Nomenament de persona física per a exercir el càrrec d'administrador persona jurídica (SA o SL nomenada administrador d'una altra societat).

AutorManuel Faus
Cargo del AutorNotario
Actualizado aAgosto 2023




Notes prèvies:

a).- A l'efecte de major claredat, denominem ALFA a la societat que ha estat designada administradora d'una altra societat a la qual denominem BETA; en ser ALFA una persona jurídica, és procedent designar la persona física que en el seu nom i representació pugui exercir el càrrec d'Administrador de BETA.

b).- Hi ha dues possibilitats bàsiques, que la persona física nomenada per a exercir el càrrec de la persona jurídica administradora d'una altra societat sigui o no sigui administradora de la societat ALFA. Vegeu en el comentari la diferència de la formalització de la designació en un cas o en l'altre.

c).- Si estem davant el nomenament de la primera persona física per a exercir el càrrec, òbviament no escau declarar el cessament de l'anterior; així mateix la persona jurídica administradora d'una altra pot ser l'administrador únic, un dels solidaris, un dels mancomunats o ser membre del consell de la societat BETA, d'aquí les variants que es proposen.

d).- Observeu en el comentari la referència al fet que només es pot designar UNA SOLA PERSONA FÍSICA, la necessitat de l'acceptació d'aquesta persona i la declaració d'aptitud per a exercir el càrrec.

e).- Si en la constitució de la societat BETA o en una altra escriptura de nomenament de càrrecs es vol que ja hi hagi la designació, haurà d'aportar-se el corresponent acord i, en tot cas, s'aplicaran les regles generals sobre la necessària legitimació de signatures.

f). Pot ocórrer que els estatuts hagin previst i regulat el supòsit, per exemple, dient que la designació l'ha de fer la Junta General; en tal cas, a ells haurà d'acomodar-se la designació.

Contenido
  • 1 MODELS DE CERTIFICACIONS DE DESIGNACIÓ DE LA PERSONA FÍSICA
    • 1.1 A.- DECISIÓ DE L'ADMINISTRADOR ÚNIC O SOLIDARI, DESIGNANT-SE A SI MATEIX
    • 1.2 B.- DECISIÓ DELS ADMINISTRADORS MANCOMUNATS DESIGNANT UN D'ELLS
    • 1.3 C.- ACORD DEL CONSELL D'ADMINISTRACIÓ PEL QUAL ES NOMENA UN CONSELLER O A QUI NO ÉS CONSELLER
  • 2 MODEL D'ESCRIPTURA FORMALITZANT EL NOMENAMENT DE PERSONA FÍSICA QUE NO ÉS ADMINISTRADOR D'ALFA
    • 2.1 Designació de la persona física per l'administrador únic o solidari o pels mancomunats
    • 2.2 Designació de persona física pel Consell d'Administració de la societat administrador de BETA.
  • 3 Comentari
    • 3.1 Previsió legal
    • 3.2 Capacitat per a ser administrador una persona jurídica
    • 3.3 Designació
    • 3.4 Nombre de membres
    • 3.5 Acceptació de la persona física
    • 3.6 Inscripció del nomenament
  • 4 Veure també
  • 5 Jurisprudencia y Doctrina Administrativa citadas
  • 6 Legislación citada
MODELS DE CERTIFICACIONS DE DESIGNACIÓ DE LA PERSONA FÍSICA A.- DECISIÓ DE L'ADMINISTRADOR ÚNIC O SOLIDARI, DESIGNANT-SE A SI MATEIX

El Sr. *, major d'edat, nascut el *, (professió o activitat), *, veí de *, amb domicili en * i DNI/NIF * vigent, com a administrador únic (o solidari) de la societat (ALFA) CERTIFICA QUE HE ACORDAT:

1.- Cessar el Sr*, com la persona física que ve exercint el càrrec d'administrador (únic, solidari, mancomunat, conseller) que aquesta societat (ALFA) ostenta en la Societat (BETA); la condició d'ALFA com a administradora resulta de l'escriptura * que va causar la inscripció *; la indicada persona física ha exercit el càrrec per * (s'indicarà si era administrador de la societat ALFA i es va designar a ell mateix, en ser administrador únic o solidari, o si va ser nomenat pels administradors mancomunats, o si havent-hi Consell es va acordar el seu nomenament per acord del Consell de data *, i si no era ni administrador ni conseller, s'indicarà l'apoderament pel qual es va formalitzar nomenament a una altra persona).

2.- Designar-se a si mateix per a exercir el càrrec d'administrador (únic solidari, mancomunat, o conseller) de la Societat (BETA) càrrec per al qual s'ha nomenat aquesta Societat (ALFA).

Faig constar expressament que no tinc cap incompatibilitat legal per a ser administrador i que accepto el càrrec.

Nota:

Per al seu accés al Registre Mercantil, la signatura ha de ser legitimada conforme a l'art. 259 del Reglament notarial, legitimació que empara l'acceptació.

B.- DECISIÓ DELS ADMINISTRADORS MANCOMUNATS DESIGNANT UN D'ELLS

El Sr. *, major d'edat, (nascut el *, professió o activitat), * veí de *, amb domicili en * , DNI/NIF * vigent i el Sr *, major d'edat, (nascut el *, professió o activitat),*, veí de *, amb domicili a * i DNI/NIF vigent, com a administradors mancomunats de la societat (ALFA) CERTIFIQUEM QUE HEM ACORDAT:

1.- Cessar el Sr. * com la persona física que ve exercint el càrrec d'administrador (únic, solidari, mancomunat, conseller) que aquesta societat (ALFA) ostenta en la Societat (BETA); la condició d'ALFA com a administradora resulta de l'escriptura * que va causar la inscripció *; la indicada persona física ha exercit el càrrec per * (s'indicarà si era administrador de la societat ALFA i es va designar a ell mateix, en ser llavors administrador únic o solidari, o si va ser nomenat pels administradors mancomunats, o si havent-hi Consell es va acordar el seu nomenament per acord del Consell de data *, i si no era ni administrador ni conseller, s'indicarà l'escriptura d'apoderament per la qual es va formalitzar el nomenament a una altra persona).

2.- Designar l'administrador mancomunat Sr. *, major d'edat, (nascut el *, professió o activitat), *, veí de *, amb domicili en * i DNI/NIF * vigent, perquè en nom de la societat ALFA exerceixi el càrrec d'administrador (únic solidari, mancomunat, o conseller) de la Societat (BETA) càrrec per al qual s'ha nomenat aquesta Societat (ALFA).

El nomenat fa constar expressament que no té cap incompatibilitat legal per a ser administrador i que accepta el càrrec.

Nota:

Per al seu accés al Registre Mercantil, les firmes han de ser legitimades conforme a l'art. 259 del Reglament notarial, legitimació que empara l'acceptació.

C.- ACORD DEL CONSELL D'ADMINISTRACIÓ PEL QUAL ES NOMENA UN CONSELLER O A QUI NO ÉS CONSELLER

(S'exigirà certificació de l'acord del Consell, tant si la persona física designada és membre del consell, com si és estranya a aquest).

CERTIFICACIÓ:

El Sr. *, secretari del Consell d'Administració de la societat * S.A. (o S.L.)

CERTIFICO:

I.- Que en el llibre d'Actes del Consell d'Administració de la societat (o en el Llibre d'Actes de la societat, si no hi ha un llibre especial per a les actes del Consell) figura la corresponent a la reunió de Consell celebrada el dia * , a les * hores i de la qual resulta el que segueix:

A.- La reunió va ser celebrada amb assistència de tots (o el nombre concret) els components del Consell d'Administració, que van acceptar per unanimitat la seva celebració.

En conseqüència, assisteixen els senyors següents:

(En cas de convocatòria haurà de fer-se constar aquesta i, en tot cas, el detall dels assistents amb el seu nom i si un conseller està representat per un altre).

B.- Van actuar com a president i secretari, respectivament, el Sr. * i el Sr. * que són al seu torn president i secretari del Consell.

C.- Va constituir l'ordre del dia, acceptat per unanimitat per tots els assistents: 1) cessar la persona física que està exercint el càrrec d'administrador (únic, solidari, mancomunat, conseller) que aquesta societat (ALFA) ostenta en la Societat (BETA); 2) Designar la persona física que en nom d'aquesta societat ALFA exercirà el càrrec d'administrat en la societat BETA.

D.- L'Acta va ser aprovada a continuació de la seva celebració i signada per tots els assistents, complint-se tots els requisits dels articles 97 i 98 del Reglament del Registre Mercantil.

II.- Que entre els acords sotmesos a votació i aprovats per unanimitat per tots els reunits, figuren els següents:

1.- Cessar el Sr. *, com la persona física que està exercint el càrrec d'administrador (únic, solidari, mancomunat, conseller) que aquesta societat (ALFA) ostenta en la Societat (BETA); la condició d'ALFA com a administradora resulta de l'escriptura * que va causar la inscripció *; la indicada persona física ha exercit el càrrec per * (s'indicarà si era administrador de la societat ALFA i es va designar a ell mateix, en ser administrador únic o solidari o si va ser nomenat pels administradors mancomunats, o si havent-hi Consell es va acordar el seu nomenament per acord del Consell de data *, i si no era ni administrador ni conseller, s'indicarà l'apoderament pel qual es va formalitzar el nomenament a una altra persona).

2.- Designar:

Opció a):

  • el conseller Sr *, les dades actuals del qual són: major d'edat, *, (nascut el *, professió o activitat), *, veí de *, amb domicili en * i DNI/NIF * vigent perquè en nom de la societat ALFA exerceixi el càrrec d'administrador (únic solidari, mancomunat, o conseller) de la Societat (BETA) càrrec per al qual s'ha nomenat aquesta Societat (ALFA).

El nomenat, present en la reunió de Consell, accepta el càrrec i manifesta que no tenen cap incompatibilitat legal per a ser administrador.

Així mateix, el Consell acorda

-. Facultar el secretari del Consell d'Administració, Sr *, perquè pugui:

-. Expedir certificacions d'aquesta acta, amb el Vistiplau del president.

Opció b):

  • el Sr. *, major d'edat, *, (nascut el *, professió o activitat), *, veí de *, amb domicili en * i DNI/NIF *, vigent, perquè en nom de la societat ALFA exerceixi el càrrec d'administrador (únic solidari, mancomunat, o conseller) de la Societat (BETA) càrrec per al qual s'ha nomenat aquesta Societat (ALFA).

Es fa constar que el nomenat no té cap incompatibilitat legal per a ser administrador.

Així mateix, el Consell acorda:

-. Facultar el secretari del Consell d'Administració, Sr. *, perquè pugui:

-. Expedir certificacions d'aquesta acta, amb el Vistiplau del president.

-. Comparèixer davant Notari per a atorgar la corresponent escriptura que elevi a públics els anteriors acords i signar tots els documents que siguin necessaris, tant públics com privats, fins a la seva inscripció en el Registre, incloent-hi els de rectificació o aclariment".

I per deixar-ne constància, als efectes oportuns...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR