DECRET 82/2010, de 29 de juny, pel qual s'aprova el catàleg d'activitats i centres obligats a adoptar mesures d'autoprotecció i es fixa el contingut d'aquestes mesures.

Fecha de Entrada en Vigor 7 de Julio de 2010
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Interior, Relacions Institucionals i Participacio
Rango de LeyDecret

DECRET

82/2010, de 29 de juny, pel qual s'aprova el catàleg d'activitats i centres obligats a adoptar mesures d'autoprotecció i es fixa el contingut d'aquestes mesures.

Segons l'article 132.1 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de protecció civil, que inclou, en tot cas, la regulació, la planificació i l'execució de les mesures relatives a les emergències i la seguretat civil, i també la direcció i la coordinació dels serveis de protecció civil, que inclouen els serveis de prevenció i extinció d'incendis, sens perjudici de les facultats dels governs locals en aquesta matèria, respectant el que estableixi l'Estat en exercici de les seves competències en matèria de seguretat pública.

Aquest Decret desplega els preceptes relatius a l'autoprotecció recollits a la Llei 4/1997, de 20 de maig, de protecció civil de Catalunya, d'acord amb el que preveu l'article 7, i per tal de determinar el catàleg d'activitats i el tipus de centres que resulten obligats a adoptar mesures d'autoprotecció i a mantenir els mitjans personals i materials necessaris per afrontar situacions de risc i d'emergència. Així mateix, d'acord amb el que preveu l'article 20 de la Llei de protecció civil de Catalunya, determina l'estructura del contingut dels plans d'autoprotecció.

Sobre la base de l'experiència de la Generalitat en matèria de protecció civil, aquest Decret regula altres aspectes relatius a l'autoprotecció, amb l'objectiu final de garantir que les activitats de risc segueixen un sistema d'autoprotecció que va més enllà de l'elaboració d'un pla d'autoprotecció. Aquest sistema inclou el control de l'Administració sobre les activitats i centres inclosos dins l'àmbit d'aquest Decret, control que engloba tant una fase prèvia en què l'objectiu és comprovar la capacitat de l'establiment per complir les condicions d'autoprotecció, com la validació del pla, i la validació de la seva implantació dins del sistema de protecció civil.

Com a aspecte a destacar, la Generalitat inclou dins de l'àmbit d'aplicació d'aquest Decret totes aquelles instal·lacions que puguin generar emergències o situacions crítiques per a la població associades a la fallada dels sistemes de subministrament de serveis bàsics.

D'altra banda, aquest Decret respecta la normativa vigent que imposa altres obligacions, diferents de les de protecció civil, davant de determinats riscos específics.

Atesa la participació efectiva de les diferents entitats, organitzacions i empreses afectades en el procediment d'elaboració d'aquest catàleg, en compliment de l'article 7.2 de la Llei de protecció civil de Catalunya, i vist el dictamen del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya;

Per tot això, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte i finalitats

1.1 D'acord amb el que preveu l'article 7 de la Llei 4/1997, de 20 de maig, de protecció civil de Catalunya, l'objecte d'aquest Decret és regular les actuacions destinades a assegurar l'aplicació de mesures d'autoprotecció en les empreses i, en general, les entitats i els organismes que fan activitats que poden generar situacions de greu risc col·lectiu, de catàstrofe o de calamitat pública, i també els centres i les instal·lacions i les seves dependències, públics i privats, que poden resultar afectats de manera especialment greu per situacions d'aquest caràcter.

1.2 Aquest Decret té com a finalitats:

  1. Establir el procediment per valorar tècnicament les capacitats de l'establiment o centre per assegurar les condicions d'autoprotecció davant de les situacions de risc previstes per causes internes o externes.

  2. Assegurar el manteniment de les condicions i sistemes d'autoprotecció, a través de processos sistemàtics per part de les activitats i centres i a través del control periòdic per part de l'Administració, tant autonòmica com local.

  3. Regular els mecanismes organitzatius i la provisió dels mitjans necessaris per assegurar la detecció i resposta ràpida i per evitar efectes de gran intensitat o impacte en la població.

  4. Establir els sistemes de coordinació entre les activitats i els centres objecte d'aquest Decret i els serveis públics que formen el sistema de la protecció civil, als efectes de la comunicació amb els sistemes exteriors de resposta i de la creació de mecanismes eficaços d'informació durant situacions d'emergència.

  5. Establir els sistemes de control per part de l'Administració, tant autonòmica com local, respecte a la validació del pla, el seu registre i el seu procés d'implantació.

  6. Determinar el catàleg d'activitats i tipus de centres amb obligació d'autoprotecció, d'acord amb l'article 7.2 de la Llei de protecció civil de Catalunya.

  7. Establir el contingut mínim dels plans d'autoprotecció de les activitats objecte d'aquest Decret, d'acord amb l'article 20 de la Llei de protecció civil de Catalunya.

Article 2

Àmbit d'aplicació

2.1 Les disposicions d'aquest Decret s'apliquen a totes les activitats i centres compresos a l'annex I, epígrafs A i C.

Integra l'annex I.A el catàleg d'activitats i centres d'interès per a la protecció civil de Catalunya.

Integra l'annex I.C el catàleg d'activitats i centres d'interès per a la protecció civil local.

2.2 Complementàriament, la direcció general competent en matèria de protecció civil pot incloure dins de l'àmbit d'aplicació d'aquest Decret les activitats, instal·lacions o dependències que, sense estar incloses a l'epígraf A de l'annex I, presentin un especial risc o vulnerabilitat, seguint el procediment que preveu l'article 11.b).

2.3 A aquelles activitats, instal·lacions, establiments o dependències incloses dins l'àmbit d'aplicació d'aquest Decret i que ja estiguin sotmeses a reglamentació específica pròpia, se'ls aplicaran, amb caràcter supletori, les disposicions que preveu aquest Decret. Pel que fa als mitjans d'autoprotecció mínims i al control administratiu i tècnic específic en matèria de protecció civil, els serà d'aplicació directa aquest Decret.

2.4 Queden exclosos del control administratiu i del registre de la Generalitat aquells centres, establiments o instal·lacions dependents del Ministeri de Defensa, d'institucions penitenciàries, de les forces i cossos de seguretat i les duanes, així com els òrgans judicials.

Article 3

Definicions

Als efectes d'aquest Decret s'entén per:

Activitat: conjunt d'operacions o tasques que realitza una empresa, indústria o activitat que poden donar lloc a accidents o esdeveniments que generin situacions d'emergència o en puguin patir les conseqüències.

Activitat de caràcter temporal: unitat tècnica destinada a l'exercici d'una activitat classificada en els annexos d'aquest Decret i que s'instal·la en un emplaçament determinat de manera autònoma i independent, per un període de temps concret i no superior a un mes, a la fi del qual cessa l'activitat.

Actualització del pla d'autoprotecció: actuació que consisteix a modificar de forma sistemàtica les dades del pla d'autoprotecció que hagin patit alguna variació, de manera que les dades que constin al pla siguin les actuals. L'actualització no implica una revisió del pla.

Aforament: capacitat total de públic en un recinte o edifici destinat a espectacles públics, activitats recreatives o activitats esportives.

Alçada d'evacuació: la diferència de cota topogràfica entre el nivell d'un origen d'evacuació i el de l'espai exterior segur, d'acord amb el Codi tècnic de l'edificació, aprovat pel Reial decret 314/2006, de 17 de març.

Centre, establiment, instal·lació o dependència: la totalitat de la zona, sota control d'una persona titular, coberta o a l'aire lliure, on es desenvolupa una activitat.

Centre, establiment, instal·lació o dependència de gran vulnerabilitat intrínseca: aquell que, ateses les seves pròpies característiques, té predisposició a patir danys en una situació d'emergència. Aquesta elevada vulnerabilitat es pot donar, entre d'altres, per un elevat aforament o ocupació, per la dificultat en les condicions d'accessibilitat dels serveis de rescat i salvament o per la complicació d'adoptar mesures de protecció respecte del confinament o l'evacuació.

Centre, establiment, instal·lació o dependència d'evacuabilitat complexa: aquells que, per ser anteriors a l'entrada en vigor del Reial decret 314/2006, de 17 de març, pel qual s'aprova el Codi tècnic de l'edificació, no compleixen els criteris inclosos en aquesta norma per garantir una evacuació segura i, a més, superen una ocupació de 1.000 persones, en el cas de centres, establiments o instal·lacions cobertes, i de 10.000 persones, en el cas d'activitats a l'aire lliure. També els túnels i edificis de gran alçada.

Confinament: mesura de protecció de les persones, davant d'un accident o emergència, que consisteix a tancar-se en un local protegit suficientment aïllat de l'exterior i romandre-hi fins que les condicions a l'exterior són segures. En l'acció de confinament, s'han d'obturar amb cura les obertures, incloses les entrades d'aire, després d'haver parat les instal·lacions de climatització i ventilació.

Efecte dòmino: la concatenació d'efectes causants de risc que multipliquen les conseqüències, atesos els fenòmens perillosos que poden afectar, a més dels elements vulnerables exteriors, altres equips, canonades o instal·lacions del mateix establiment o d'altres propers, de manera que, a la vegada, provoquin nous fenòmens perillosos.

Element vulnerable: element (com...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR