ORDEN DSO/257/2023, de 22 de noviembre, por la que se aprueban las bases que deben regir la convocatoria de subvenciones a proyectos de inversión en locales destinados al desarrollo de actividades de educación en el tiempo libre por parte de entidades sin ánimo de lucro.

Fecha de disposición22 Noviembre 2023
Fecha de publicación24 Noviembre 2023
ELIeli/es-ct/o/2023/11/22/dso257/dof
EmisorDepartament de Drets Socials

Els programes de subvencions han esdevingut un instrument essencial per assolir, en tots els àmbits de l'activitat administrativa, les finalitats i els objectius de les polítiques públiques que la legislació estableix i que es concreten mitjançant l'acció del Govern. En aquest sentit, la subvenció no només orienta en una determinada línia l'activitat d'altres ens públics i entitats privades d'acord amb els objectius dels plans sectorials corresponents, sinó que l'activitat de foment també permet una gestió més coordinada i participativa dels recursos públics segons els criteris de subsidiarietat, proximitat geogràfica i especialització tècnica, sense necessitat de duplicar xarxes existents o de crear nous serveis públics.

L'article 76 de la Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials, preveu que l'Administració de la Generalitat de Catalunya pot atorgar subvencions i altres ajuts a les entitats d'iniciativa social per coadjuvar en el compliment de les seves activitats de serveis socials. Una via per a assolir aquesta finalitat és el suport a les entitats que fan activitats d'educació en el lleure, en la mesura que aquestes activitats educatives contribueixen significativament al creixement integral d'infants i joves, faciliten competències i habilitats socials favorables a la convivència, fan aportacions a la construcció de la ciutadania i són també un instrument de cohesió social.

En aquest sentit, i especialment en els darrers anys, el sector ha analitzat la situació en què es troben els locals on entitats desenvolupen les seves activitats i ha posat de manifest en diverses ocasions les seves necessitats en relació amb factors com ara l'estabilitat, la identitat i el funcionament integrat, que es veuen condicionats pel seu accés i per les característiques d'aquests espais.

Mitjançant aquestes bases, l'Administració de la Generalitat de Catalunya expressa la seva voluntat de millorar els recursos infraestructurals que suporten el funcionament de les entitats d'educació en el lleure, assumint com a pròpia la necessitat d'una resposta orientada a l'accessibilitat, la salubritat i la seguretat dels locals en els quals es desenvolupen les seves activitats.

D'acord amb l'article 8 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, aquesta Ordre s'emmarca en el Pla estratègic de subvencions del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya per al període 2022-2025.

L'objectiu estratègic departamental del Pla esmentat, en el qual s'emmarca aquesta Ordre, és potenciar el moviment juvenil organitzat i, en especial, l'associacionisme i l'educació en el lleure, a fi d'empoderar les persones joves.

El Decret 184/2022, de 10 d'octubre, de denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments en què s'organitza el Govern i l'Administració de la Generalitat de Catalunya, atribueix al Departament de Drets Socials, entre d'altres, les competències sobre les polítiques de joventut.

El Decret 267/2016, de 5 de juliol, de les activitats d'educació en el lleure en les quals participen menors de 18 anys, defineix i regula les activitats d'educació en el lleure organitzades o promogudes per persones físiques o jurídiques, públiques o privades, en les quals participin més de quatre menors de 18 anys, i que es desenvolupin a Catalunya.

L'Ordre consta d'un únic article que aprova les bases reguladores aplicables, que figuren a l'annex 1.

Mitjançant l'annex 2, s'indiquen els principis ètics i les regles de conducta als quals les persones beneficiàries de subvencions o ajuts han d'adequar la seva activitat, d'acord amb l'article 55.2 de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.

Atès el que preveuen el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre; els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el seu Reglament de desplegament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol;

En ús de les atribucions que em confereixen la legislació vigent i, en concret, l'article 92.3 del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre,

Ordeno:

Article únic

Aprovar les bases que han de regir la convocatòria de subvencions a projectes d'inversió en locals destinats al desenvolupament d'activitats d'educació en el lleure per part d'entitats sense afany de lucre del Departament de Drets Socials.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 22 de novembre de 2023

Carles Campuzano i Canadés

Conseller de Drets socials

Annex 1

Bases reguladores aplicables

—1 Objecte

L'objecte d'aquesta Ordre és regular el procediment d'atorgament de subvencions a projectes d'inversió per a l'adequació o habilitació de locals que acullen activitats d'educació en el lleure que es fan durant el curs escolar.

En aquest sentit, els locals en els quals s'executin les actuacions derivades dels projectes subvencionats s'hauran de destinar ordinàriament al desenvolupament d'activitats d'educació en el lleure, que són les que segueixen les metodologies pròpies de l'escoltisme o de l'esplai. Les inversions objecte d'aquestes subvencions tindran una durada pluriennal, d'acord amb la resolució de la convocatòria corresponent.

Totes les inversions objecte de les subvencions han d'assegurar un impacte positiu sobre la igualtat de dones i homes, i la igualtat de tracte i no-discriminació, a fi d'afavorir l'empoderament de les dones, en tota la seva diversitat, i contribuir a transformar la societat en clau d'equitat.

—2 Període d'execució

2.1 El període d'execució de l'acció objecte de la subvenció comença a l'inici de l'any natural de presentació de la sol·licitud i es perllonga fins al dia 30 de juny de l'any següent, d'acord amb la convocatòria corresponent.

2.2 L'òrgan atorgant podrà ampliar el termini d'execució mitjançant resolució.

—3 Procediment d'atorgament

3.1 El procediment d'atorgament de les subvencions és de concurrència competitiva i s'inicia d'ofici l'endemà de la data de publicació de la convocatòria corresponent.

3.2 El termini màxim per emetre i notificar la resolució és de sis mesos a comptar des de la data de publicació de la convocatòria. Transcorregut aquest termini, si no s'ha dictat ni notificat resolució expressa, la sol·licitud s'entén desestimada per silenci administratiu, d'acord amb el que estableix l'article 55.1.a) de la Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.

—4 Publicació

4.1 D'acord amb els articles 17.3.b) i 18 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, en referència a l'Acord GOV/192/2015, de 29 de desembre, pel qual es complementa l'Acord GOV/77/2015, de 2 de juny, sobre la publicació dels anuncis de notificació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, en relació amb la publicació de les convocatòries de subvencions, el text íntegre de la convocatòria es publica al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

4.2 La publicació de la convocatòria es fa efectiva amb la tramesa de la informació que exigeix el Registre d'ajuts i subvencions de Catalunya, d'acord amb l'article 96 bis del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i mitjançant la Base de Dades Nacional de Subvencions.

—5 Entitats beneficiàries

5.1 Es poden acollir a les subvencions que preveu aquesta Ordre les entitats constituïdes legalment que no tinguin ànim de lucre, amb personalitat jurídica i amb establiment operatiu a Catalunya.

5.2 Se n'exclouen les instal·lacions a què fa referència el Decret 203/2013, de 30 de juliol, d'aprovació del Reglament de campaments juvenils.

5.3 En cas que la instal·lació sigui utilitzada per diverses entitats, només se subvencionarà una instal·lació per entitat inscrita al cens.

5.4 En cap cas poden obtenir la condició de beneficiària d'aquesta subvenció les entitats que duguin a terme actuacions en què s'apliquin normes d'accés i funcionament que impliquin una discriminació per raó de sexe o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.

—6 Requisits de les entitats beneficiàries

6.1 Els requisits que han de complir les entitats sol·licitants són:

a) Estar inscrita en el registre corresponent com a entitat sense finalitat de lucre.

b) L'entitat o alguna de les seves seccions juvenils ha d'estar en funcionament i estar desenvolupant, en el local objecte de la inversió, la seva activitat d'educació en el lleure en el moment de la publicació de la convocatòria.

c) Ser la propietària del local, tenir-ne la cessió d'ús o contracte d'arrendament, o altre títol jurídic que n'habiliti l'ús per un termini mínim de cinc anys a comptar des de la data de publicació de la convocatòria.

d) Aportar l'autorització de la persona propietària del local per poder dur a terme les actuacions en cas que el local sigui de lloguer o en règim de cessió.

e) Estar legalment constituïda i estar inscrita en el Cens d'entitats juvenils de la Direcció General de Joventut del Departament de Drets Socials dins l'àmbit d'actuació Esplai o Escoltisme.

f) No tenir ànim de lucre.

g) La instal·lació ha d'acollir activitats d'educació en el lleure dutes a terme per una entitat inscrita, amb el número d'inscripció corresponent, al Cens d'entitats juvenils de la Direcció General de Joventut del Departament de Drets Socials, dins l'àmbit d'actuació Esplai o Escoltisme.

h) L'entitat inscrita en el Cens de la Direcció General de Joventut ha d'haver notificat dues activitats anuals d'educació en el lleure, com a mínim en tres anys diferents, dins del període 2018-2022, d'acord...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR