ORDEN ARP/101/2021, de 10 de mayo, por la que se aprueban las bases reguladoras de las ayudas para el fomento del uso de los seguros agrarios de las líneas del Plan de seguros agrarios 2021.

Fecha de disposición10 Mayo 2021
Fecha de publicación13 Mayo 2021
ELIeli/es-ct/o/2021/05/10/arp101/dof
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) té com a objectiu, entre d'altres, l'impuls i el foment de les assegurances agràries a fi de salvaguardar les produccions agrícoles, ramaderes, aqüícoles i forestals.

Per aquest motiu, es duen a terme, regularment, diferents activitats de foment per fer extensives aquestes assegurances a tot el sector de la producció agrícola, ramadera, aqüícola i forestal, entre les quals destaquen les convocatòries d'ajuts consistents en una subvenció directa sobre el cost de contractació de l'assegurança agrària de què es tracti.

Els resultats obtinguts per aquestes convocatòries d'ajuts aconsellen continuar amb la subvenció de les assegurances agràries.

En el marc del Pla d'assegurances agràries combinades vigent, el DARP subvenciona un percentatge sobre la subvenció que l'Entitat Estatal d'Assegurances Agràries (ENESA) aplica a la pòlissa contractada, excepte en el cas de la línia de retirada i destrucció d'animals morts a l'explotació on se subvenciona per cap d'animal.

El 42è Pla d'assegurances agràries corresponent a l'any 2021, aprovat per Acord del Consell de Ministres de 22 de desembre de 2020, amplia el pressupost respecte de 2020 atès que introdueix alguns canvis com ara la modificació de la base càlcul de subvenció, incloent-hi els recàrrecs, l'increment de deu punts en la subvenció addicional per a persones joves agricultores o l'augment de sis punts de la subvenció base als mòduls complementaris. El DARP considera que cal mantenir i ampliar la base d'assegurats i, per això, manté invariables els percentatges d'ajut, malgrat que les modificacions introduïdes per ENESA provoquen automàticament un augment de l'import d'ajut del DARP.

Alhora, el DARP continua apostant per la utilització de sistemes d'emmagatzematge en fred a les explotacions ramaderes, els quals permeten reduir la freqüència de recollida dels animals morts, afavorir la bioseguretat de l'explotació, reduir problemes mediambientals i millorar la qualitat del material recollit. En aquest sentit, es manté la subvenció més elevada per a les explotacions que disposen d'aquests sistemes d'emmagatzematge i se n'incentiva la instal·lació a les explotacions que l'instal·len per primera vegada.

D'altra banda, i fora del marc del Pla d'assegurances agràries combinades, el DARP també subvenciona les pòlisses subscrites en la modalitat d'assegurances per a les estructures, cobertures i instal·lacions d'hivernacles, umbracles i túnels, independents de les pòlisses subscrites per a l'assegurament de la producció que protegeixen.

Els ajuts inclosos en el Pla d'assegurances agràries 2021 tenen naturalesa d'ajut d'estat i han estat declarats compatibles amb el mercat interior per la Comissió Europea mitjançant la Decisió de la Comissió de 9 d'abril de 2015 (SA.40313 (2014/N)) i la Decisió de la Comissió de 28 d'agost de 2015 (SA.42697 (2015/N)). D'altra banda, els ajuts a les assegurances del sector de l'aqüicultura estan emparats en el Reglament (UE) 1388/2014 de la Comissió, de 16 de desembre, pel qual es declaren determinades categories d'ajuts a les empreses dedicades a la producció, transformació i comercialització de productes de la pesca i de l'aqüicultura compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea.

Els ajuts a les assegurances per a les estructures, cobertures i instal·lacions d'hivernacles, umbracles i túnels, independents de les pòlisses subscrites per a l'assegurament de la producció que protegeixen, estan subjectes al règim d'ajuts establert al Reglament (UE) 1408/2013 de la Comissió, de 18 de desembre, sobre l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis al sector agrícola (DOUE L-352, de 24.12.2013), modificat pel Reglament (UE) 2019/316 de la Comissió, de 21 de febrer (DOUE L-51 I/1, de 22.2.2019).

Conseqüentment, valorada la conveniència de continuar fomentant l'ús de les assegurances agràries, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General de Desenvolupament Rural i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts per al foment de l'ús de les assegurances agràries, que es publiquen a l'annex 1 d'aquesta Ordre, aplicables a les línies corresponents als grups que figuren a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Article 2

Aprovar el procediment de participació per mitjans telemàtics en la convocatòria pública dels ajuts de l'apartat 2 b) de l'annex 1 d'aquesta Ordre, el qual consta a l'annex 3 d'aquesta Ordre.

Disposicions finals

1. Es faculta el director o la directora general de Desenvolupament Rural perquè dicti les disposicions que calguin per a l'execució i el desplegament d'aquesta Ordre.

2. Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Barcelona, 10 de maig de 2021

Teresa Jordà i Roura

Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Annex 1

Bases reguladores

1 Objecte dels ajuts

1.1 Establir les mesures per a l'aplicació dels ajuts per al foment de l'ús de les assegurances agràries a Catalunya, d'acord amb el 42è Pla d'assegurances agràries combinades de 2021.

1.2 Establir un règim temporal d'ajuts de minimis per a les pòlisses subscrites en la modalitat d'assegurances per a les estructures, cobertures i instal·lacions d'hivernacles, umbracles i túnels, independents de les pòlisses subscrites per a l'assegurament de la producció que protegeixen.

2 Línies d'assegurances subvencionables

El DARP concedirà ajuts per al pagament del cost de les primes de les persones que subscriguin les assegurances següents:

a) Assegurances corresponents a les línies que detalla l'annex 2 d'aquesta Ordre, incloses al Pla. Els ajuts a aquestes assegurances tenen naturalesa d'ajuts d'Estat i corresponen al règim notificat per l'Administració general de l'Estat, d'acord amb la Decisió de la Comissió de 9 d'abril de 2015, per la qual es declara compatible amb el mercat comú aquest règim d'ajuts (SA.40313 (2014/N)) i la Decisió de la Comissió de 28 d'agost de 2015 (SA.42697 (2015/N)) que prorroga el règim fins al 31 de desembre de 2021 (ajuda núm. SA.58942 (2020/N)).

b) Assegurances per a les estructures, cobertures i instal·lacions d'hivernacles, umbracles i túnels, independents de les pòlisses subscrites per a l'assegurament de la producció que protegeixen. Els ajuts a aquestes pòlisses se sotmeten al Reglament (UE) 1408/2013 de la Comissió, de 18 de desembre, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis en el sector agrícola, modificat pel Reglament (UE) 2019/316 de la Comissió, de 21 de febrer.

3 Sectors i riscos assegurats

3.1 L'assegurança s'aplicarà als sectors agrícola, ramader, forestal i aqüícola.

3.2 Els riscos assegurables són tots els fenòmens de la natura susceptibles de produir danys sobre les produccions agràries que compleixin els requisits tècnics necessaris per al seu assegurament.

4 Cobertura i subscripció

4.1 La cobertura dels riscos emparats per les assegurances agràries que preveuen els plans anuals, la realitzaran les entitats asseguradores i el Consorci de Compensació d'Assegurances que s'inclouen a Agroseguro.

4.2 La subscripció de les assegurances previstes al Pla, la realitzaran exclusivament les entitats asseguradores incloses a Agroseguro i els/les agents d'assegurances autoritzats/ades, de la manera legalment establerta.

4.3 La subscripció de l'assegurança és voluntària per a les persones que es dediquen a l'agricultura, a la ramaderia, a l'aqüicultura i a la producció forestal.

4.4 Les assegurances poden ser subscrites de manera individual o de manera col·lectiva.

5 Persones beneficiàries i requisits

Poden ser beneficiàries d'aquests ajuts les persones físiques o jurídiques titulars d'explotacions agrícoles, ramaderes, aqüícoles i forestals que compleixin els requisits següents:

a) Tenir parcel·les, caps de bestiar o instal·lacions aqüícoles ubicades al territori de Catalunya.

b) En el cas de les línies que cobreixin garanties addicionals aplicables a les organitzacions de productors, aquestes organitzacions han de tenir el domicili social a Catalunya.

c) Contractar les assegurances de l'apartat 2 a) d'aquestes bases reguladores dins el termini que estableix el Pla, o haver contractat o contractar les assegurances de l'apartat 2 b) d'aquestes bases reguladores dins del termini que estableixi la convocatòria corresponent.

d) No incórrer en cap de les causes que impedeixin adquirir la condició de persona beneficiària que estableix l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, ni l'article 99 del Decret legislatiu 3/2002, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya.

e) En cas d'empreses amb 50 o més treballadors, complir la quota legal de reserva de llocs de treball en la plantilla de l'empresa prevista a l'article 42.1 del text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o les mesures alternatives de caràcter excepcional previstes pel Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, i pel Decret 86/2015, de 2 de juny.

f) En cas d'empreses de plantilla igual o superior a 25 persones, disposar de mitjans per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe i per intervenir-hi als seus centres de treball d'acord amb els agents socials, de conformitat amb la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

g) Tenir la condició de pime.

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR