ORDRE AAR/359/2008, de 21 de juliol, per la qual es declara l'existència oficial de la plaga de la carpocapsa, Cydia pomonella L., i es qualifica d'utilitat pública la prevenció i lluita contra aquesta plaga.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/359/2008, de 21 de juliol, per la qual es declara l'existència oficial de la plaga de la carpocapsa, Cydia pomonella L., i es qualifica d'utilitat pública la prevenció i lluita contra aquesta plaga.

La carpocapsa, Cydia pomonella L., afecta els cultius de fruiters de llavor, especialment perera i pomera, i de noguer de Catalunya. Es tracta d'un insecte que pertany a la família dels lepidòpters i del qual la seva larva afecta principalment el fruit, a més d'ocasionar pèrdues addicionals pel triatge de la fruita en el camp o en la central per poder comercialitzar-la.

La carpocapsa provoca cada any danys importants en la major part de les plantacions de pomera i perera de tot Catalunya i la seva lluita s'ha fonamentat principalment en el control químic. En la situació actual, el control dels agricultors fet individualment mitjançant tractaments químics no és suficient, de tal manera que la incidència econòmica és cada cop més important.

Així mateix, s'ha posat de manifest l'aparició de resistències de carpocapsa respecte d'algunes substàncies actives insecticides, la qual cosa fa més difícil el seu control a les zones productores.

Davant de la situació descrita, cal fonamentar actualment la lluita contra la carpocapsa en l'ús de la confusió sexual mitjançant feromones i altres pràctiques de lluita biològica com la utilització del virus de la granulosi, així com la utilització de productes insecticides com a darrera mesura. S'ha comprovat que aquesta estratègia de lluita és més eficaç si es fa col·lectivament i de la manera més extensa possible en les zones de producció.

Els fets anteriors han conduït a què les administracions públiques vegin la necessitat d'una actuació conjunta dels agricultors, en zones contínues del territori, amb l'ús de mesures alternatives al control químic, per tal de reduir la població de plaga i els seus efectes sobre les plantacions.

La Llei 43/2002, de 20 de novembre, de sanitat vegetal (BOE núm. 279, de 21.11.2002), en el seu article 14.2 faculta les autoritats competents de la comunitat autònoma per tal que declarin l'existència oficial d'una plaga quan se'n verifiqui la presència i la importància de la infestació i que adoptin les mesures fitosanitàries adequades per evitar-ne la propagació. Així mateix les faculta, en el seu article 15, a declarar una plaga d'utilitat pública en els casos en què la lluita contra aquella, per la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR