Ordre 9/2022 de la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors per la qual es redueixen els signes, els índexs o els mòduls de l’annex 1 del Decret 35/2016, de 23 de juny, pel qual es desplega la Llei de l’impost sobre estades turístiques i de mesures d’impuls del turisme sostenible, per a l’exercici fiscal de 2021

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELLERIA D'HISENDA I RELACIONS EXTERIORS
Rango de LeyOrdre

La situació d'emergència sanitària que s'inicià l'any 2020 va impactar de manera molt significativa en l'activitat turística. Si bé el desenvolupament de les diferents vacunes va contribuir a millorar la situació al llarg del 2021, el Govern de les Illes Balears és conscient que la situació en el sector turístic, que va patir restriccions importants, no va recuperar la normalitat, sobretot durant el primer semestre, i, a més, va patir l'efecte de la sisena onada a final de l'exercici.

L'article 14.3 del Decret 35/2016, de 23 de juny, pel qual es desplega la Llei de l'impost sobre estades turístiques i de mesures d'impuls del turisme sostenible, disposa que, quan circumstàncies excepcionals que incideixin greument en el sector o en una part substancial d'aquest afectin el desenvolupament de l'activitat turística d'allotjament, la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques (actualment, d'Hisenda i Relacions Exteriors) pot aprovar, per mitjà d'una ordre, la reducció dels signes, els índexs o els mòduls que siguin procedents per als establiments que opten pel règim d'estimació objectiva.

Al seu torn, l'article 34 de la Llei 2/2020, de 15 d'octubre, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19, concreta els tràmits que s'han de fer per elaborar i aprovar aquesta ordre peculiar, i que són els següents:

  1. Resolució de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors d'inici del procediment d'elaboració, que ha d'ordenar l'elaboració d'un avantprojecte d'ordre a càrrec de la Secretaria General de la Conselleria, amb la col·laboració de la Direcció General de Finançament i de l'Agència Tributària de les Illes Balears.

    b)Audiència als interessats per mitjà de la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB) i de la Confederació de la Petita i Mitjana Empresa de Balears (PIMEB), per un termini de set dies hàbils.

  2. Audiència a les conselleries del Govern de les Illes Balears, per un termini de set dies hàbils.

  3. Informe de la Direcció de l'Agència Tributària de les Illes Balears, que s'ha de pronunciar, com a mínim, sobre l'impacte econòmic de l'avantprojecte.

  4. Informe de la Secretaria General de la Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors, que s'ha de pronunciar sobre la correcció del procediment seguit, ha de valorar succintament les al·legacions presentades, en coordinació amb la Direcció General de Finançament i l'Agència Tributària de les Illes Balears, i ha de proposar a la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors el projecte d'ordre corresponent.

    D'acord amb aquest mandat del legislador, s'ha elaborat aquesta Ordre per la qual es modifiquen, per a l'exercici fiscal de 2021, determinats signes, índexs o mòduls de l'annex 1 del Decret 35/2016 esmentat. Així, d'una banda, i pel que fa al nombre previ de dies d'estada anual per unitat, es redueixen aquests dies en funció del descens de l'ocupació (per categoria i illa); d'altra banda, i pel que fa a l'índex de desestacionalització, es redueix un 35 % el nombre de dies en què l'establiment ha...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR