Decret 24/2013, de 24 de maig, d’aprovació dels Estatuts de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT)

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

L’Institut Balear de la Natura (d’ara endavant IBANAT) és una entitat pública empresarial creada pel Decret 69/1997, de 21 de maig, com a empresa pública de les que es preveuen en l’article 1 b de la Llei 3/1989, de 29 de març, d’entitats autònomes i empreses públiques i vinculades de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en ús de l’autorització que preveu la disposició addicional cinquena de la Llei4/1996, de 19 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a 1997.

La Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en la disposició transitòria primera preveu la creació d’una comissió que s’encarregui d’analitzar el conjunt d’entitats que integren el sector públic autonòmic i de proposar la supressió, la refosa o la modificació d’aquests ens quan sigui recomanable per raons de simplificació, economia, eficàcia o eficiència en la gestió. Mitjançant el Decret 93/2011, de 2 de setembre (BOIB núm. 134, de 8 de setembre de 2011), es va crear la Comissió d’Anàlisi i de Proposta de Reestructuració del Sector Públic Instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

La disposició addicional vuitena de la Llei 9/2011, de 23 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2012, autoritza el Govern de les Illes Balears a fer totes les actuacions que siguin necessàries per racionalitzar i reduir el conjunt d’entitats instrumentals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, fins i tot transformar-les, extingir-les, fusionar-les o integrar-les, en tot o en part, en altres ens instrumentals o en l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

La Comissió d’Anàlisi i de Proposta de Reestructuració del Sector Públic Instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en la sessió de 17 d’octubre de 2012, aprovà la proposta de la tercera fase del Projecte de Reestructuració del Sector Públic Instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i acordà elevar-la al Consell de Govern.

La disposició addicional vuitena de la Llei 9/2011 fou modificada per la Llei 15/2012, de 27 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2013, en el sentit de preveure expressament, en la disposició final quinzena, dos àmbits funcionals que no es recullen en la Llei9/2011, entre els quals s’inclouen els “ens que exerceixen funcions en matèria de medi ambient, com ara en matèria d’incendis forestals, de protecció d’espècies, de gestió dels espais naturals protegits i parcs nacionals, de gestió d’àrees recreatives, de finques públiques i refugis, d’educació ambiental i altres de relacionades”.

En aplicació de la disposició addicional vuitena de la Llei 9/2011, el Consell de Govern va aprovar, mitjançant un acord de 16 de novembre de 2012, la tercera fase del Projecte de Reestructuració del Sector Públic Instrumental de les Illes Balears, que preveu l’extinció de l’entitat pública empresarial Espais de Natura Balear i l’assumpció de les seves funcions per l’Institut Balear de la Natura i, si escau, per la Direcció General de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic.

L’extinció d’Espais de Natura Balear comporta que part de les funcions d’aquesta entitat passen, a partir d’ara, a ser assumides per l’IBANAT, el qual veu ampliada la seva finalitat institucional, la qual cosa obliga a modificar-ne els Estatuts a fi d’adaptar-los a la nova realitat i a aprofitar també l’avinentesa per adequar-los a la Llei 7/2010.

El Decret 23/2013, de 24 de maig, ha extingit l’entitat Espais de Natura Balear i ha regulat la nova finalitat institucional de l’IBANAT i altres previsions sobre el règim de personal, contractual i patrimonial, d’acord amb l’habilitació que conté la disposició addicional vuitena de la Llei 9/2011.

Per tot això, a proposta del conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, amb l’informe previ i favorable de Vicepresidència Econòmica, de Promoció Empresarial i d’Ocupació, l’informe favorable de la Conselleria de Presidència i els informes preceptius de la Conselleria d’Administracions Públiques, havent transcorregut el termini per a l’emissió del dictamen del Consell Consultiu sense que s’hagi emès, i atès que d’acord amb l’article 24.5 de la Llei 5/2010, de 16 de juny, reguladora del Consell Consultiu de les Illes Balears, es pot considerar acomplert el tràmit de consulta preceptiva i continuar la tramitació, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 24 de maig de 2013,

DECRET

Article únic

S’aproven els Estatuts de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), que figuren en l’annex d’aquest Decret.

Disposició addicional única

Nomenament del president de les juntes assessores

L’ordre de creació de les juntes assessores dels parcs naturals de sa Dragonera i de s’Albufera des Grau, Illa d’en Colom i Cap de Favàritx ha de preveure que el Ple del consell insular respectiu nomeni els presidents d’aquestes juntes, a proposta de l’autoritat de gestió.

Disposició transitòria primera

Juntes rectores existents

Fins que no entrin en vigor les ordres del conseller competent en matèria de medi ambient de creació o modificació de les juntes assessores, continuen vigents les juntes rectores existents en la data d’entrada en vigor d’aquest Decret.

Disposició transitòria segona

Autoritats de gestió existents

Les autoritats de gestió existents en la data d’entrada en vigor d’aquest Decret han de continuar exercint les funcions pròpies fins que no es constitueixin les noves autoritats de gestió en la forma que preveuen els Estatuts annexats i la normativa reguladora dels espais naturals protegits.

Disposició derogatòria única

Normes que es deroguen

  1. Queden derogades totes les disposicions del mateix rang que aquest Decret, o d’un rang inferior, que s’oposin al que s’hi estableix i, en particular, el Decret 69/1997, de 21 de maig, de creació i règim jurídic de l’Institut Balear de la Natura, en la redacció actual.

  2. Sens perjudici d’això, l’Institut Balear de la Natura manté la personalitat jurídica i la denominació resultant de l’entrada en vigor del Decret 69/1997, de 21 de maig, i de les modificacions posteriors.

Disposició final única

Entrada en vigor

Aquest Decret entra en vigor l’1 de juny de 2013.

Palma, 24 de maig de 2013

El president

José Ramón Bauzá Díaz

El conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori

Gabriel Company Bauzá

ANNEX

Estatuts de l’Institut Balear de la Natura

TÍTOL I

DISPOSICIONS GENERALS

Article 1

Denominació, finalitat, naturalesa i adscripció

  1. L’Institut Balear de la Natura (IBANAT) és una entitat pública empresarial de les que es preveuen en l’article 2.1 b de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, amb personalitat jurídica, pròpia i diferenciada, amb plena capacitat d’actuar i autonomia de gestió, sens perjudici de la relació de tutela amb l’Administració de la Comunitat Autònoma.

  2. La finalitat institucional de l’IBANAT es concreta en:

    1. La prevenció i l’extinció d’incendis forestals.

    2. La gestió forestal, que inclou la sanitat forestal.

    3. La gestió dels espais naturals protegits a l’empara de la legislació ambiental, incloent-hi els parcs nacionals continguts en el seu àmbit i, si és procedent, els espais de la Xarxa Natura 2000.

    4. La gestió de les àrees recreatives, les àrees d’acampada, les finques públiques i els refugis de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

    5. L’educació ambiental, la protecció d’espècies i les actuacions en matèria de caça de competència de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

  3. L’IBANAT es regeix pel dret públic en la formació de la voluntat dels seus òrgans, en l’exercici de les potestats administratives que té atribuïdes i en allò que prevegin la Llei7/2010, una altra norma amb rang de llei o aquests Estatuts. En la resta d’aspectes, es regeix pel dret privat.

  4. L’IBANAT s’adscriu a la conselleria competent en matèria de medi ambient, per mitjà de la direcció general competent en matèria de medi natural. Correspon a aquesta conselleria la direcció, l’avaluació i el control dels resultats de l’activitat de l’entitat.

Article 2

Principis generals

  1. L’IBANAT se sotmet als principis de legalitat, servei a l’interès general, eficàcia, eficiència, estabilitat i transparència, i s’ha d’ajustar al principi d’instrumentalitat respecte de les finalitats i els objectius que té assignats.

  2. Així mateix, pel que fa a l’organització i al funcionament, s’ha de regir pels criteris que s’estableixen en la normativa reguladora del règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, sens perjudici de les singularitats que, com a entitat pública empresarial, es preveuen en el capítol III del títol I de la Llei 7/2010.

Article 3

Potestats administratives

  1. L’entitat pública empresarial IBANAT és un organisme públic creat sota la dependència o vinculació de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per dur a terme activitats d’execució i de gestió, tant administratives com de contingut econòmic, en règim de descentralització funcional.

  2. L’IBANAT té les potestats administratives necessàries per acomplir les finalitats pròpies, i en particular les potestats administratives de foment...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR