ORDEN CLT/225/2021, de 1 de diciembre, de las funciones y parámetros mínimos de los equipamientos de artes visuales del Sistema Público de Equipamientos de Artes Visuales de Cataluña.

Fecha de publicación07 Diciembre 2021
ELIeli/es-ct/o/2021/12/01/clt225/dof
Fecha de disposición01 Diciembre 2021
EmisorDepartament de Cultura

D'acord amb l'article 127 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, la Generalitat té competència exclusiva en matèria de cultura. Aquesta competència comprèn, entre altres aspectes, el foment i la difusió de les arts visuals a Catalunya.

El Decret 60/2020, de 2 de juny, del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya, crea i configura el sistema propi del conjunt d'entitats titulars d'equipaments d'arts visuals participats per l'Administració de la Generalitat i d'ens locals que promouen i gestionen programacions d'arts visuals.

Els equipaments d'arts visuals del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya esdevenen l'espai públic de referència en l'àmbit de les arts visuals contemporànies i tenen com a missió la cohesió social a través de l'exercici de les funcions educatives i de servei a la ciutadania que els són pròpies.

L'article 12 del Decret 60/2020, de 2 de juny, del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya, estableix que els equipaments d'arts visuals han de complir, en el marc dels seus objectius, les funcions i els paràmetres mínims que s'estableixin per ordre de la persona titular del departament competent en matèria de cultura de l'Administració de la Generalitat.

Les funcions dels equipaments d'arts visuals esdevenen la projecció ad extra dels equipaments, és a dir, les accions a través de les quals duen a terme la missió que tenen assignada d'acord amb el Decret 60/2020, de 2 de juny, del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya. I els paràmetres mínims dels equipaments d'arts visuals esdevenen, des d'una perspectiva ad intra, les constants qualitatives i quantitatives dels equipaments que garanteixen la seva missió.

En conseqüència, d'acord amb l'article 12 del Decret 60/2020, de 2 de juny, del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya, aquesta Ordre té per objecte establir les funcions i els paràmetres mínims que han de complir els equipaments d'arts visuals que formen part del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya.

L'Ordre estableix les funcions i els paràmetres mínims tenint en compte la tipologia dels equipaments d'arts visuals del Sistema i els objectius que els corresponen d'acord amb el Decret 60/2020, de 2 de juny: equipaments nacionals d'arts visuals, centres territorials d'arts visuals, centres i espais locals d'arts visuals i altres espais d'arts visuals. Les funcions que han de complir els equipaments d'arts visuals s'agrupen en cinc àmbits: recerca i creació; producció i programació; difusió i dinamització de públics; patrimonialització i documentació, i connexió i articulació. S'estableix com a funció comuna a tots els equipaments d'arts visuals promoure la creació, la producció, la programació i la difusió de les creacions artístiques d'autoria femenina. Els paràmetres mínims comporten unes exigències de caràcter bàsic, segons la tipologia d'equipament, en matèria de personal, d'infraestructura, de programació i d'accessibilitat i sostenibilitat, entre d'altres.

Aquesta Ordre s'ajusta als principis de bona regulació i qualitat normativa que estableixen l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 62 de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, segons els quals les administracions públiques, en l'exercici de la potestat reglamentària, han d'actuar conforme als principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència.

D'acord amb els principis de necessitat i eficàcia, aquesta regulació és necessària per completar la regulació del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya, establint les funcions i els paràmetres mínims que han de complir els equipaments d'arts visuals en funció de la seva tipologia, perquè, d'aquesta manera, el Sistema pugui funcionar de manera eficaç.

D'acord amb el principi de proporcionalitat, les mesures que s'hi incorporen contenen la regulació imprescindible per atendre la necessitat que s'ha de cobrir amb la norma, establint les funcions i els paràmetres mínims dels equipaments d'arts visuals.

Atenent al principi de seguretat jurídica, la potestat reglamentària s'exerceix de manera coherent amb la resta de l'ordenament jurídic, desplegant l'article 12 del Decret 60/2020, de 2 de juny, amb la finalitat de disposar d'un marc normatiu estable, predictible, integrat, clar i de certesa.

En aplicació del principi de transparència, l'Administració de la Generalitat possibilita l'accés senzill, universal i actualitzat a la normativa en vigor i als documents propis del seu procés d'elaboració. Durant el procediment d'elaboració, la proposta normativa s'ha sotmès a informació pública i a audiència de les entitats associatives d'ens locals, de les diputacions provincials, de l'Ajuntament de Barcelona, del Consorci Museu d'Art Contemporani de Barcelona i dels centres territorials d'arts visuals.

I, en aplicació del principi d'eficiència, aquesta Ordre no crea càrregues administratives per a la ciutadania i permet desplegar plenament el Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya.

D'acord amb l'article 12.d) de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1. Objecte

L'objecte d'aquesta Ordre és establir les funcions i els paràmetres mínims que han de complir els equipaments d'arts visuals del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR