Decret 35/2014, d’1 d’agost, mitjançant el qual es regulen la jornada i els horaris general i especials del personal funcionari al servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears representat a la Mesa Sectorial de Serveis Generals

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

L’article 47 de la Llei 7/2007, de 12 d’abril, de l’Estatut bàsic de l’empleat públic (EBEP), disposa: “Les administracions públiques estableixen la jornada general i les especials de treball dels seus funcionaris públics.”

Aquest precepte reconeix l’existència d’una jornada general i unes jornades especials i la competència de cada administració per determinar-les. En aquest sentit, la regulació tant de la jornada com dels horaris entra dins la capacitat d’autoorganització de cada administració pública.

Ara bé, tant la jornada com els horaris s’han de fixar tenint en compte motius d’interès públic, adequats a les necessitats de cada organisme, interès que ha de prevaler sobre el particular del personal funcionari afectat (Sentència del Tribunal Suprem de 6 d’abril de 1992 [RJ 1992, 2712]). No obstant això, la fixació de la jornada de treball i els horaris del personal al servei de l’Administració pública s’inclou entre les matèries objecte de negociació col·lectiva, en el seu àmbit corresponent, d’acord amb l’article 37.1 m de la Llei7/2007, de 12 d’abril, de l’Estatut bàsic de l’empleat públic.

D’altra banda, l’article 34.3 d’aquesta Llei determina que són competència de les “meses generals de negociació les matèries relacionades amb les condicions de treball comunes als funcionaris del seu àmbit”. Així mateix, es preveu l’existència de meses sectorials dependents de la mesa general, a les quals aquesta mesa pot delegar la negociació de matèries comunes als funcionaris de cada sector que no hagin estat objecte de decisió per part de la mesa general.

L’article 5.2 n de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix que correspon al Consell de Govern fixar la jornada i els horaris generals i especials de treball.

En data 23 de febrer de 2012 es va tractar a la Mesa General de Negociació de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la proposta de jornada general de tot el personal funcionari i estatutari que hi està representat.

En data 23 d’abril de 2012 es va tractar a la Mesa Sectorial de Serveis Generals la proposta de jornada de treball i horari general del personal al servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears representat en aquesta Mesa.

La disposició addicional 71 de La Llei 2/2012, de 29 de juny, de pressuposts generals de l’Estat per a l’any 2012, estableix que la jornada general del personal del sector públic no pot ser inferior a trenta-set hores i trenta minuts setmanals de treball efectiu de mitjana en còmput anual.

El Decret llei 5/2012, d’1 de juny, de mesures urgents en matèria de personal i administratives per a la reducció del dèficit públic del sector públic de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i d’altres institucions autonòmiques, va establir incrementar la jornada de treball per al personal inclòs dins l’àmbit d’aplicació d’aquest Decret llei a trenta-set hores i trenta minuts setmanals de treball efectiu de mitjana en còmput anual, sens perjudici de l’existència de jornades especials.

En aquest sentit, l’Acord del Consell de Govern de les Illes Balears de dia 1 de juny de 2012 (publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 80, de 2 de juny de 2012) aprova la jornada de treball i l’horari general del personal al servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears representat a la Mesa Sectorial de Serveis Generals, si bé se centra a fixar-ne l’horari general, i en el punt setè remet la regulació dels horaris especials a una regulació específica, que és l’objecte d’aquest Decret.

Per tal de fixar i regular els horaris especials dels col·lectius que exerceixen l’activitat laboral o professional en circumstàncies especials s’ha de tenir en compte la Sentència 792/2010 de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, que declara no conformes a dret i nuls els apartats segon, tercer i cinquè de l’Acord de Consell de Govern de 12 de desembre de 2008 mitjançant el qual es fixa l’horari especial corresponent al col·lectiu del personal funcionari del cos subaltern que presta serveis en els centres públics docents i centres de professorat. El fonament jurídic segon de la Sentència 792/2010 de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR