LLEI 7/2019, del 14 de novembre, de modificació de la Llei 2/2000, del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, i de la Llei 11/2007, de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyLlei

El president de la Generalitat de Catalunya

Els articles 65 i 67 de l'Estatut preveuen que les lleis de Catalunya són promulgades, en nom del rei, pel president o presidenta de la Generalitat. D'acord amb l'anterior promulgo la següent

LLEI

Preàmbul

La creació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals va representar una fita històrica en les institucions d'autogovern, i un important impuls a la promoció de la llengua i la cultura catalanes, així com per a la indústria audiovisual. També ho va ésser la creació del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, d'acord amb el que estableix l'article 82 de l'Estatut d'autonomia.

L'audiovisual ha experimentat importants transformacions al llarg del temps. És per aquest motiu que les lleis que regulen aquest sector s'han anat renovant amb el pas dels anys per tal de revisar els models i definir la funció i les obligacions del servei públic.

Ara torna a ésser un d'aquests moments. La revolució que ha provocat la digitalització en el camp de la comunicació obliga a establir un nou model de l'audiovisual català. I amb la voluntat de preservar el potent llegat rebut, es fa una reforma important de les normes organitzatives de l'audiovisual, amb l'objectiu de liderar canvis profunds en aquest camp.

L'apartat IV.3 de la Resolució 306/XI, la Moció 13/XI i la Resolució 90/XII obliguen el Parlament a modificar les lleis del Consell de l'Audiovisual de Catalunya i de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per a tornar als criteris de governança que inspiraven les lleis anteriors, és a dir, a la cultura parlamentària dels dos terços, d'amplis consensos. I l'obliguen a fer-ho amb urgència. Aquesta urgència respon a la necessitat que es prenguin mesures ràpides sobre la governança del Consell de l'Audiovisual de Catalunya i de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Tanmateix, en aquests moments, no és possible consensuar encara un nou model per a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Per aquest motiu, el Parlament ha de continuar treballant per a anar modificant el conjunt de la llei amb una visió de llarg termini. D'aquesta manera, presentant ara només modificacions dels articles que fan referència a la governança, es pretén donar resposta a dues demandes que semblaven antagòniques. D'una banda, la urgència respecte als aspectes relatius als òrgans de govern i, de l'altra, la necessitat de disposar del temps suficient per a fer una bona diagnosi de les reformes requerides amb vista al futur.

Capítol I. Modificació de la Llei 2/2000, del 4 de maig, del Consell de l'Audiovisual de Catalunya

Article 1 Modificació de l'article 1 de la Llei 2/2000

Es modifica l'apartat 1 de l'article 1 de la Llei 2/2000, del 4 de maig, del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, que resta redactat de la manera següent:

1. El Consell de l'Audiovisual de Catalunya és l'autoritat reguladora independent en l'àmbit de la comunicació audiovisual pública i privada. El Consell té personalitat jurídica pública pròpia i actua amb plena independència del Govern de la Generalitat i de les administracions públiques en l'exercici de les seves funcions. El Consell té autonomia orgànica i funcional i es regeix pel que disposa aquesta llei, per les disposicions que la desenvolupen i pel seu estatut orgànic i de funcionament.

Article 2 Modificació dels articles 4 i 5 de la Llei 2/2000
  1. Es modifica l'article 4 de la Llei 2/2000, del 4 de maig, del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, que resta redactat de la manera següent:

    Article 4. Composició

    1. El Consell de l'Audiovisual de Catalunya és integrat per cinc membres, d'entre els quals s'elegeix un president o presidenta i un vicepresident o vicepresidenta.

    »2. Els membres del Consell són elegits pel Parlament per una majoria de dos terços, a proposta, com a mínim, de tres grups parlamentaris, d'entre persones de prestigi reconegut i contrastat i amb experiència professional en el sector audiovisual, i que ofereixin garanties plenes d'independència.

    »3. El president o presidenta del Consell és elegit pel Parlament, per una majoria de dos terços, d'entre els membres que integren el Consell.

    »4. El vicepresident o vicepresidenta del Consell és elegit pel mateix Consell d'entre els membres que l'integren.

    »5. S'ha de garantir la representació paritària de dones i homes entre els membres del Consell, de manera que el nombre de membres de cap dels dos sexes no superi el 60% del conjunt de membres ni sigui inferior al 40%. Les propostes de candidats que facin els grups parlamentaris han de tenir en compte que, d'acord amb aquest principi, la composició del Consell ha de complir sempre aquest requisit.

    »6. S'ha de complir la paritat de gènere entre les persones que ocupen els càrrecs de la presidència i la vicepresidència.

    »7. Els membres del Consell han de subscriure el codi ètic i de conducta del Consell de l'Audiovisual de Catalunya.»

  2. Es modifica la referència continguda en l'apartat 2 de l'article 5 de la Llei 2/2000, del 4 de maig, del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, en els termes següents: on hi diu «d'acord amb el procediment que estableix l'article 4.4» hi ha de dir «d'acord amb el procediment que estableix l'article 4.3».

Article 3 Modificació de l'article 6 de la Llei 2/2000
  1. Es modifica l'apartat 2 de l'article 6 de la Llei 2/2000, del 4 de maig, del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, que resta redactat de la manera següent:

    2. Els membres del Consell estan subjectes al règim d'incompatibilitats i de retribucions, tant pel que fa al salari com als complements, dels alts càrrecs de l'Administració de la Generalitat. La condició de membre del Consell és incompatible amb la condició de membre del Parlament o del Govern, amb l'exercici de qualsevol càrrec d'elecció o designació polítiques, amb el desenvolupament d'activitats en les administracions públiques i amb l'exercici de funcions de direcció o executives en partits polítics, organitzacions sindicals o empresarials.

  2. Es modifica l'apartat 4 de l'article 6 de la Llei 2/2000, del 4 de maig, del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, que resta redactat de la manera següent:

    4. Els membres del Consell han de presentar una declaració conforme no exerceixen activitats professionals, mercantils o industrials que puguin ésser causa d'incompatibilitat o de conflicte d'interessos d'acord amb el que disposen, respectivament, els apartats 2 i 3. També han de presentar una declaració de béns patrimonials, amb el detall de tots els béns, els drets i les obligacions de què són titulars, a la qual han d'adjuntar una còpia de la darrera declaració tributària de l'impost sobre la renda de les persones físiques que han presentat a l'Administració tributària.

  3. S'afegeix un apartat, el 5, a l'article 6 de la Llei 2/2000, del 4 de maig, del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, amb el text següent:

    5. El termini de presentació de les declaracions a què fa referència l'apartat 4, i de la documentació que s'hi adjunti, és de tres mesos a comptar de la data de presa de possessió, i de tres mesos a comptar de la data de cessament. Tant les declaracions com la documentació que s'hi adjunti s'han d'inscriure i han de constar en el registre propi del Consell de l'Audiovisual de Catalunya.

Article 4 Modificació de l'article 8 de la Llei 2/2000
  1. Es modifica l'apartat 2 de l'article 8 de la Llei 2/2000, del 4 de maig, del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, que resta redactat de la manera següent:

    2. El president o presidenta té la representació legal del Consell i les facultats de convocar i presidir les reunions del Ple del Consell. Sens perjudici de les facultats del president o presidenta, el Ple del Consell ha d'ésser convocat si així ho sol·liciten, com a mínim, la meitat dels seus membres.

  2. Es modifica l'apartat 3 de l'article 8 de la Llei 2/2000, del 4 de maig, del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, que resta redactat de la manera següent:

    3. Perquè el Ple del Consell es constitueixi vàlidament cal la presència, com a mínim, de la meitat dels seus membres. Tots els acords del Consell s'han d'adoptar en el Ple, i es requereix el vot favorable de la majoria absoluta dels seus membres per a adoptar els acords següents:

    a) Els que són per a aprovar i modificar el reglament orgànic i de funcionament del Consell.

    »b) Els que són per a aprovar el projecte de pressupost.

    »c) Els relatius a l'atorgament, l'extinció i la modificació de llicències i altres títols habilitants per a operar, inclosos, si escau, els relatius a llurs transmissions, arrendaments i altres modalitats de cessió.

    »d) La imposició de sancions molt greus.

    »e) L'aprovació de l'informe anual del Consell.»

  3. S'afegeix un apartat, el 3 bis, a l'article 8 de la Llei 2/2000, del 4 de maig, del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, amb el text següent:

    3 bis . A l'efecte del que estableixen els apartats 2 i 3, la meitat dels membres del Consell es determina pel primer nombre enter que resulti de dividir per la meitat el nombre de membres del Consell, d'acord amb l'article 4.1.

  4. S'afegeix un apartat, el 5, a l'article 8 de la Llei 2/2000, del 4 de maig, del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, amb el text següent:

    5. El Consell es relaciona amb el Parlament per mitjà de la comissió parlamentària que correspongui per raó de la matèria.

Article 5 Modificació de l'article 15 de la Llei 2/2000

Es modifica l'apartat 2 de l'article 15 de la Llei 2/2000, del 4 de maig, del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, que resta redactat de la manera següent:

2. El Consell ha d'elaborar i aprovar amb caràcter anual el seu projecte de pressupost, que ha d'ésser tramès al Govern, per mitjà de la Mesa del Parlament, perquè sigui integrat en els pressupostos de la Generalitat, amb la deguda singularització, en una secció específica independent.

Capítol II. Modificació de la Llei 11/2007, de l'11 d'octubre, de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

Article 6 Modificació de l'article 7 de la Llei 11/2007

Es modifica l'article 7 de la Llei 11/2007, de l'11 d'octubre, de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que resta redactat de la manera següent:

Article 7. Composició del Consell de Govern i elecció dels membres que l'integren i del president o presidenta

1. El Consell de Govern és integrat per set membres, que han d'ésser persones amb mèrits professionals rellevants.

»2. Els membres del Consell de Govern són elegits pel Parlament, per una majoria de dos terços, a proposta, com a mínim, de tres grups parlamentaris. Prèviament a la presentació de les propostes, els grups parlamentaris han d'haver escoltat les entitats i els grups més rellevants del sector audiovisual de Catalunya.

»3. El Parlament ha d'enviar al Consell de l'Audiovisual de Catalunya la llista de candidats a formar part del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals perquè en verifiqui la idoneïtat. El nombre de candidats de la llista pot ésser superior al de les vacants existents.

»4. El Consell Audiovisual de Catalunya ha de verificar la idoneïtat dels candidats atenent d'una manera especial a:

»a) L'experiència dels candidats derivada d'haver exercit funcions d'administració, d'alta direcció, de control o d'assessorament, o funcions de responsabilitat similar en entitats públiques o privades, preferentment en el sector audiovisual.

»b) El projecte de gestió que han de presentar els candidats, que ha d'incloure necessàriament les directrius bàsiques de l'organització i de l'actuació en què, segons llur criteri, s'ha d'inspirar la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Aquest projecte ha d'ésser adequat al mandat marc del sistema públic audiovisual.

»5. El Consell de l'Audiovisual de Catalunya ha de fer un informe sobre la capacitat i idoneïtat de cadascun dels candidats a ocupar el càrrec valorant de manera concreta els requisits a què fa referència l'apartat 4. Aquests informes han d'ésser tramesos al Parlament abans de la compareixença i l'examen públic dels candidats davant la comissió parlamentària que correspongui. Una vegada acomplerts aquests tràmits, el Parlament elegeix els membres del Consell de Govern d'acord amb el que estableix l'apartat 2.

»6. El president o presidenta del Consell de Govern és elegit pel Parlament, per una majoria de dos terços, a proposta, com a mínim, de tres grups parlamentaris, d'entre els membres que integren el Consell de Govern.

»7. En els supòsits a què fa referència l'article 9.5, el membre substitut és elegit pel Parlament d'acord amb el procediment que estableix el present article.

»8. El vicepresident o vicepresidenta del Consell de Govern, que és elegit pel mateix Consell de Govern d'entre els seus membres, exerceix les funcions que determina l'article 13 bis .

»9. S'ha de garantir la representació paritària de dones i homes entre els membres del Consell de Govern, de manera que el nombre de membres de cap dels dos sexes no superi el 60% del conjunt de membres ni sigui inferior al 40%. Les propostes de candidats que facin els grups parlamentaris han de tenir en compte que, d'acord amb aquest principi, la composició del Consell de Govern ha de complir sempre aquest requisit.

»10. S'ha de complir la paritat de gènere entre les persones que ocupen els càrrecs de la presidència i la vicepresidència.»

Article 7 Modificació de l'article 8 de la Llei 11/2007

Es modifica l'apartat 2 de l'article 8 de la Llei 11/2007, de l'11 d'octubre, de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que resta redactat de la manera següent:

2. Els membres del Consell de Govern tenen la condició d'alts càrrecs de la Generalitat i estan subjectes a llur règim retributiu, tant pel que fa al salari com als complements.

Article 8 Modificació de l'article 10 de la Llei 11/2007

Es modifica l'apartat 2 de l'article 10 de la Llei 11/2007, de l'11 d'octubre, de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que resta redactat de la manera següent:

2. El president o presidenta del Consell de Govern pot ésser separat del càrrec pel Ple del Parlament, per una majoria de dos terços i a iniciativa del Consell de Govern acordada per dos terços dels seus membres, amb la consideració prèvia de la comissió de control parlamentari de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

Article 9 Modificació de l'article 11 de la Llei 11/2007
  1. Es modifica la lletra f de l'article 11 de la Llei 11/2007, de l'11 d'octubre, de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que resta redactada de la manera següent:

    f) Aprovar la proposta de contracte programa observant els convenis col·lectius de les empreses de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, garantir la participació dels representants dels treballadors en l'informe previ preceptiu i vetllar perquè el contracte programa s'adeqüi al mandat marc aprovat pel Parlament.

  2. Es modifica la lletra k de l'article 11 de la Llei 11/2007, de l'11 d'octubre, de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que resta redactada de la manera següent:

    k) Aprovar, a proposta del president o presidenta, el règim retributiu del personal de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de les seves empreses filials, i observar les obligacions de transparència de les retribucions del personal directiu i del personal exclòs dels convenis de les empreses de la Corporació, i també del personal d'empreses externes que presten serveis a la Corporació.

  3. S'afegeix una lletra, la y , a l'article 11 de la Llei 11/2007, de l'11 d'octubre, de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, amb el text següent:

    y) Elaborar, executar i avaluar dos plans estructurals: un pla de participació, que fomenti la col·laboració dels treballadors en l'elaboració de l'estratègia empresarial i en l'organització dels processos productius; i un pla de funcions, que defineixi les estructures internes adients.

  4. S'afegeix una lletra, la z , a l'article 11 de la Llei 11/2007, de l'11 d'octubre, de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, amb el text següent:

    z) Regular i establir les regles pertinents per a convocar, tramitar i resoldre els procediments públics de selecció de candidats per a cobrir el càrrec de director o directora dels mitjans que gestionen el servei públic de comunicació audiovisual i, si escau, de l'altre personal directiu de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de les seves empreses filials.

Article 10 Modificació de l'article 13 de la Llei 11/2007

S'afegeix una lletra, la v , a l'article 13 de la Llei 11/2007, de l'11 d'octubre, de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, amb el text següent:

v) Vetllar per garantir que les empreses proveïdores de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals compleixen la legislació vigent pel que fa als drets laborals, i també per garantir que els imports econòmics dels contractes d'aquestes empreses, especialment les contractades per a assumir produccions externes o les associades, compleixen les obligacions de transparència.

Article 11 Modificació de l'article 16 de la Llei 11/2007
  1. Es modifica l'apartat 2 de l'article 16 de la Llei 11/2007, de l'11 d'octubre, de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que resta redactat de la manera següent:

    2. El Consell Assessor de Continguts i de Programació és integrat per setze membres, elegits pel Parlament d'entre persones de prestigi reconegut, els quals han de representar la pluralitat de la societat catalana. Han d'haver-hi representats, com a mínim, els sectors professionals, els sectors educatius i les associacions cíviques, culturals i d'usuaris i els treballadors de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Els membres del Consell Assessor de Continguts i de Programació han d'ésser elegits pel Ple del Parlament per una majoria de dos terços.

  2. Es modifica la lletra b de l'apartat 3 de l'article 16 de la Llei 11/2007, de l'11 d'octubre, de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que resta redactada de la manera següent:

    b) Convocar el Consell Assessor, a instància pròpia o del Consell de Govern, o a petició de la meitat dels membres del Consell Assessor, presidir i ordenar les sessions del Ple i vetllar perquè s'executin les decisions que pren.

Article 12 Modificació de l'article 17 de la Llei 11/2007

Es modifica l'apartat 2 de l'article 17 de la Llei 11/2007, de l'11 d'octubre, de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que resta redactat de la manera següent:

2. Per a exercir les funcions consultives que li corresponen, el Consell Assessor de Continguts i de Programació ha d'elaborar un reglament de funcionament intern, que ha de regular el procediment per a l'elecció del president o presidenta, el règim de sessions i el procediment per a l'adopció d'acords.

Article 13 Addició de l'article 18 bis a la Llei 11/2007

S'afegeix un article, el 18 bis , a la Llei 11/2007, de l'11 d'octubre, de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, amb el text següent:

Article 18 bis . Elecció dels directors dels mitjans que gestionen el servei

1. Els directors dels mitjans que gestionen el servei públic de comunicació audiovisual a què fa referència l'article 18.1 són elegits d'acord amb el procediment següent:

»a) El Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ha de regular i convocar un procediment públic de selecció de candidats per a cobrir el càrrec de director o directora dels mitjans.

»b) La convocatòria ha d'especificar els mèrits a valorar, entre els quals s'ha de considerar d'una manera especial l'experiència en l'exercici de funcions d'administració, d'alta direcció, de control o d'assessorament, o funcions de responsabilitat similar, en entitats públiques o privades, preferentment del sector audiovisual o dels mitjans de comunicació.

»c) El procés de selecció ha d'incloure obligatòriament una proposta d'objectius, que han de presentar els candidats, sobre l'organització i l'actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, tenint en compte el contracte programa.

»2. Correspon al Consell de Govern resoldre el procediment de selecció. Per a resoldre'l, el Consell de Govern pot comptar amb la participació d'experts independents de prestigi reconegut en el sector audiovisual, designats d'acord amb els criteris establerts per les normes que regulen el procediment públic de selecció.

»3. El nomenament i la separació dels directors dels mitjans que gestionen el servei públic de comunicació audiovisual es fa d'acord amb el que estableix l'article 11. d .»

Article 14 Modificació de l'article 20 de la Llei 11/2007

S'afegeix un apartat, el 7, a l'article 20 de la Llei 11/2007, de l'11 d'octubre, de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, amb el text següent:

7. A les persones amb contracte d'alta direcció els és aplicable el mateix règim retributiu que el dels membres del Consell de Govern.

Article 15 Modificació de l'article 34 de la Llei 11/2007

Es modifica l'apartat 2 de l'article 34 de la Llei 11/2007, de l'11 d'octubre, de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que resta redactat de la manera següent:

2. Els càrrecs directius de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de les seves empreses filials se sotmeten al control de la comissió parlamentària corresponent, per mitjà dels procediments establerts pels articles 192 i següents del Reglament del Parlament de Catalunya, sens perjudici del control directe sobre el president o presidenta de la Corporació com a màxim responsable de l'entitat.

Disposició addicional. Igualtat i paritat de gènere

Els òrgans a què fa referència aquesta llei no es poden constituir fins que no es compleixi el que determina la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes, i el que estableix la present llei en matèria d'igualtat i paritat de gènere.

Disposició transitòria. Renovacions pendents

El sistema d'elecció parlamentària dels membres del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, dels presidents d'ambdós organismes i dels membres del Consell Assessor de Continguts i de Programació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals establert per aquesta llei és aplicable a les renovacions de càrrecs pendents de fer en el moment que entri en vigor.

Disposició final. Entrada en vigor

Aquesta llei entra en vigor l'endemà d'haver estat publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin complir.

Palau de la Generalitat, 14 de novembre de 2019

Joaquim Torra i Pla

President de la Generalitat de Catalunya

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR