DECRET 335/2006, de 5 de setembre, pel qual es crea el Centre de control lleter de Catalunya i es designa el Laboratori autonòmic del control lleter oficial.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

335/2006, de 5 de setembre, pel qual es crea el Centre de control lleter de Catalunya i es designa el Laboratori autonòmic del control lleter oficial.

El Reial decret 368/2005, de 8 d'abril, pel qual es regula el control oficial del rendiment lleter per a l'avaluació genètica en les espècies bovina, ovina i caprina, té caràcter de normativa bàsica i defineix el control lleter oficial com el conjunt d'actuacions que tenen com a objectiu l'avaluació genètica dels reproductors de les espècies bovina, ovina i caprina d'aptitud lletera per millorar les produccions làcties, la qual consistirà en la comprovació sistemàtica de la quantitat de llet produïda i dels seus components, així com la recollida d'altra informació que tingui validesa per a la seva incorporació als esquemes de selecció aprovats per a les diferents races.

L'esmentada norma declara les comunitats autònomes com a responsables, en l'àmbit de les seves competències, del funcionament del control lleter oficial el qual és executat mitjançant els centres de control lleter, sota la supervisió dels òrgans competents i amb la participació i assessorament de les organitzacions o associacions de ramaders oficialment reconegudes per a la gestió dels llibres genealògics de races d'aptitud lletera.

Així mateix, estableix a l'article 11 que en cada comunitat autònoma es constituirà un centre autonòmic de control lleter que actuarà com una unitat de coordinació i gestió de l'execució del control lleter oficial en l'àmbit territorial respectiu. Aquests centres han de comptar necessàriament amb la participació de les esmentades organitzacions o associacions de ramaders a les quals se'ls pot atorgar la gestió del centre mitjançant qualsevol fórmula jurídica reconeguda en dret.

També, l'article 14 estableix que cada comunitat autònoma ha de disposar, com a mínim, d'un laboratori per realitzar les anàlisis del control lleter oficial, que haurà d'estar acreditat conforme a les normes UNE-EN-ISO que siguin d'aplicació o bé obtenir-la en un període transitori de sis anys.

El Laboratori Interprofessional Lleter de Catalunya (LILL) és l'únic en el qual participa el sector productor, disposa de la infraestructura necessària per assumir el volum de mostres que genera el control lleter oficial i reuneix en l'actualitat els requisits establerts per l'esmentat article 14 del Reial decret 368/2005, de 8 d'abril.

Per aquest motiu i atès que ja el Decret 221/2001, d'1 d'agost, pel qual s'estableixen les normes per al control i la millora de la qualitat de la llet crua de vaca produïda, tractada o transformada a Catalunya estableix que les anàlisis de les mostres recollides a les explotacions lleteres es faran a l'esmentat Laboratori, sens perjudici que la Direcció General de Producció, Innovació i Indústries Agroalimentàries pugui autoritzar la realització de les analítiques a d'altres laboratoris de Catalunya que disposin de l'equipament, l'acreditació oficial de les tècniques, la fiabilitat i la independència requerides, es considera oportú establir que sigui el LILL qui realitzi les analítiques del control lleter oficial, sens perjudici que l'esmentada Direcció General pugui autoritzar a d'altres laboratoris que també compleixin amb el que disposa l'article 14 del Reial decret 368/2005, de 8 d'abril.

Aquest Decret s'inscriu en el marc de la Llei 18/2001, de 31 de desembre, d'orientació agrària i, en concret, en l'article 9.b) i 9.c), tant pel que fa...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR