusió social (de caràcter pluriennal).

F.4 Projectes per a la promoció del reconeixement, la participació, la inclusió social i la igualtat de tracte del poble gitano a Catalunya (de caràcter anual).

F.5 Projectes per a l'enfortiment de l'associacionisme (de caràcter pluriennal).

F.6 Activitats formatives vinculades al Pla de formació de l'associacionisme i el voluntariat de Catalunya (de caràcter anual).

F.7 Activitats de prevenció de la violència masclista amb càrrec al fons del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere (de caràcter anual).

F.8 Programes d'actuació urgent en l'àmbit de la intervenció comunitària, la promoció del voluntariat, l'enfortiment de l'associacionisme o la promoció del poble gitano (de caràcter anual).

G Programes de suport de serveis socials.

G.1 Projectes de manteniment d'activitats de suport o complementàries vinculades a la prestació de serveis socials (de caràcter pluriennal).

G.2 Projectes de suport als professionals de la intervenció i acció social (de caràcter pluriennal).

K Programes per garantir els drets a persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR