ORDRE ARP/135/2019, de 10 de juliol, per la qual es modifica l'Ordre ARP/132/2017, de 21 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts destinats a subvencionar la compra de productes fitosanitaris a base de saponines en la lluita contra el cargol poma en el delta de l'Ebre.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

El delta de l'Ebre, amb unes 33.000 hectàrees de superfície, és una zona humida de gran valor mediambiental i paisatgístic, amb llacunes litorals, riu, badies, salines, maresmes i arrossars, i amb una flora i una fauna que constitueixen una de les principals zones humides del Mediterrani.

Des d'un punt de vista productiu, el cultiu de l'arròs hi és el més significatiu, la qual cosa reporta a aquest espai un elevat valor no només econòmic, sinó també paisatgístic, alhora que contribueix de forma significativa a l'agrobiodiversitat del conjunt del delta.

L'any 2009 es va detectar per primera vegada la presència del cargol poma al delta de l'Ebre.

El cargol poma és un mol·lusc gasteròpode aquàtic, d'aigua dolça, de la família dels Ampullariidae , procedent d'una extensa àrea de Sud-amèrica que està considerat una de les 100 espècies invasores més perjudicials del món, que ha causat danys d'elevat valor ecològic i econòmic en zones humides i en els cultius on aquesta espècie es desenvolupa, especialment els arrossars.

Des que es va tenir constància de la presència d'aquesta espècie a Catalunya, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha estat treballant intensament i de forma conjunta amb tots els agents implicats per intentar controlar aquesta plaga.

En data 30 de juliol de 2010, es va publicar l'Ordre AAR/404/2010, de 27 de juliol, per la qual es declara oficialment l'existència d'un focus del cargol poma ( Pomacea sp.) a l'hemidelta esquerra del delta de l'Ebre. Aquesta norma, que va ser modificada per l'Ordre AAM/63/2013, de 16 d'abril, i l'Ordre ARP/211/2017, de 8 de setembre, disposa que per resolució de la direcció general competent en matèria d'agricultura s'han d'establir les mesures obligatòries a dur a terme en la zona demarcada.

En aquest marc normatiu, mitjançant la Resolució ARP/996/2017, de 5 de maig, s'actualitzen i es fixen quines són les mesures obligatòries a dur a terme contra el cargol poma en la zona demarcada de les comarques del Baix Ebre i el Montsià.

A l'empara del Reglament (CE) 1107/2009, del Parlament Europeu i del Consell, de 20 d'octubre de 2009, relatiu a la comercialització de productes fitosanitaris i del Reial decret 971/2014, de 21 de novembre, pel qual es regula el procediment d'avaluació de productes fitosanitaris, s'han efectuat les autoritzacions excepcionals del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, aquests darrers anys, per a la comercialització i utilització de productes fitosanitaris formulats a base de saponines (extracte natural de llavors de Camellia sp.) a les parcel·les inundades d'aigua.

L'esmentat reglament estableix que en circumstàncies especials un Estat membre pot autoritzar per a un període no superior als 120 dies la comercialització de productes fitosanitaris per al seu ús controlat i limitat.

En data 27 de juny de 2017 es va publicar en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya l'Ordre ARP/132/2017, de 21 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts destinats a subvencionar la compra de productes fitosanitaris a base de saponines en la lluita contra el cargol poma en el delta de l'Ebre, per tal de donar suport als productors d'arròs afectats per la plaga del cargol poma al delta de l'Ebre mitjançant un ajut econòmic.

Aquest ajut resta sotmès a l'article 26 del Reglament (UE) 702/2014 de la Comissió, de 25 de juny de 2014, pel qual es declaren determinats ajuts en els sectors agrícola i forestal i en zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea. D'acord amb l'article 9 del Reglament esmentat, les bases reguladores de la present convocatòria van ser comunicades a la Comissió Europea i els hi van assignar el número d'ajut SA 48427. La modificació de les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR