Presentació

AutorMercè Barceló i Serramalera
CargoDirectora de la Revista Catalana de Dret Públic
Páginas7-8

Page 7

La revista Autonomies. Revista Catalana de Dret Públic reprèn la seva publicació periòdica i ho fa amb el nou nom de Revista catalana de dret públic. Recuperar la seva edició no comporta només recuperar l’esperit d’una revista pionera en el seu àmbit al nostre país; comporta també un reconeixement a la tasca realitzada per totes aquelles persones que la feren possible i que al llarg d’aquests anys han treballat per la seva continuïtat.

Prenem ara el relleu en tirar endavant una publicació capdavantera a abordar, des d’una perspectiva jurídica, els problemes que planteja el desenvolupament de l’Estat de les autonomies que la Constitució de 1978 dissenyà. I seguim, com aleshores, preocupats per coparticipar en aquell desenvolupament; per això, oferim des de la Revista un lloc de debat doctrinal i un centre d’informació sobre tots els aspectes que interessen als qui s’ocupen del model d’organització territorial d’Estat i, més encara, del funcionament general de l’Estat o en perspectiva d’Estat.

La revista pren ara el nom de Revista catalana de dret públic; i ho fa tot volent evidenciar que les quasi tres dècades de desenvolupament d’Estat autonòmic i de progressiva consolidació de l’autogovern han permès recobrar un important corpus de dret públic. I aquest fet, almenys així ho creiem, obre considerablement la perspectiva del nostre debat i del nostre plantejament.

En efecte, sembla que ha quedat enrere aquella etapa en què la preocupació principal i quasi única havia estat posar en marxa el funcionament descentralitzat de l’Estat. Aquesta fase, però, s’ha acomplert, i hem encetat un nou període, deutor de l’anterior, de replantejament general de les pròpies bases sobre les quals l’autonomia territorial s’ha desenvolupat. Això comporta la necessitat d’incorporar un enfocament teòric més general que tracti de trobar noves orientacions comunament sentides i que meni a situar-nos en el nucli central del sistema juridicopúblic en totes les seves dimensions: la pròpiament interna, l’estatal, l’europea i la internacional; és a dir, els pressupòsits des dels quals es projecta qualsevol dret públic amb vocació omnicomprensiva.

Amb aquest propòsit, la Revista catalana de dret públic apareixerà semestralment, en suport paper i en format electrònic. En el primer tipus d’edició, les diferents aportacions es publicaran en l’idioma de recepció. El format electrònic, en canvi, tindrà dues versions: una de publicada íntegrament en llengua ca-Page 8talana i, una altra, en llengua castellana, a més de la versió original de l’article, quan no sigui escrit en una d’aquestes dues llengües.

Cada número de la revista estarà dedicat a un tema monogràfic i, amb aquesta finalitat, es convidarà diversos especialistes en la matèria seleccionada a publicar-hi un treball que incideixi en algun dels aspectes fonamentals o més polèmics del tema triat. Altres dos especialistes presentaran una recensió crítica de la bibliografia i de la jurisprudència que hagin abordat el tema en qüestió. A cada número, a més, es reservarà un espai per publicar-hi les aportacions que la revista vagi rebent i que estiguin relacionades amb qualssevol de les disciplines que integren el dret públic.

D’acord amb els criteris internacionals, tots els treballs publicats disposaran d’un referee dut a terme per dos membres del Consell Assessor o del Consell de Redacció de la revista, o per persones externes expertes en la matèria. Amb això, es pretén, com és lògic, no només assolir un grau òptim de qualitat sinó també un bon nivell de coherència de conjunt de cada número publicat, que redundarà en benefici de tots.

Aquests són, doncs, els objectius i els mitjans amb els quals comença la nova època de la Revista catalana de dret públic, per contribuir a un debat plural, amb diversitat de mirades i, per tant, amb diversitat de proposicions.

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR