Joaquín Costa, Notari.

AutorEloy Jiménez Pérez
CargoNotari de Saragossa. Degà del Col·legi de Notaris d'Aragó.
Páginas9-10

Page 9

La vida és una successió de moments, que deixen records en cadascun de nosaltres i en els que els comparteixen, directament o indirectament, quan, amb la paraula o la ploma, algú aviva els records del passat i fa història.

Joaquín Costa Martínez, per mi, en principi, és Història; és company Notari d'un segle anterior, ja que els dos vàrem néixer l'any 46, ell del 1800 i jo del 1900.

Però, en el meu record, Joaquín Costa és més que un company del segle anterior, perquè el seu nom i la seva empremta estan reiteradament presents en el meu exercici professional.

El 6 de juliol del 1991 a les oficines provisionals -l'edifici estava en obres- del Col·legi Notarial de Saragossa, avui d'Aragó, setze Notaris de diferents Collegis vam constituir la Primera Associació Notarial. Es va nomenar una Comissió Gestora, de la qual jo en formava

Page 10

part, i em van facultar per gestionar-ne la legalització, perquè era notari de la Plaça. A aquesta Associació la vam denominar "Libre Asociación de Notarios Joaquín Costa".

El nom de l'Asociación de Notarios Joaquín Costa, que avui dia presideixo, no és casual, sinó que, a proposta de José Luis Mezquita del Cacho, el vam triar perquè en la seva persona vam trobar les fites que ens proposàvem en constituirla; i així, al nostre manifest constitucional, podem llegir:

A la seva obra Reforma de la fe pública, Joaquín Costa concep el notari, no només com un mer fedatari, sinó com un «legista», un jurisconsult defensor del bon exercici de la funció notarial en la seva tasca equilibradora

"Aquesta lliure associació d'opinió notarial sobre els temes i problemes professionals, però més especialment dels que es projectin en les preocupacions de la societat a la qual servim, serà constituïda invocant el nom emblemàtic de Joaquín Costa (...)."

El pensament de Joaquín Costa sobre el Notariat es recull fonamentalment a la seva obra Reforma de la fe pública, en la qual, com assenyala Rodríguez Adradros, recalca el concepte de notari com a fedatari, però no només mer fedatari, sinó un que és a més un "legista", un jurisconsult; i que també defensa el bon...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR