ORDRE ARP/123/2017, de 13 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts de minimis per a la promoció i la certificació dels productes amb distintius d'origen i qualitat dels aliments i l'artesania alimentària a Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

El foment, la defensa i la millora de la qualitat dels productes alimentaris que gaudeixen d'unes característiques diferencials i de qualitat han estat prioritats de l'Administració. Per aquest motiu, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) dona suport als productes que segueixen un programa comunitari i nacional de qualitat, concretament als productes que gaudeixen d'un distintiu comunitari de denominació d'origen protegida (DOP), indicació geogràfica protegida (IGP), denominació d'origen vitivinícola protegida (DOP), indicació geogràfica protegida vitivinícola (IGP) i especialitat tradicional garantida (ETG).

Els distintius d'origen i qualitat dels productes agroalimentaris DOP vitivinícola, DOP, IGP i ETG possibiliten la protecció i la valoració dels productes de la terra que presenten característiques diferencials pel seu origen o pels mètodes de producció i/o elaboració, i estan regulats a la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, i la Llei 15/2002, de 27 de juny, d'ordenació vitivinícola.

L'artesania alimentària, també regulada per la Llei 14/2003, de 13 de juny, es defineix com l'activitat d'elaboració i transformació de productes alimentaris que compleixen els requisits que assenyala la legislació en aquesta matèria i estan subjectes, durant tot el procés productiu, a unes condicions que garanteixen a les persones consumidores un producte final individualitzat, de bona qualitat i amb característiques diferencials obtingudes gràcies a les petites produccions controlades per la intervenció personal artesana. L'artesania ocupa un punt important d'inflexió entre el consum del producte sense transformar i la indústria de l'alimentació.

Les entitats associatives d'artesans i artesanes sense ànim de lucre proporcionen a les persones associades assessorament i informació sobre l'adaptació a les noves tecnologies, i al mateix temps uneixen esforços per assolir objectius comuns que beneficiïn el conjunt de persones artesanes associades i augmentin el coneixement sobre la producció artesanal alimentària entre les persones consumidores.

El Programa de desenvolupament rural de Catalunya (PDR) de 2014-2020, amb el vistiplau previ del Govern de la Generalitat de Catalunya de 15 de juliol de 2014 i aprovat per la Comissió Europea mitjançant la Decisió d'execució C (2015) 5325 final, de 28 de juliol, preveu dues operacions: operació 1, destinada al foment de la participació en programes de qualitat dels aliments per a les persones agricultores i ramaderes que participen per primera vegada en un d'aquests programes a partir de l'1 de gener de 2014; i operació 2, destinada al foment de les activitats d'informació i promoció dels programes de qualitat, però només per als productes registrats a la Comissió Europea i els lligats amb la producció.

El Programa de desenvolupament rural (PDR) de 2014-2020 no preveu ajuts per a les associacions d'artesans alimentaris ni tampoc per als productes no lligats a la producció inclosos en un distintiu d'origen i qualitat o encara no registrats definitivament a la UE. No obstant això, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació vol fomentar la promoció i certificació dels productes amb distintius d'origen i qualitat dels aliments i l'artesania alimentària a Catalunya, per la qual cosa considera necessari convocar línies d'ajut que incloguin aquestes actuacions i les sotmet al règim d'ajuts de minimis.

Per aquest motiu, es publica aquesta Ordre d'ajuts per als distintius d'origen i qualitat DOP vitivinícola, DOP, IGP i ETG dels productes inscrits en el registre comunitari no lligats directament a la producció i dels productes amb reconeixement provisional que no es poden acollir al PDR; per a la certificació dels distintius d'origen i qualitat de les DOP vitivinícoles, DOP, IGP i ETG, i per a la promoció de l'artesania alimentària.

El règim d'aquests ajuts és el que estableix el Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis (DOUE L-352, de 24.12.2013).

D'acord amb el que disposen el Decret 56/2009, de 7 d'abril, per a l'impuls i el desenvolupament dels mitjans electrònics de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, la Llei 59/2003, de 19 de desembre, de signatura electrònica, i la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Atès que s'ha pogut constatar que, per a aquests ajuts, un nombre considerable de possibles persones beneficiàries disposen dels mitjans tecnològics necessaris per poder realitzar la tramitació electrònica de la sol·licitud d'aquests ajuts, s'estableix la tramitació administrativa de la fase de sol·licitud per mitjans electrònics, de conformitat amb l'article 14 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, i l'article 43.2 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport als productes que segueixen un programa comunitari i nacional de qualitat i al sector de l'artesania alimentària mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, a proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a la promoció i la certificació dels productes amb distintius d'origen i qualitat dels aliments i l'artesania alimentària a Catalunya, les quals es publiquen a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Article 2

Aprovar el procediment de participació per mitjans telemàtics en la convocatòria pública dels ajuts regulats en les bases reguladores aprovades en l'article 1 que serà obligatori, el qual consta a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Es deroga l'Ordre ARP/166/2016, de 16 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts de minimis per a la promoció i la certificació dels productes amb distintius d'origen i qualitat dels aliments i l'artesania alimentària a Catalunya i es convoquen els corresponents a l'any 2016 (DOGC núm. 7148, de 23.6.2016).

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació en el DOGC.

Barcelona, 13 de juny de 2017

Meritxell Serret i Aleu

Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Annex 1

Bases reguladores

–1 Objecte dels ajuts

L'objecte dels ajuts és establir-ne tres línies:

1.1 La promoció dels distintius d'origen i qualitat DOP, IGP i ETG dels productes inscrits en el registre comunitari no lligats directament a la producció i dels productes amb reconeixement provisional, d'ara endavant línia d'ajut 1.

1.2 El control i la certificació dels distintius d'origen i qualitat de les DOP, IGP i ETG dels productes inscrits en el registre comunitari i dels productes amb reconeixement provisional, incloses les vitivinícoles, d'ara endavant línia d'ajut 2.

1.3 El foment de l'artesania alimentària a Catalunya, d'ara endavant línia d'ajut 3.

–2 Persones beneficiàries

2.1 Per a la línia d'ajuts 1, poden ser persones beneficiàries:

  1. Els consells reguladors o les entitats associatives sense ànim de lucre de productes amb DOP/IGP que no tinguin productors de base inscrits en el registre comunitari o els que tenen un reconeixement provisional.

  2. Les entitats associatives sense ànim de lucre de productes amb ETG.

    2.2 Per a la línia d'ajuts 2, poden ser persones beneficiàries:

  3. Els consells reguladors o les entitats associatives sense ànim de lucre de les DOP i IGP.

  4. Els consells reguladors de les DOP vitivinícoles.

  5. Les entitats associatives de Catalunya d'elaboradors sense ànim de lucre de productes amb ETG.

    2.3 Per a la línia d'ajuts 3, poden ser persones beneficiàries les entitats associatives d'artesans i artesanes, sense ànim de lucre, que representin els interessos d'una única activitat artesanal alimentària regulada i inclosa en el repertori d'oficis d'artesania alimentària que estableix l'annex 2 del Decret 285/2006, de 4 de juliol, pel qual es desplega la Llei 14/2003, de 13 de juny, que estiguin inscrites al registre corresponent de la Generalitat de Catalunya.

    –3 Requisits i incompatibilitats

    3.1 Per obtenir la condició de persones beneficiàries de les subvencions, les persones sol·licitants han de complir els requisits i les condicions generals establerts a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i els següents:

  6. El compte on s'ha d'ingressar l'import de l'ajut inclòs en l'imprès de sol·licitud ha de pertànyer a la persona beneficiària de l'ajut.

  7. Presentar declaració sobre si s'han demanat i/o s'han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, fent constar la relació detallada amb l'entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda.

    En el cas d'haver rebut ajuts de minimis en l'exercici fiscal actual i en els dos exercicis fiscals anteriors, l'ajut global de minimis rebut no ha superar els límits establerts.

  8. En el cas d'entitats amb 50 o més treballadors, complir la quota legal de reserva de llocs de treball en la plantilla de l'empresa prevista a l'article 42.1 del text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o les mesures alternatives de caràcter excepcional previstes pel Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, i pel Decret 86/2015, de 2 de juny.

  9. En el cas d'entitats de plantilla igual o superior a 25 persones, disposar de mitjans per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe, i per intervenir-hi als seus centres de treball d'acord amb els agents socials, de conformitat amb la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR