ORDEN ACC/104/2022, de 9 de mayo, por la que se aprueban las bases reguladoras del premio Ruralapps.

Fecha de publicación13 Mayo 2022
Fecha de disposición09 Mayo 2022
EmisorDepartament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en endavant, DACC, va ser pioner en la utilització de les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) mitjançant el seu portal RuralCat, un portal web orientat als professionals dels diferents àmbits d'actuació del DACC.

En aquests moments, amb la necessitat urgent de desplegar la transformació digital de forma generalitzada al sector, estem assistint a una irrupció d'eines digitals, aplicacions, plataformes i sistemes en totes les cadenes de valor alimentàries i del medi rural, i es constata, a nivell global, un creixement en la realització d'aquestes aplicacions útils per a tots els àmbits i sectors.

També es constata que hi ha un gran creixement d'empreses que desenvolupen i despleguen solucions digitals basades en dades y tecnologies com la intel·ligència artificial, la internet de les coses, la robòtica, la indústria 4.0 o l'Edge Computing, orientats al sector agroalimentari i rural. No obstant això, i malgrat que aquestes tecnologies afecten directament el sector agroalimentari i rural, el DACC no té la capacitat, ni l'agilitat, per poder conèixer i valorar el que s'està fent i tot el seu abast.

Mitjançant l'Ordre AAM/292/2014, de 15 de setembre (DOGC núm. 6719, de 2.10.2014), el DACC va crear el premi Ruralapps i, amb posterioritat, amb l'Ordre ARP/117/2016, de 12 de maig, es van aprovar unes noves bases reguladores, que van ser modificades posteriorment per l'Ordre ARP/70/2017, de 27 d'abril. Totes aquestes ordres tenen com a finalitat la de poder conèixer les aplicacions mòbils que es realitzen orientades al nostre sector, i promoure la innovació tecnològica i el desenvolupament de noves aplicacions útils per als sectors en els quals el DACC és competent. És per aquest motiu que es considera necessari continuar premiant aquestes iniciatives i estendre el seu abast als àmbits de la digitalització i la transformació digital amb la finalitat que aflorin les possibles eines que existeixen en el mercat de les TIC, orientades o que aportin solucions tecnològiques als ciutadans o als professionals del sector agroalimentari, forestal i del medi rural.

El premi Ruralapps estableix dues categories, que busquen cobrir tota la cadena de valor del sector agroalimentari i forestal mitjançant solucions tecnològiques digitals, transformadores i innovadores, una adreçada a la ciutadania i/o la ciència ciutadana i una altra adreçada a professionals dels sectors agroalimentari, forestal i/o del medi rural. Així mateix, cada edició podrà focalitzar-se/centrar-se en àmbits digitals o tecnologies disruptives específiques, que serveixin per promoure-les i reforçar-les de manera diferencial segons l'estat de l'art del moment. En són un exemple la governança i la gestió de dades, la intel·ligència artificial, la realitat augmentada, la realitat virtual, la robòtica, la internet de les coses i la connectivitat, entre d'altres.

El règim d'aquests ajuts és el que estableix el Reglament (UE) 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis (DOUE L-352, de 24.12.2013).

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport a aquest sector que ofereix solucions tecnològiques digitals, transformadores i innovadores al sector agroalimentari i forestal i del medi rural mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i a proposta de la Direcció General d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores del premi Ruralapps, les quals es publiquen en l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Article 2

Aprovar el procediment de participació per mitjans telemàtics en la convocatòria pública dels premis regulats en les bases reguladores aprovades en l'article 1, el qual consta en l'annex 2 d'aquesta ordre.

Disposició derogatòria

Es deroguen les disposicions normatives següents:

L'Ordre AAM/292/2014, de 15 de setembre, per la qual es crea el premi Ruralapps, se n'aproven les bases reguladores i es convoca la primera edició corresponent a 2014, només en allò referent a les bases i a la convocatòria, la creació del premi continua vigent.

L'Ordre ARP/117/2016, de 12 de maig, per la qual es convoca la tercera edició del premi Ruralapps corresponent a l'any 2016 i se n'aproven les bases reguladores.

L'Ordre ARP/70/2017, de 27 d'abril, per la qual es modifiquen les bases reguladores del premi Ruralapps aprovades mitjançant l'Ordre ARP/117/2016, de 12 de maig.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 9 de maig de 2022

Teresa Jordà i Roura

Consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Annex 1

Bases reguladores

—1 Objecte del premi

L'objecte del premi Ruralapps és promoure l'aplicació de la tecnologia en benefici dels sectors agroalimentari, forestal i/o del medi rural, premiant programari funcional (programari embegut, aplicacions per a dispositius mòbils, aplicacions d'escriptori, plataformes al núvol o d'altres), que contribueixin a la millora dels sectors esmentats.

—2 Modalitats de premi

S'estableixen dues modalitats de premi:

- Ruralapps-ciència ciutadana, per oferir solucions tecnològiques innovadores a la ciutadania i facilitar l'accés a la informació, en els àmbits agroalimentari, forestal i/o del medi rural.

- Ruralapps-professional, per oferir solucions tecnològiques innovadores als / a les professionals i empreses dels sectors agroalimentari, forestal i/o del medi rural, i millorar els processos de producció i de gestió, l'eficiència interna, la seguretat, la traçabilitat, la comercialització, la informació o el posicionament al mercat. Poden abastar des del procés de producció fins a la comercialització.

—3 Persones beneficiàries

El premi Ruralapps —en les seves dues modalitats— està destinat a qualsevol persona física o jurídica que hagi desenvolupat un programari funcional per als sectors agroalimentari, forestal i/o del medi rural. Els programaris presentats poden ser de nova creació o bé estar en fase comercial.

—4 Requisits i incompatibilitats

4.1 Per obtenir la condició de beneficiàries del premi, les persones sol·licitants han de complir els requisits i les condicions generals que estableixen l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i els següents:

a) El compte on s'ha d'ingressar l'import del premi inclòs en l'imprès de sol·licitud ha de pertànyer a la persona beneficiària de l'ajut.

b) Presentar declaració sobre si s'han demanat i/o s'han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, fent constar la relació detallada amb l'entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda.

En cas d'haver rebut ajuts de minimis en l'exercici fiscal actual i en els dos exercicis fiscals anteriors, que l'ajut global de minimis que hagi rebut no superi els límits establerts.

c) En cas d'empreses amb 50 o més treballadors/es, complir amb la quota legal de reserva de llocs de treball en la plantilla de l'empresa que preveu l'article 42.1 del Text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o amb les mesures alternatives de caràcter excepcional que preveuen el Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, i el Decret 86/2015, de 2 de juny.

d) En cas d'empreses de plantilla igual o superior a 25 persones, disposar de mitjans per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe, i per intervenir-ho als seus centres de treball, d'acord amb els agents socials, de conformitat amb la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

e) No tenir la consideració d'empresa en situació de crisi, d'acord amb la definició que contenen les directrius comunitàries sobre ajuts estatals de salvament i de reestructuració d'empreses en crisi (DOUE 2014/C 249/01, de 31.07.2014).

f) En cas de realització de l'activitat objecte de la subvenció utilitzant qualsevol element susceptible de generar drets d'autor, complir amb la normativa sobre propietat intel·lectual.

g) Quan es tracti de persones físiques empresàries, estar donat d'alta en el cens de l'impost sobre activitats econòmiques en aquells supòsits en què sigui obligatori.

h) Quan es tracti d'entitats sense ànim de lucre, estar inscrites en el registre corresponent.

i) En cas de tenir centres laborals, complir amb la normativa de política lingüística fent constar, almenys en català, els rètols i les informacions de caràcter fix i que continguin text que han de figurar a l'interior dels centres laborals adreçats a les persones que hi treballen.

j) En cas de tenir centres i establiments oberts al públic, complir amb la normativa de política lingüística atenent els consumidors en qualsevol de les llengües oficials de Catalunya i redactant, almenys en català, la senyalització i els cartells d'informació general de caràcter fix i els documents d'oferta de serveis per a les persones usuàries i consumidores dels establiments oberts al públic.

k) En el cas de línies d'ajuts en què el beneficiaris puguin ser les fundacions, complir el deure de presentar els comptes anuals davant del protectorat.

l) En el cas de línies d'ajuts en què la persona beneficiària pugui ser una associació o una fundació, tenir els seus estatuts adaptats a la Llei 5/2011, de 19 de juliol, de modificació de la Llei 4/2008, de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, abans del 31 de desembre de 2012.

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR