ORDEN EMT/211/2023, de 30 de agosto, por la que se aprueban las bases reguladoras para la concesión de subvenciones para el Programa de Soporte al Empleo Juvenil (SOC – SOPORTE JUVENIL).

Fecha de disposición30 Agosto 2023
Fecha de publicación04 Septiembre 2023
ELIeli/es-ct/o/2023/08/30/emt211/dof
EmisorDepartament d'Empresa i Treball

El Sistema d'Ocupació de Catalunya té com a objectius explicitats en la Llei 13/2015, del 9 de juliol, d'ordenació del sistema d'ocupació i del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, tant acompanyar i donar eines a les persones en situació d'atur com facilitar l'accés de les empreses, i en particular de les petites i mitjanes empreses, als instruments de suport per a millorar la capacitat de generar ocupació de qualitat.

En la línia dels objectius de desenvolupament sostenible 2030 de l'Agenda europea, l'objectiu 4.4 estableix per a 2030, augmentar substancialment el nombre de joves i persones adultes que tenen les competències necessàries, en particular tècniques i professionals, per a accedir a l'ocupació, el treball digne i l'emprenedoria. La transformació del mercat laboral, les noves ocupacions que van emergint i que sembla ocuparan un espai important en el mercat laboral, les noves relacions laborals que es donen, les diferències cada cop més marcades entre la població qualificada i la no qualificada, entre d'altres, obliguen a reforçar tots aquells serveis que procurin la igualtat d'oportunitats a Catalunya.

Malgrat que les dades de creació d'ocupació entre la població jove milloren, especialment entre aquelles persones joves majors de 25 anys on estan ja equiparades a les de la població adulta, l'atur segueix mantenint-se molt alt entre la població més jove (16 a 19 anys) i especialment entre aquella població sense formació.

D'altra banda, les últimes dades presentades pel Departament d'Educació, posaven de rellevància que de les persones joves que s'incorporen a un grau mig, un 28,4% ha abandonat totalment el sistema educatiu sense finalitzar-lo, i un 20,29% tornen a fer primer el primer curs en un certificat de diferent família professional.

Les conseqüències d'abandonar el sistema educatiu prematurament són importants pel futur laboral i vital de les persones adultes: les persones que abandonen prematurament el sistema educatiu tenen més atur, treballen en feines més precàries i sovint amb salaris més baixos . És important que el personal orientador, en coordinació amb els centres educatius, pugui identificar l'alumnat amb major risc d'abandonament i poder oferir plans individualitzats d'orientació, suport socioemocional i acompanyament, oferint eines i recursos específics als centres educatius, a les persones joves i a les seves famílies.

Aquestes dades, per tant, evidencien la necessitat d'una política sostinguda en el temps, per recolzar, d'una banda, els processos de decisió entre etapes formatives, conjuntament amb les institucions educatives, i d'altra banda, ajudar a sostenir els processos formatius.

Aquest nou programa té com objectiu principal, doncs, promoure i mantenir la continuïtat formativa de les persones joves d'entre 16 a 29 anys, amb especial atenció al col·lectiu de 16 a 24 anys, impulsant una millora molt substancial en els processos d'orientació, suport i mentoria, que inclou un acompanyament individualitzat de l'alumnat en risc d'abandonament escolar prematur o que ja hagin abandonat per tal de reconduir-los al sistema educatiu.

En coherència amb la importància que té aquest eix de treball per millorar tant la competitivitat de les empreses com la vida de les persones, es vol dotar d'estabilitat a la figura del personal orientador, de manera que les entitats locals puguin dissenyar les seves estratègies per promoure la continuïtat formativa, en un termini de 3 anys, segons un procés de cooperació i coordinació.

Atès el Real decret-llei 36/2020, de 30 de desembre, pel qual s'aproven mesures urgents per a la modernització de l'Administració Pública per a l'execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència;

Atès el Reglament (UE, Euratom) núm. 2020/2093 del Consell de 17 de desembre de 2020 pel qual s'estableix el marc financer plurianual per al període 2021-2027;

Atès el Reglament (UE) núm. 2021/1060 del Parlament Europeu i del Consell de 24 de juny de 2021 pel qual s'estableixen les disposicions comuns relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu Plus, al Fons de Cohesió, al Fons de Transició Justa i al Fons Europeu Marítim, de Pesca i d'Aqüicultura, així com les normes financeres per aquests Fons i per al Fons d'Asil, Migracions i Integració, el Fons de Seguretat Interior i l'Instrument de Recolzament Financer a la Gestió de Fronteres i la Política de Visats.

Atès el Reglament (UE) núm. 2021/1057 del Parlament Europeu i del Consell de 24 de juny de 2021 pel qual s'estableix el Fons Social Europeu Plus (FSE+) i pel qual es deroga el Reglament (CE) núm. 1296/2013.

També serà d'aplicació tota aquella altra regulació del període 2021-2027 que s'estableixi en el marc del Programa del FSE Plus 2021-2027 de Catalunya (CCI 2021ES05SFPR011) aprovat mitjançant Decisió d'execució de la Comissió Europea de 15 de desembre de 2022.

Atesa la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern;

Atès el Decret 8/2021, de 9 de febrer, sobre la transparència i el dret d'accés a la informació pública;

Atesa la Llei 13/2015, de 9 de juliol, d'ordenació del sistema d'ocupació i del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya;

Atesa la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes, que estableix els principis i criteris generals que han de regir l'actuació dels poders públics pel que fa a la integració de la perspectiva de gènere, la igualtat i no-discriminació en l'accés als recursos, i l'atenció a la diversitat i la diferència, entre d'altres;

Atesa la Llei 19/2020, del 30 de desembre, d'igualtat de tracte i no-discriminació;

Atesa la Llei 11/2014, de 10 d'octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

Atesa la Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i l'adolescència;

Atès l'Acord GOV/85/2016, de 28 de juny, pel qual s'aprova la modificació del model tipus de bases reguladores aprovat per l'Acord GOV/110/2014, de 22 de juliol, pel qual s'aprova el model tipus de bases reguladores dels procediments per a la concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva, tramitats per l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic, i se n'aprova el text íntegre;

Atesa l'Ordre ECO/172/2015, de 3 de juny, sobre les formes de justificació de subvencions;

Atesa la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea;

Atesa la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, de conformitat amb la Decisió 2010/48/CE del Consell de la Unió Europea;

Atès el Programa de l'FSE + de Catalunya 2021-2027 (CCI 2021ES05SFPR011) aprovat mitjançant Decisió d'execució de la Comissió Europea de 15 de desembre de 2022;

Vistos els informes de l'Àrea Jurídica de Treball i de la Intervenció Delegada, que informen prèviament el Consell de Direcció del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, a proposta de la persona titular de la Direcció del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, i en ús de les facultats que em confereixen d'acord amb l'article 27.e.bis) de la Llei 13/2015, del 9 de juliol, d'ordenació del sistema d'ocupació i del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, i l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Per tot això,

Ordeno:

Article únic

Aprovar les bases reguladores per a la concessió de subvencions públiques per a la realització de Programa de Suport a l'Ocupació Juvenil, que es detallen a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Disposició addicional primera

Aquesta Ordre s'entén automàticament modificada per la normativa comunitària, estatal o autonòmica que es pugui promulgar després que hagi entrat en vigor.

Les referències a la normativa concreta que s'hi aplica s'entendran fetes per remissió a la normativa que les pugui substituir en el futur.

Disposició addicional segona

S'autoritza la persona titular de la Direcció del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya perquè dicti les resolucions de convocatòria corresponents i les disposicions que consideri oportunes per al desplegament d'aquesta Ordre.

Disposició transitòria

Les subvencions atorgades d'acord amb la disposició que deroga aquesta Ordre es continuaran regint per les bases reguladores a l'empara de les quals es van atorgar.

Disposició derogatòria

Queda derogada l'Ordre TSF/200/2018, de 29 de novembre, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions destinades a la posada en marxa del Programa referent d'ocupació juvenil.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 30 d'agost de 2023

Roger Torrent i Ramió

Conseller d'Empresa i Treball

Annex 1

Bases reguladores

Base 1

Objecte

L'objecte d'aquestes bases és regular les subvencions destinades a la posada en marxa del Programa de Suport a l'Ocupació Juvenil. La finalitat del programa és la intervenció directa en les persones joves en el seu mateix context, per fomentar la formació professionalitzadora, així com facilitar els processos de requalificació, en el marc del sistema integrat de formació professional, mitjançant l'orientació i l'acompanyament, oferint els recursos més adients en cada cas i moment vital.

Aquesta actuació és coherent amb els tipus d'accions afins descrites a l'objectiu específic següent: millorar l'accés a l'ocupació i a mesures d'activació de tots els demandants d'ocupació en particular per a les persones joves, especialment mitjançant l'aplicació de la Garantia Juvenil, per als aturats de llarga durada i els col·lectius menys afavorits en el mercat laboral, i per a les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR