ORDEN ACC/184/2023, de 14 de julio, por la que se aprueban las bases reguladoras de las ayudas a la mejora de los procesos de transformación y comercialización de los productos agroalimentarios.

Fecha de disposición14 Julio 2023
Fecha de publicación19 Julio 2023
ELIeli/es-ct/o/2023/07/14/acc184/dof
EmisorDepartament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

La Comissió Europea assenyala en diverses comunicacions la importància d'invertir en una indústria intel·ligent, innovadora i sostenible i el paper de la indústria com a motor essencial de la productivitat i la innovació. Així mateix, ha posat de manifest la conveniència de mantenir i reforçar el lideratge industrial d'Europa davant de reptes com la globalització, la sostenibilitat i els canvis tecnològics.

Els propers anys són decisius per consolidar els canvis que la indústria necessita: competitivitat, digitalització, sostenibilitat, creació de llocs de feina de qualitat i que contribueixi a la sobirania econòmica.

La indústria agroalimentària presenta externalitats positives, ja que participa en la formació de la cultura, el paisatge, la gastronomia o les tradicions i és una font d'ocupació fonamental, atès que opera com a fonament de l'activitat econòmica en el medi rural i crea oportunitats d'ocupació en l'àmbit rural que contribueixen a la lluita contra el repte demogràfic i la preservació mediambiental.

Tanmateix, la indústria agroalimentària és la baula intermèdia de la cadena alimentària, que comprèn des de producció primària fins a la distribució. A Catalunya, la indústria agroalimentària a Catalunya és la primera indústria manufacturera en importància, aportant el 22% del volum de negoci que genera el sector industrial català, així com el 19% de les persones ocupades.

Mitjançant els ajuts previstos en aquesta Ordre, es pretén que la indústria agroalimentària afronti el repte d'augmentar la competitivitat, tant en l'optimització dels recursos com en la innovació en productes i processos, consolidar la transformació digital i la sostenibilitat.

Per assegurar la màxima transparència de les mesures adoptades i un seguiment efectiu, d'acord amb el marc jurídic actual, s'ha optat per sotmetre els ajuts d'aquesta Ordre al Reglament (UE) 2022/2472 de la Comissió, de 14 de desembre de 2022, pel qual es declaren determinades categories d'ajut en els sectors agrícola i forestal en zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea. En el cas dels ajuts destinats a empreses que transformin i/o comercialitzin productes agroalimentaris no inclosos en l'annex I del Tractat de funcionament de la UE, es regiran a l'empara del Reglament (UE) 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny, pel qual es declaren determinades categories d'ajuts compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea. D'acord amb l'article 11 dels reglaments esmentats, les bases reguladores de la present convocatòria s'han de comunicar a la Comissió Europea en el termini de vint dies hàbils a partir de l'entrada en vigor d'aquesta Ordre.

Atesa la naturalesa jurídica dels beneficiaris als quals van adreçats aquests ajuts, s'estableix la tramitació administrativa per mitjans electrònics, de conformitat amb l'article 14 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, i l'article 43.2 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost.

D'acord amb el Decret 76/2020, de 4 d'agost, d'Administració digital, la Llei 6/2020, d'11 de novembre, reguladora de determinats aspectes dels serveis electrònics de confiança, i la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions publiques.

Consegüentment, valorada la conveniència de donar suport a aquest sector de la indústria agroalimentària mitjançant uns ajuts econòmics, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i a proposta de la Direcció General d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a la millora dels processos de transformació i comercialització d'aliments, les quals es publiquen en l'annex 1, i determinar les inversions subvencionables i no subvencionables que detallen en els annexos 2 i 3, respectivament, d'aquesta Ordre.

Article 2

Aprovar el procediment de participació per mitjans telemàtics en la convocatòria pública dels ajuts regulats en les bases reguladores aprovades en l'article 1, el qual consta en l'annex 4 d'aquesta Ordre.

Disposició addicional

Aquests ajuts tenen naturalesa d'ajuts d'estat, motiu pel qual la Comissió Europea pot emetre una decisió per la qual tant les bases reguladores i la convocatòria, com les resolucions de concessió, es poden veure modificades, si escau, per adaptar-se als termes del pronunciament esmentat.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 14 de juliol de 2023

David Mascort Subiranas

Conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Annex 1

Bases reguladores:

–1 Objecte dels ajuts

1.1 L'objecte dels ajuts que estableix aquesta l'Ordre és el foment dels projectes d'inversió destinats a la transformació i/o comercialització d'aliments, executats per les empreses agroalimentàries en els establiments de Catalunya:

a) Dels productes recollits a l'annex I (tant matèria primera com producte acabat) del Tractat de funcionament de la Unió Europea (d'ara endavant, TFUE).

b) Dels productes no inclosos en l'annex I del TFUE.

c) Per a la instal·lació de nous establiments executada per grans empreses, d'acord amb l'article 14 del Reglament 651/2014, pel qual es defineixen els ajuts regionals a inversions inicials per una nova activitat econòmica, executades en zones a què fa referència en el mateix article (en l'annex 6 es defineixen els municipis inclosos).

S'exclouen els productes de la pesca, forestals, complements alimentaris, dietètics i ingredients tecnològics.

1.2 Els ajuts previstos al punt 1.1.a) anterior es concediran en el règim establert al Reglament (UE) 2022/2472 de la Comissió, de 14 de desembre, pel qual es declaren determinades categories d'ajut als sectors agrícola i forestal i en zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea. Els ajuts previstos en els punts 1.1.b) i 1.1.c) es concediran a l'empara del Reglament (UE) 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny, pel qual es declaren determinades categories d'ajuts compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat.

1.3 Les inversions subvencionables dels ajuts establerts són les que es recullen en l'annex 2 de l'Ordre.

En el cas dels ajuts previstos en l'apartat 1.1.a) quan la totalitat de matèries primeres i productes elaborats no pertanyin a l'annex I del TFUE, la inversió serà subvencionable només si se superen en un 50% en pes i valor les matèries primeres i productes elaborats que pertanyin a l'annex I TFUE. En aquest cas, s'aplicarà la reducció proporcional d'inversió subvencionable. En cas que l'interessat hagi sol·licitat l'ajut d'acord amb l'apartat 1.1.a) i no reuneixi els requisits necessaris, però sí sigui una inversió subvencionable d'acord amb els apartats 1.1.b) o 1.1.c), la sol·licitud es tramitarà d'acord amb aquests punts.

Únicament es consideren subvencionables les despeses efectuades després de la data de presentació de la sol·licitud d'ajut fins a la data de finalització del termini d'execució i justificació establert en la resolució de concessió de l'ajut. El personal tècnic dels Serveis Territorials del DACC verificarà in situ que les inversions no s'han iniciat en data anterior a la sol·licitud d'ajut.

1.4 No seran subvencionables les actuacions que recull l'annex 3 de l'Ordre i tampoc seran subvencionables els conceptes següents:

- Per a la mateixa finalitat en les zones Leader, relacionades al web del DACC, per un import menor als 250.000,00 euros.

- Relatives a productes vitivinícoles de la part II de l'annex VII del Reglament (UE) 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 7 de desembre.

1.5 Les inversions establertes a l'apartat 1.1 han de complir algun dels objectius següents:

a) Transformació digital.

b) Sostenibilitat i eficiència.

c) Innovació.

–2 Persones beneficiàries

Poden ser beneficiàries d'aquests ajuts les que compleixin els requisits següents:

a) Les persones físiques, jurídiques i les seves agrupacions que des del moment de presentar la seva sol·licitud siguin titulars responsables de l'activitat que fonamenta l'atorgament de l'ajut sol·licitat, fet que implica que suporten la càrrega financera de les inversions subvencionables. En cas d'escorxadors, els sol·licitants de l'ajut podran ser els operadors o explotadors responsables de les activitats mitjançant contracte d'arrendament, concessió o qualsevol altra forma conforme a dret mitjançant document liquidat dels tributs corresponents, quan suportin la càrrega financera de les inversions subvencionables.

b) En el cas dels ajuts previstos en els apartats 1.1.a) i b), tenir la condició de pime d'acord amb la definició inclosa en la Recomanació de la Comissió de la UE, de 6 de maig de 2003 (2003/361/CE).

c) En el cas dels ajuts previstos en l'apartat 1.1.c), complir les condicions establertes per l'article 14 del Reglament UE 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny, pel qual es declaren determinades categories d'ajuts compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea.

d) Quan es tracti d'agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades, sense personalitat jurídica, s'han de fer constar expressament, tant en formalitzar la sol·licitud com en la resolució o en l'acord de concessió, els compromisos d'execució assumits per cada membre de l'agrupació, així com l'import de la subvenció que ha d'aplicar cada un, els quals també tenen la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR