L'Oficina jurídica del segle XXI: un nou concepte de l'Administració de justícia

AutorFrancesc Segura Sancho
CargoPresident de l'Audiència Provincial de Lleida
Páginas23-24

Page 23

L'Oficina Judicial és l'organització de caràcter instrumental integrada per un conjunt de mitjans personals i materials, que serveix de suport a l'activitat jurisdiccional. La seva organització i el seu funcionament eficaç són una peça clau d'una bona administració de Justícia.

L'Oficina Judicial que tenim hores d'ara procedeix del segle XIX, concretament de l'any 1870, amb una estructura clàssica d'un Jutge, un Secretari Judicial, uns oficials, auxiliars i agents judicials que poden variar en el seu nombre depenent del tipus de Jutjat. Aquesta estructura, amb tot el que suposa de previsió i cobertura de noves places de funcionaris i de nous espais per la seva ubicació, és la que es reprodueix a l'hora de crear nous Jutjats, quan moltes vegades la problemàtica no és tant de creació d'un nou Òrgan Judicial sinó de sobrecàrrega en la tasca resolutòria. Amb tot, res o pràcticament res ha canviat en aquest model d'organització de manera que hores d'ara l'Administració de Justícia, a diferència d'altres àmbits de l'Administració (on s'han introduït noves estructures com ara al sector sanitari o de l'educació) no ha experimentat gairebé cap modificació estructural substancial i les escasses reformes són dels anys 1944 o de la Llei Orgànica del Poder Judicial de l'any 1985 on es va preveure la creació de serveis comuns.

La situació actual provoca les següents disfuncions: 1.- La fragmentació de l'actual Oficina Judicial en una mena de "minifundisme" judicial caracteritzat per la seva feblesa i incapacitat per fer front amb eficàcia i racionalitat a la funció que tenen assignada; 2.- Els jutges i magistrats han d'assumir diverses tasques alienes a la funció jurisdiccional; 2.- Els sistemes de direcció de l'oficina són inadequats; 4.- No s'arriba a optimitzar els recursos ni a organitzar-los correctament; 5.- Les noves tecnologies estan poc implantades; i 6.- Hi ha una confluència de competències que corresponen al Consejo General del Poder Judicial, al Ministerio de Justicia i a les Comunitats Autònomes.

Recentment s'han produït importats avenços i projectes directament relacionats amb la futura estructura judicial. L'any 2001 va haver el Pacte d'Estat per la Reforma de la Justícia que va establir les bases de la modernització de l'Oficina Judicial. Posteriorment, a l'any 2002, es va modificar la LOPJ i es va projectar una nova organització judicial, que suposa un trencament amb l'actual estructura de l'Administració de Justícia, dispersa...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR