ORDRE EMC/195/2020, de 9 de novembre, per la qual s'aproven les bases reguladores de la línia de subvencions per als cellers amb denominació d'origen afectats econòmicament per la crisi sanitària provocada per la COVID-19.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Empresa i Coneixement
Rango de LeyOrdre

El mes de març d'aquest any l'Organització Mundial de la Salut va qualificar de pandèmia la situació sanitària internacional provocada per la COVID-19. Les mesures extraordinàries adoptades pels poders públics, necessàries per contenir-la, han generat una reducció significativa i involuntària de l'activitat econòmica, amb un impacte negatiu en el teixit empresarial i en l'ocupació.

Les restriccions necessàries de la mobilitat de les persones, la disminució en l'activitat de les empreses i les mesures de distanciament social per evitar la transmissió del virus SARS-CoV-2 han tingut com a contrapartida un retrocés de l'activitat productiva i del PIB català sense precedents que, en el segon trimestre de 2020, ha estat d'un 15,6% trimestral i d'un 20,1% interanual, segons l'avanç trimestral que elabora l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) i que ha registrat l'impacte de la paralització de part de l'activitat productiva durant els mesos d'abril, maig i juny.

Pel que fa a l'ocupació, les dades de l'Enquesta de població activa (EPA) del segon trimestre de 2020 indiquen que l'ocupació ha disminuït en 203.600 persones, fet que representa una reducció trimestral del 6,5% i una reducció interanual del 5,9%, tenint en compte que les persones treballadores afectades per expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) computen com ocupades segons la metodologia internacional harmonitzada que segueix l'EPA.

En aquest context, les administracions públiques tenen la responsabilitat d'adoptar mesures addicionals per alleugerir impacte negatiu esmentat i afavorir, entre altres, la continuïtat de l'activitat productiva i el manteniment de l'ocupació. Amb aquesta finalitat el Departament d'Empresa i Coneixement ha fet públiques diverses línies de subvenció adreçades a les empreses dels àmbits de la indústria, el turisme i el comerç.

L'afectació de la pandèmia en l'activitat dels cellers amb denominació d'origen s'explica, fonamentalment, per l'aturada de l'activitat del canal de distribució HORECA (hotels, restaurants i cafeteries), pel tancament d'hotels, restaurants, bars i cafeteries des de l'entrada en vigor del Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 (BOE núm. 67, de 14.3.2020), fins a l'inici de les fases de desescalada el 28 d'abril, amb l'aprovació per part del Consell de Ministres del Pla per a la transició cap a una nova normalitat. Tot i que una part de les vendes de vi s'han pogut derivar al canal d'alimentació i a la venda en línia directa al consumidor/a final, això no ha compensat la disminució produïda en el canal HORECA.

La disminució dràstica del turisme ha provocat l'aturada de les activitats enoturístiques i el ritme intern dels cellers ha disminuït per l'aplicació de les mesures per prevenir la transmissió del virus. Alhora, les exportacions agroalimentàries de Catalunya durant el primer semestre de 2020 han crescut un 9,18% en valor i un 4,37% en volum respecte del mateix període de 2019, segons les dades del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, mitjançant l'empresa pública Promotora dels Aliments Catalans (PRODECA) a partir de les dades provisionals de l'Agència Tributària. Però en el sector del vi i el cava, que representa el 4,07% de les exportacions, han disminuït un 13,55% en valor i un 5,49% en volum respecte del mateix període de 2019. En aquesta situació els consells reguladors de les denominacions d'origen preveuen que la disminució dels ingressos dels cellers en 2020 serà de fins al 35% respecte de l'any anterior.

A Catalunya hi ha 11 denominacions d'origen relatives al vi amb uns 600 cellers inscrits, els quals són empreses amb unes característiques que limiten el seu accés a les línies de subvenció publicades pel Departament d'Empresa i Coneixement en 2020 en els àmbits de la indústria, el turisme i el comerç. La manca d'activitat del comerç al detall amb establiment a peu de carrer o d'activitat enoturística i tenir treballadors/ores afiliats al Sistema especial per a treballadors/ores per compte d'altri agraris són algunes de les particularitats esmentades.

El teixit empresarial dels cellers el componen majoritàriament pimes, les quals tenen menys recursos que les empreses grans per mantenir la seva activitat i l'ocupació en el context de la pandèmia provocada per la COVID-19 i, alhora, també menys recursos per accedir als mecanismes de finançament que la Generalitat de Catalunya i el Govern de l'Estat han posat en funcionament. Per aquest motiu aquestes bases reguladores reconeixen la singularitat dels cellers com a pimes en relació amb els seus nivells de facturació i el nombre i el règim d'afiliació dels seus treballadors/ores.

En aquest context el Departament d'Empresa i Coneixement ha decidit publicar una línia de subvencions específica amb l'objectiu de contribuir al manteniment de l'activitat dels cellers amb denominació d'origen afectats econòmicament per la crisi sanitària provocada per la COVID-19.

A aquestes bases reguladores els són aplicables la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), i el Reglament que la desenvolupa, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol (BOE núm. 176, de 25.7.2006); i el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002).

Aquesta línia d'ajuts s'acull a l'apartat 2.7.1 de la Decisió de la Comissió Europea SA 56851 - Marc temporal nacional per a ajuts estatals en forma de subvencions directes, bestretes reemborsables, avantatges fiscals, garanties sobre préstecs i bonificació del tipus d'interès de préstecs per recolzar l'economia en el brot actual de la COVID-19, aprovada el 2 d'abril de 2020. Val a dir que la interpretació d'aquest Marc temporal nacional s'haurà de fer en consonància amb la secció 3.1 de la Comunicació de la Comissió Europea de 19 de març de 2020, que estableix el Marc temporal relatiu a les mesures d'ajuts estatals destinats a recolzar l'economia en el context de brot actual de la COVID-19, i qualsevol modificació o ampliació posterior.

Per tot això exposat,

Ordeno:

Article únic

Aprovar les bases reguladores de la línia de subvencions per als cellers amb denominació d'origen afectats econòmicament per la crisi sanitària provocada per la COVID-19, que es publiquen a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 9 de novembre de 2020

Ramon Tremosa i Balcells

Conseller d'Empresa i Coneixement

Annex 1

Bases reguladores de la línia de subvencions per als cellers amb denominació d'origen afectats econòmicament per la crisi sanitària provocada per la COVID-19

Disposicions generals

Base 1

Objecte

L'objecte d'aquestes bases és regular les condicions per a la concessió de subvencions adreçades als cellers amb denominació d'origen afectats econòmicament per la crisi sanitària provocada per la COVID-19.

Base 2

Beneficiaris/àries

2.1 Poden ser beneficiaris d'aquests ajuts els cellers inscrits en alguna de les denominacions d'origen de Catalunya que tinguin treballadors/ores d'alta afiliats al Sistema especial per a treballadors/ores per compte d'altri agraris en algun moment del període inclòs entre l'entrada en vigor del Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 (BOE núm. 67, de 14.3.2020), i el 31 de desembre de 2020.

2.2 Als efectes d'aquesta Ordre s'entén per celler el conjunt d'instal·lacions que es dediquen a l'elaboració i l'emmagatzematge de productes vitivinícoles, d'acord amb la definició que en fa la Llei 2/2020, del 5 de març, de la vitivinicultura (DOGC núm. 8080, de 5.3.2020).

2.3 A efectes d'aquesta Ordre tenen la consideració de pime les empreses amb un màxim de 249 treballadors/ores.

Base 3

Requisits

3.1 Els cellers, com a beneficiaris dels ajuts regulats en aquesta Ordre, han de complir els requisits següents:

  1. Tenir la condició de celler d'acord amb la definició que estableix la base 2.2 anterior.

  2. Estar inscrits a alguna de les denominacions d'origen de Catalunya.

  3. Tenir la condició de pime d'acord amb la base 2.3 anterior.

  4. Tenir la seu social o seu operativa a Catalunya.

  5. Tenir treballadors/ores afiliats al Sistema especial per a treballadors/ores per compte d'altri agraris en algun moment del període inclòs entre l'entrada en vigor de l'esmentat Reial decret 463/2020, i el 31 de desembre de 2020.

  6. Haver patit una reducció de la facturació de com a mínim el 20% durant el període inclòs entre el 14 de març de 2020, amb l'entrada en vigor de l'esmentat Reial decret 463/2020, i el 20 de juny de 2020, amb la finalització de l'última pròrroga de l'estat d'alarma, d'acord amb el també esmentat Reial decret 555/2020, de 5 de juny, i respecte del mateix període de l'any anterior.

  7. Complir les obligacions tributàries amb l'Estat, la Generalitat de Catalunya i la Seguretat Social. Aquest compliment s'haurà de mantenir al llarg de tot el procediment: en el moment de presentació de la sol·licitud, prèviament a la resolució d'atorgament i abans de rebre qualsevol pagament.

  8. No trobar-se en cap de les circumstàncies que impedeixen adquirir la condició de beneficiari/ària que preveuen l'article 13 de la Llei 38/2003, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), i els articles 90.bis i 92.bis del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002).

  9. Complir els requisits que estableixen els articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística (DOGC núm. 2553, de 7.1.1998).

  10. Indicar, d'acord amb els agents socials, els mitjans...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR