ORDRE de 4 de juliol de 2000, per la qual es fixen les espècies objecte d'aprofitament cinegètic, els períodes hàbils de caça i les vedes especials per a la temporada 2000-01 a tot el territori de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyOrdre

de 4 de juliol de 2000, per la qual es fixen les espècies objecte d’aprofitament cinegètic, els períodes hàbils de caça i les vedes especials per a la temporada 2000-01 a tot el territori de Catalunya.

Vistos l’article 23 de la Llei 1/1970, de 4 d’abril, de caça i l’article 25 del seu Reglament de 25 de març de 1971, sobre limitacions i èpoques hàbils de caça aplicables a les diferents espècies;

Vistes la Llei 3/1988, de 4 de març, de protecció dels animals, i les ordres de 23 de novembre de 1994 i de 10 d’abril de 1997, per les quals s’amplien les relacions d’espècies protegides a Catalunya;

Vista la Llei 4/1989, de 27 de març, de conservació dels espais naturals i de la flora i la fauna silvestres;

Vista la Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi penal;

Vist que els consells territorials de caça han emès informe sobre el projecte i que se n’ha donat coneixement al Consell de Caça de Catalunya, segons estableixen els articles 4.b) i 6.a) del Decret 108/1985, de 25 d’abril;

Vist l’informe del Conselh Generau dera Val d’Aran i a proposta de la Direcció General de Patrimoni Natural i del Medi Físic,

Ordeno:

Article 1

Espècies cinegètiques

Les espècies que poden ser objecte d’aprofitament cinegètic al territori de Catalunya són les que figuren a l’annex d’aquesta Ordre.

Article 2

Períodes hàbils de caça

En el territori de Catalunya, per a la temporada vinent 2000 - 01, els períodes hàbils de caça seran els següents:

2.1 Caça menor en general.

a) Des del dia 8 d’octubre fins al primer diumenge de febrer (dia 4), ambdós inclosos, excepte per a la perdiu roja (Alectoris rufa) i la perdiu xerra (Perdix perdix), el període hàbil de caça de les quals es regula a l’apartat b), i per als ocells aquàtics, el període hàbil de caça dels quals es regula a l’apartat 2.2.b) Per a la perdiu roja i la perdiu xerra el període hàbil serà el comprès des del dia 8 d’octubre fins al primer diumenge de gener (dia 7), ambdós inclosos.

2.2 Caça d’ocells aquàtics.

a) El període hàbil de caça dels ocells aquàtics serà del 8 d’octubre fins al primer diumenge de febrer (dia 4), ambdós inclosos, excepte per a la fotja que finalitzarà l’11 de febrer.

b) Quant als ànecs, serà permès ocupar el lloc fixat per poder caçar des de dues hores abans de la sortida del sol fins a dues hores després de la posta. Així mateix, queda autoritzada la caça d’aquests ocells des de llocs fixos, amb l’auxili de cimbells artificials o reclams domèstics o sense aquests i des d’embarcacions de rem o de vela.

c) Com a conseqüència de l’abocament de metalls tòxics a Aznalcóllar i la seva possible contaminació als ocells aquàtics, es recomana prendre les precaucions escaients en cas de destinar les peces abatudes d’ocells aquàtics al posterior consum.

2.3 Durant els períodes hàbils esmentats, en els terrenys cinegètics d’aprofitament comú, l’exercici de la caça menor i de la caça d’ocells aquàtics queda limitat als dijous, diumenges i festius.

2.4 Caça major.

2.4.1 Porc senglar (Sus scrofa).

a) Des del dia 8 d’octubre al primer diumenge de febrer (dia 4), ambdós inclosos, excepte per a les comarques especificades a l’article 7.1 i 7.2.

b) Són permeses les modalitats de caça al rastre, a l’espera o aguaits diürns i les batudes practicades tradicionalment a Catalunya, d’acord amb l’article 25.6 del Reglament de caça. Per a aquestes modalitats no és necessària la llicència de caça per canilles (tipus C) i els gossers podran dur arma de foc i fer-ne ús.

Les seccions de conservació de la natura podran fixar el nombre màxim d’escopetes i el de gossos que han d’intervenir en aquesta cacera, d’acord amb l’extensió i les característiques de la superfície de l’àrea de caça.

Als terrenys cinegètics d’aprofitament comú, la caça del porc senglar queda limitada als diumenges i festius, i a les comarques de Lleida, s’afegeix a més els dijous.

És prohibit de caçar les femelles del porc senglar acompanyades de les cries, i també les cries. Es consideren cries els individus ratllats, denominats també lletons, porcells o raions.

c) Es prohibeix la caça del porc senglar a les àrees de caça confrontants amb les zones de caça controlada del Montseny, Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac i Montserrat els dies que es realitzin batudes de porc senglar en les segones. A la zona de caça controlada de Sant Llorenç del Munt aquesta prohibició s’aplicarà a les àrees privades de caça confrontants amb el sector (A o B) en el qual s’estigui realitzant la batuda.

2.4.2 Isard (Rupicapra pyrenaica) i cabra salvatge (Capra pyrenaica subsp. hispanica) i mufló (Ovis musimon).

a) El període hàbil de caça serà el que estableixen els diferents plans tècnics de gestió cinegètica.

b) Per a l’isard i la cabra salvatge només es permet la modalitat de caça per acostament.

c) És totalment prohibit caçar, en qualsevol època, les femelles acompanyades de cries i els exemplars menors de dos anys de l’isard i la cabra salvatge, excepte a les reserves nacionals de caça i àrees de caça autoritzades, quan per raons biològiques sigui necessària aquesta actuació.

d) En les àrees privades de caça no es podran caçar com a caça selectiva cabres salvatges amb una puntuació del trofeu superior als 205 punts, d’acord amb el que estableix la Resolució de 20 de febrer de 1997, per la qual es fixa el barem de la puntuació de trofeu de mascle de cabra salvatge, ni isards amb una puntuació del trofeu superior als 80 punts o més de 5 anys. Tampoc es podran caçar com a trofeu cabres salvatges de menys de 10 anys.

e) A les àrees privades de caça en les quals el titular no executi el pla tècnic de gestió cinegètica pel que fa a la caça selectiva de cabra salvatge, isard o cérvol, la Direcció General de Patrimoni Natural i del Medi Físic podrà organitzar la cacera dels individus que restin per caçar, per tal d’aconseguir el manteniment d’una estructura i densitat adient de la població.

2.4.3 Cérvol (Cervus elaphus), daina (Dama dama) i cabirol (Capreolus capreolus).

a) Únicament en queda permesa la cacera en reserves nacionals de caça, zones de caça controlada i àrees de caça autoritzades a l’efecte, d’acord amb el que estableixi el corresponent pla tècnic de gestió cinegètica.

b) El període hàbil general per al cérvol i la daina serà del 15 de setembre al 15 d’abril .

c) El període hàbil per al cabirol a les àrees privades de caça de les comarques del Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça i l’Alt Urgell serà des de l’1 de maig al 30 de juny, sempre en les modalitats d’aguait o acostament, i entre l’11 d’octubre i el 30 de novembre, en la modalitat de batuda.

2.4.4 Els plans tècnics de gestió cinegètica de les àrees privades de caça que s’esmenten als punts 2.4.2 i 2.4.3 hauran de ser aprovats per la secció de conservació de la natura corresponent.

2.4.5 A les àrees privades de caça, per a les espècies isard, cabra salvatge, cérvol i cabirol, els permisos atorgats aniran acompanyats d’un precinte inviolable, expedit per la Direcció General de Patrimoni Natural i del Medi Físic, que s’haurà de col·locar travessant el tendó de la pota de la peça, en el cas d’endur-se-la sencera, o en un forat fet a l’orella, en el cas d’endur-se’n exclusivament el cap. Qualsevol animal que es capturi ha de dur aquest precinte, que haurà de ser presentat a qualsevol agent de l’autoritat que ho requereixi.

2.4.6 Es prohibeix la caça de les espècies isard, cabra salvatge, cérvol, daina i cabirol als terrenys cinegètics d’aprofitament comú (zones lliures).

2.4.7 D’acord amb el que preveu l’article 29.7 del Reglament de caça de 25 de març de 1971, es recorda que les peces de caça major no podran ser objecte de comerç si no van marcades o precintades amb una referència identificadora, que preceptivament haurà d’aparèixer en la seva guia de circulació, on, a més, es faran constar el lloc i la data de la seva captura.

2.5 Període de mitja veda.

2.5.1 S’estableixen com a períodes hàbils i com a àmbits territorials per a la caça de les espècies guatlla (Coturnix coturnix), tórtora (Streptopelia turtur), tudó (Columba palumbus), colom roquer (Columba livia), garsa (Pica pica), cornella (Corvus corone) i estornells (Sturnus vulgaris i Sturnus unicolor) en les àrees de caça que ho sol·licitin amb 10 dies d’antelació del dia en què es tingui previst iniciar la caça, els següents:

a) Barcelona.

Període hàbil: dies 15, 20 i 27 d’agost.

Àmbit territorial: àrees de caça autoritzades per la Secció de Conservació de la Natura que ho tinguin previst en el seu pla tècnic de gestió cinegètica.

La comarca de la Cerdanya es regirà pel mateix calendari que les comarques de Lleida.

b) Girona.

Període hàbil: únicament dijous, diumenges i festius, dins el període comprès entre el 15 d’agost i el 10 de setembre.

Àmbit territorial: àrees de caça autoritzades per la Secció de Conservació de la Natura que ho tinguin previst en el seu pla tècnic de gestió cinegètica.

c) Lleida.

Període hàbil: únicament els dijous, els dissabtes, diumenges i festius, dins el període comprès entre el 15 d’agost i l’11 de setembre, ambdós inclosos.

Àmbit territorial: àrees de caça autoritzades per la Secció de Conservació de la Natura que ho tinguin previst en el seu pla tècnic de gestió cinegètica..

d) Tarragona.

Període hàbil: dies 15, 20 i 27 d’agost i 3 de setembre.

Àmbit territorial: àrees de caça autoritzades per la Secció de Conservació de la Natura que ho tinguin previst i aprovat en el seu pla tècnic de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR