Decret 35/2016, de 23 de juny, pel qual es desplega la Llei de l’impost sobre estades turístiques i de mesures d’impuls del turisme sostenible

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

Preàmbul

L’article 30.28 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, disposa que la Comunitat Autònoma de les Illes Balears té competència exclusiva per ordenar la seva hisenda, d’acord amb les normes que conté el mateix Estatut, particularment en l’article 120 i els següents.

En l’exercici d’aquesta competència exclusiva, el Parlament de les Illes Balears va aprovar la Llei 2/2016, de 30 de març, de l’impost sobre estades turístiques i de mesures d’impuls del turisme sostenible, amb la qual es crea un nou tribut autonòmic, l’impost sobre les estades turístiques a les Illes Balears, la recaptació del qual ha de nodrir un fons per afavorir el turisme sostenible, per poder finançar adequadament tot un seguit d’actuacions, delimitades en la mateixa Llei, a fi d’aconseguir, en darrera instància, un turisme sostenible a les Illes Balears des dels punts de vista ambiental, social i econòmic.

Així mateix, i per decidir sobre els projectes concrets que s’hagin d’executar amb càrrec al fons esmentat, en el marc en tot cas de les actuacions generals delimitades en la Llei i del pla d’impuls del turisme sostenible que amb aquesta finalitat s’ha d’aprovar cada any, la Llei crea la Comissió d’Impuls del Turisme Sostenible, el règim d’organització i funcionament de la qual es desplega també en aquest Decret.

D’aquesta manera, doncs, per a l’aplicació de la Llei i la plena efectivitat de l’impost que es crea i de la resta de mesures d’impuls del turisme sostenible relacionades amb l’afectació d’aquest impost a determinades finalitats de despesa, és necessari el desplegament reglamentari d’aquesta Llei per mitjà d’aquest Decret.

En tot cas, i tenint en compte que l’abast propi de tota norma reglamentària ha de ser, únicament, desplegar els aspectes legals que ho requereixen, i per tant no reiterar la regulació legal preexistent, aquest Decret es limita a regular allò que es considera estrictament necessari per al desplegament correcte de la Llei 2/2016, de manera que tot el que es regula suficientment en la Llei esmentada no és objecte de cap menció en el Decret.

D’altra banda, i en la mesura que es pretén que la primera meritació de l’impost es produeixi a partir del dia 1 de juliol de 2016, cal que el Decret reguli tota la matèria reglamentària que sigui imprescindible per a una aplicació immediata de la Llei —inclosos els models de les declaracions corresponents—, sense necessitat, per tant, i en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR