ORDRE ARP/70/2020, de 29 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts destinats a les explotacions agràries afectades pels aiguats d'octubre de 2019 o pel temporal Glòria de gener de 2020.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

Els dies 22 i 23 d'octubre de 2019, es va produir un episodi d'aiguats torrencials que van afectar diverses comarques de Catalunya, ja que hi va haver precipitacions per sobre dels 150 mm.

La resposta hidrològica va ser especialment severa a la conca del Francolí, a les rieres de la Conca de Barberà, el Baix Camp i el Tarragonès; als afluents del Segre pel marge esquerre (Sió, Ondara, Corb, Gorgs i la Femosa); al tram final del Llobregat, a la capçalera del Ter, als afluents del baix Ter (Terri, Onyar i Daró) i a la Muga, i també a les rieres de tot el litoral i el prelitoral.

Així mateix, del 20 al 23 de gener de 2020, el temporal Glòria va produir aiguats, episodis de vent, desbordaments de rius i invasió d'aigua salada en terrenys de conreu costaners. Això va produir danys agraris i pesquers molt importants. Les zones més afectades van ser el delta de l'Ebre, la zona del Baix Ter i l'horta de la conca de la Tordera.

L'Acord de Govern de 4 de febrer de 2020, ampliat per l'Acord de 18 de febrer de 2020, pel qual s'impulsen mesures urgents per pal·liar els danys ocasionats pel temporal Glòria i els aiguats d'octubre, acorda impulsar un seguit de mesures urgents per pal·liar els danys ocasionats per aquests fenòmens climàtics.

Per tot l'exposat, es considera necessari establir un ajut adreçat a pal·liar les pèrdues provocades pels dos fenòmens meteorològics esmentats a les persones titulars d'explotacions agràries que els permeti continuar amb l'activitat.

El règim d'aquests ajuts és, per a la modalitat de despeses de realització d'actuacions per a la restitució del potencial productiu, el que estableix l'article 25 del Reglament (UE) 702/2014 de la Comissió, de 25 de juny, pel qual es declaren determinades categories d'ajut als sectors agrícola i forestal i a zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea (DOUE L-193, d'1.7.2014); i, per a la modalitat de compensació de les càrregues financeres per operacions de finançament, el Reglament (UE) 1408/2013 de la Comissió, de 18 de desembre, sobre l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis al sector agrícola (DOUE L-352, de 24.12.2013), modificat pel Reglament (UE) 2019/316. D'acord amb l'article 9 del Reglament esmentat, les bases reguladores d'aquesta convocatòria van ser comunicades a la Comissió Europea i els van assignar el número d'ajut SA. 57517 (2020/XA).

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport a les explotacions agràries afectades pels aiguats d'octubre de 2019 o pel temporal Glòria de gener de 2020 per a la restitució del seu potencial productiu, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General de Desenvolupament Rural i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a les explotacions agràries afectades pels aiguats d'octubre de 2019 o pel temporal Glòria de gener de 2020, les quals es publiquen a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Article 2

Aprovar el procediment de participació per mitjans telemàtics en la convocatòria pública dels ajuts regulats en les bases reguladores aprovades en l'article 1 que és obligatori per a totes les persones sol·licitants, el qual consta a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Disposició addicional

Els ajuts per a despeses de realització d'actuacions per a la restitució del potencial productiu tenen naturalesa d'ajuts d'Estat, per la qual cosa la Comissió Europea pot emetre una decisió per la qual tant les bases reguladores i la convocatòria com les resolucions de concessió es poden veure modificades, si escau, per adaptar-se als termes del pronunciament esmentat.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Barcelona, 29 de maig de 2020

Teresa Jordà i Roura

Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Annex 1

Bases reguladores

  1. Objecte

    L'objecte dels ajuts que estableix l'Ordre és la recuperació del potencial productiu de les finques de les explotacions agràries afectades pels aiguats d'octubre de 2019 o pel temporal Glòria de gener de 2020 per garantir la seva viabilitat econòmica.

  2. Persones beneficiàries

    Poden ser beneficiàries d'aquests ajuts les persones titulars d'explotacions agràries afectades pels aiguats d'octubre de 2019 o pel temporal Glòria de gener de 2020 que hagin patit danys en el potencial productiu de les seves explotacions.

  3. Condicions generals d'admissibilitat

    Les persones beneficiàries dels ajuts han de tenir les explotacions agràries de les quals són titulars afectades pels aiguats o pel temporal a què fa referència l'apartat 1 i ubicades dins les zones delimitades pel DARP que es poden consultar a https://sig.gencat.cat/visors/Ajuts_Aiguats_DARP.html . Aquesta delimitació estableix el grau d'afectació de cada recinte, amb l'excepció dels recintes de la zona 3, on el grau d'afectació s'haurà de fixar amb una visita prèvia de personal tècnic del DARP.

    Les persones sol·licitants dels ajuts han de complir les condicions generals d'admissibilitat següents:

    - Ser una petita o mitjana empresa.

    - La superfície màxima admissible de cada recinte és la inclosa dins les zones delimitades pel DARP que hagi patit una pèrdua del potencial productiu.

    - Les superfícies de conreu sol·licitades han d'haver estat declarades a la Declaració única agrària (DUN) per la persona sol·licitant de l'ajut en la campanya 2019. En el cas de superfícies de planters, seran admissibles les superfícies d'aquells planters que estiguessin inscrits al Registre Oficial d'Empreses Proveïdores de Material Vegetal abans dels episodis de danys.

    - Les superfícies, prèviament als aiguats o al temporal, havien de ser productives, no podien estar abandonades ni en condicions deficients de cultiu (arbres morts, parcel·les sense mantenir, sense constatació de treball del sòl ni podes, etc.) i no es poden dedicar a l'autoconsum.

    - La superfície mínima comprovada ha de ser igual o superior a 0,5 hectàrees, excepte en el cas d'horta i planters que serà de 0,1 hectàrees.

  4. Requisits i incompatibilitats

    4.1 Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions, les persones sol·licitants han de complir des del moment de presentació de la sol·licitud els requisits i les condicions generals establerts a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i els següents:

    1. El compte on s'ha d'ingressar l'import de l'ajut inclòs en l'imprès de sol·licitud ha de pertànyer a la persona beneficiària de l'ajut.

    2. Presentar declaració sobre si s'han demanat i/o s'han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, fent constar la relació detallada amb l'entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda.

      En cas d'haver rebut ajuts de minimis en l'exercici fiscal actual i en els dos exercicis fiscals anteriors, l'ajut global de minimis que hagi rebut no supera els límits establerts.

    3. En cas d'empreses amb 50 o més treballadors, complir la quota legal de reserva de llocs de treball en la plantilla de l'empresa prevista a l'article 42.1 del text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o les mesures alternatives de caràcter excepcional previstes pel Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, i pel Decret 86/2015, de 2 de juny.

    4. En cas d'empreses de plantilla igual o superior a 25 persones, disposar de mitjans per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe i per intervenir-hi als seus centres de treball d'acord amb els agents socials, de conformitat amb la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista.

    5. No tenir la consideració d'empresa en situació de crisi, d'acord amb la definició continguda en les directrius comunitàries sobre ajuts estatals de salvament i de reestructuració d'empreses en crisi (DOUE 2014/C 249/01, de 31.7.2014).

    6. En cas de realitzar l'activitat objecte de la subvenció utilitzant qualsevol element susceptible de generar drets d'autor, complir la normativa sobre propietat intel·lectual.

    7. Quan es tracti de persones físiques empresàries, estar donada d'alta en el cens de l'Impost sobre Activitats Econòmiques en aquells supòsits en què sigui obligatori.

    8. Quan es tracti d'entitats sense ànim de lucre, estar inscrites en el registre corresponent.

    9. En cas de comptar amb centres laborals, complir la normativa de política lingüística fent constar, com a mínim en català, els rètols i les informacions de caràcter fix que continguin text que han de figurar a l'interior dels centres laborals adreçats a les persones que hi treballen.

    10. En cas de comptar amb centres i establiments oberts al públic, complir la normativa de política lingüística atenent els consumidors en qualsevol de les llengües oficials de Catalunya i redactant, com a mínim en català, la senyalització i els cartells d'informació general de caràcter fix i els documents d'oferta de serveis per a les persones usuàries i consumidores dels establiments oberts al públic.

    11. En el cas de línies d'ajuts en què les persones beneficiàries puguin ser fundacions, complir el deure de presentar els comptes anuals davant del protectorat.

    12. En el cas de línies d'ajuts en què la persona beneficiària pugui ser una associació o una fundació, tenir els seus estatuts adaptats a la Llei 5/2011, de 19 de juliol, de modificació de la Llei 4/2008, de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, abans del 31 de desembre de 2012.

    13. No poden optar als ajuts les empreses que estiguin...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR