DECRET 54/2008, d'11 de març, pel qual s'estableix un règim de cobertures de cobrament de les rendes arrendatícies dels contractes de lloguer d'habitatges.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

DECRET

54/2008, d'11 de març, pel qual s'estableix un règim de cobertures de cobrament de les rendes arrendatícies dels contractes de lloguer d'habitatges.

Un dels eixos de la política d'habitatge del Govern de la Generalitat de Catalunya és millorar les condicions d'accés de la ciutadania que es troba en serioses dificultats per obtenir un habitatge del mercat lliure, arran del fort procés inflacionari viscut en els darrers deu anys. L'habitatge amb protecció oficial i l'habitatge de lloguer no han estat, en el mateix període, prou significatius, i la seva mancança relativa contribueix a empitjorar els problemes d'accés a l'habitatge.

El Govern de la Generalitat, conscient d'aquesta situació, ha impulsat diverses línies de treball per potenciar l'oferta d'habitatges protegits i també per incrementar el parc i l'oferta de lloguer. Aquestes mesures estan donant uns resultats incipients i, en el cas del lloguer, topen amb obstacles que se situen en esferes no estrictament regulables des de la política d'habitatge, com són, entre d'altres, la sensació de vulnerabilitat que tenen els/les propietaris/àries d'habitatges a l'hora de posar-los en lloguer davant de situacions de mora o d'insolvència.

En efecte, els habitatges de lloguer, tot i constituir un dels àmbits de més importància per a l'allotjament de la població amb dificultats d'accés al mercat, estan patint en els darrers anys diverses formes de mal ús i de males pràctiques. El temor a problemes d'impagament o de mala utilització de l'habitatge indueix alguns/es propietaris/àries a mantenir-los desocupats sense treure'n cap tipus de rendiment. I el temor a arribar a una situació d'impagament reiterat que porti a una demanda de desnonament que pot trigar a resoldre's indueix alguns/es propietaris/àries a demanar als llogaters garanties molt superiors a les que exigeix la Llei d'arrendaments urbans. En ambdós casos, les prevencions de les persones propietàries es tradueixen en dificultats objectives per obtenir un habitatge per part dels/de les llogaters/es potencials.

Per aquesta raó, a part de les mesures ja endegades en el Pla per al dret a l'habitatge, regulat pel Decret 244/2005, de 8 de novembre, prorrogat pel Decret 288/2007, de 24 de desembre, pel que fa a millorar les condicions de promoció d'habitatges protegits de lloguer, i a les línies de mediació per al lloguer social adreçades als col·lectius especialment sensibles amb ingressos baixos, amb les quals es pretén oferir garanties als propietaris, es considera necessari adoptar altres mesures, de caràcter més general, per afavorir i fomentar la posada en el mercat d'habitatges en règim de lloguer.

En aquest sentit, el Pacte Nacional per l'Habitatge 2007-2016 promou la implantació de mesures, com la que estableix aquest Decret en relació amb el lloguer, amb la finalitat d'impulsar actuacions que afavoreixin l'accés a l'habitatge.

Per fer operatiu al màxim aquest requeriment d'un instrument de més abast, s'opta per establir una cobertura .avalloguer. per als contractes d'arrendament d'habitatges dels quals tingui coneixement la Generalitat de Catalunya, mitjançant el registre de contractes de l'Institut Català del Sòl, i que compleixin les condicions que estableix aquest Decret.

Per tot això, a proposta del conseller de Medi Ambient i Habitatge i del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

Aquest Decret té per objecte aprovar un règim de cobertures, que es denomina avalloguer, per a contractes de lloguer que es formalitzin en relació amb habitatges situats a Catalunya, i que compleixin els requisits que preveu l'article 3.

Article 2

Característiques del règim de cobertures

El règim de cobertures o avalloguer consisteix a assegurar als arrendadors d'habitatges, amb contractes formalitzats a l'empara de l'article 2 de la Llei 29/1994 d'arrendaments urbans, la percepció d'una quantitat equivalent a un màxim de sis mesos de lloguer en el cas d'instar un procés judicial per a l'obtenció de sentència de desnonament per impagament de la renda per part de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR