ORDRE ARP/128/2020, de 20 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts de minimis per al foment de les actuacions relacionades amb la biodiversitat cultivada.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

La conservació de la biodiversitat constitueix un objectiu clau per a Catalunya, l'elevada biodiversitat de la qual constitueix una important font de recursos fitogenètics que cal conservar, ja que estan en perill de desaparició. Per tant, cal adoptar les mesures oportunes per garantir-ne la conservació.

A Catalunya, l'any 2018, el Govern de la Generalitat va aprovar l'Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya, que és el document de planificació estratègica que defineix el full de ruta de les polítiques de conservació de la natura a Catalunya fins a l'any 2030.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) és qui té, en l'àmbit de les seves competències, la funció d'articular els mitjans necessaris que permetin una conservació correcta del patrimoni fitogenètic, mitjançant la Sub-direcció General d'Agricultura i el Servei d'Ordenació Agrícola.

L'any 2012, el DARP va elaborar el Pla d'acció per a la biodiversitat cultivada a Catalunya, a fi de promoure la conservació, l'ús, la divulgació i la comercialització de les varietats locals de Catalunya. Actualment, el DARP continua treballant en un nou Pla d'acció de la biodiversitat cultivada, conjuntament amb el sector, que pretén donar resposta a les noves necessitats i inquietuds dels diferents actors implicats.

Biodiversitat és sinònim de resistència i adaptació. A major diversitat, major capacitat d'adaptació dels sistemes agraris davant les pertorbacions.

Els coneixements vinculats a aquests recursos fitogenètics, transmesos de generació en generació, tenen un gran valor com a element històric i cultural. Aquesta experiència en els coneixements, reconeguts per les comunitats com a necessaris per a sobreviure i progressar, ens poden ajudar també a adaptar-nos al canvi climàtic.

A Catalunya, hi ha, en l'actualitat, diferents entitats que estan duent a terme, des de fa molt temps, tasques de conservació de varietats locals emprades en els sistemes agraris. És en aquest marc que la creació d'un ajut per a la conservació d'aquest patrimoni fitogenètic ha de permetre potenciar la tasca que estan duent a terme aquestes entitats.

Per tot l'exposat, es considera necessari establir un ajut adreçat a promoure la conservació de les varietats locals de Catalunya que possibiliti la recuperació dels coneixements etnobotànics d'aquestes varietats, atès que formen part del patrimoni agrari de Catalunya.

El règim d'aquests ajuts és el que estableix el Reglament (UE) 1408/2013 de la Comissió, de 18 de desembre, sobre l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minims en el sector agrícola (DOUE L- 352, de 24.12.2013).

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport a les entitats del territori que estan realitzant tasques de conservació dels recursos fitogenètics a Catalunya mitjançant un ajut econòmic, i d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a la biodiversitat cultivada, les quals es publiquen a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Article 2

Aprovar el procediment de participació per mitjans telemàtics en la convocatòria pública dels ajuts regulats en les bases reguladores aprovades en l'article 1, que és obligatori per a totes les persones sol·licitants, el qual consta a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Barcelona, 20 de juliol de 2020

Teresa Jordà i Roura

Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Annex 1

Bases reguladores

  1. Objecte de l'ajut

    L'objecte de l'ajut és fomentar la conservació del patrimoni fitogenètic català a fi de preservar les varietats locals d'interès agrari.

  2. Persones beneficiàries

    Seran beneficiàries d'aquests ajuts les entitats de conservació públiques i privades que duguin a terme tasques de conservació i caracterització de les varietats locals. A aquests efectes, s'entendrà com a entitat de conservació aquella que acrediti aquest objecte als seus estatuts o que demostri experiència en l'àmbit de la conservació en matèria de biodiversitat cultivada.

    Aquestes entitats hauran de disposar d'un/a responsable del projecte, que ha de ser un/a tècnic/a degudament format/ada en matèria de conservació de recursos fitogenètics, la qual haurà d'assistir als cursos que, a tal efecte, siguin convocats per l'Administració catalana.

  3. Requisits i incompatibilitats

    3.1 Per obtenir la condició de persones beneficiàries de les subvencions, els/les sol·licitants han de complir, des del moment de presentació de la sol·licitud, els requisits i les condicions generals establerts a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i els següents:

    1. El compte on s'ha d'ingressar l'import de l'ajut inclòs en l'imprès de sol·licitud ha de pertànyer a la persona beneficiària de l'ajut.

    2. Presentar declaració sobre si s'han demanat i/o s'han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, fent constar la relació detallada amb l'entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda.

      En cas d'haver rebut ajuts de minimis en l'exercici fiscal actual i en els dos exercicis fiscals anteriors, l'ajut global de minimis rebut no ha de superar els límits establerts.

    3. En cas d'empreses amb 50 o més treballadors, complir la quota legal de reserva de llocs de treball en la plantilla de l'empresa prevista a l'article 42.1 del text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o les mesures alternatives de caràcter excepcional previstes pel Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, i pel Decret 86/2015, de 2 de juny.

    4. En cas d'empreses de plantilla igual o superior a 25 persones, disposar de mitjans per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe, i per intervenir-hi als seus centres de treball d'acord amb els agents socials, de conformitat amb la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista.

    5. No tenir la consideració d'empresa en situació de crisi, d'acord amb la definició continguda en l'article 2.14 del Reglament (UE) 702/2014 de la Comissió.

    6. Quan es tracti d'entitats sense ànim de lucre, estar inscrites en el registre corresponent.

    7. En cas de comptar amb centres laborals: complir la normativa de política lingüística fent constar, com a mínim en català, els rètols i les informacions de caràcter fix que continguin text que han de figurar a l'interior dels centres laborals adreçats a les persones que hi treballen.

    8. En cas de comptar amb centres i establiments oberts al públic: complir la normativa de política lingüística atenent els consumidors en qualsevol de les llengües oficials de Catalunya i redactant, com a mínim en català, la senyalització i els cartells d'informació general de caràcter fix i els documents d'oferta de serveis per a les persones usuàries i consumidores dels establiments oberts al públic.

    9. En el cas de línies d'ajut en què les persones beneficiàries puguin ser fundacions, complir el deure de presentar els comptes anuals davant del protectorat.

    10. En el cas de línies d'ajut en què la persona beneficiària pugui ser una associació o una fundació, tenir els seus estatuts adaptats a la Llei 5/2011, de 19 de juliol, de modificació de la Llei 4/2008, de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, abans del 31 de desembre de 2012.

    11. En el cas d'agrupació de persones físiques o jurídiques, no es podrà dissoldre fins que no hagin transcorregut els terminis de prescripció que preveuen l'article 100.4 del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i l'article 65 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

    12. En el cas d'empreses i entitats, no haver estat mai objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries perquè han exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere. En el cas d'empreses de més de 150 treballadors, a més, disposar d'un pla d'igualtat entre dones i homes d'acord amb l'article 36 de la Llei 17/2015, de 21 de juliol.

    13. Les persones sol·licitants d'aquests ajuts s'han d'adherir al codi ètic que figura com a annex 3.

      3.2 Pel que fa a la concurrència amb altres ajuts, i sense perjudici del límit quantitatiu que disposa l'article 3.2 del Reglament (UE) 1408/2013, el règim d'acumulació amb altres ajuts de minimis es regeix per l'article 5 del Reglament esmentat.

      Els ajuts que estableix aquesta Ordre són compatibles amb la mesura agroambiental de biodiversitat cultivada, recollida a l'Ordre ARP/33/2020, de 27 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts associats al contracte global d'explotació, només pel que fa a l'actuació de multiplicació del material vegetal.

  4. Actuacions subvencionables

    Seran actuacions subvencionables les següents:

    1. Actuacions de prospecció: recerca de varietats locals i de la informació etnobotànica associada. Varietat local d'interès agrari de Catalunya: conjunt de poblacions o clons d'una espècie vegetal, adaptades de manera natural a les condicions ambientals d'una zona determinada i associades generalment a un sistema de conreu tradicional. També es coneixen com a varietats tradicionals.

    2. Actuacions de caracterització de varietats : procés de descripció dels diferents caràcters morfològics, hereditaris, que poden ser observats amb facilitat, que s'expressen al llarg del cicle...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR