DECRET 352/2004, de 27 de juliol, pel qual s'estableixen les condicions higienicosanitàries per a la prevenció i el control de la legionel·losi.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyDecret

DECRET

352/2004, de 27 de juliol, pel qual s'estableixen les condicions higienicosanitàries per a la prevenció i el control de la legionel·losi.

La legionel·losi és una malaltia causada pel bacteri legionel·la, que es pot presentar de manera esporàdica o en forma de brots epidèmics que poden afectar grups de persones de la comunitat.

Des del seu reservori natural, el bacteri pot colonitzar els sistemes d'aigua calenta i freda dels edificis o altres sistemes que necessiten aigua per funcionar. Si la instal·lació disposa d'algun sistema que produeixi aerosols, les gotes d'aigua que contenen el bacteri poden ser inhalades i provocar la legionel·losi en grups específics de risc.

Per fer front a aquest risc sanitari, el Govern de la Generalitat adoptà una primera iniciativa normativa, el Decret 417/2000, de 27 de desembre (DOGC núm. 3304, de 12.1.2001), amb mesures específiques de control de torres de refrigeració i condensadors evaporatius, ja que aquestes instal·lacions són l'origen de la majoria dels brots comunitaris.

Posteriorment, s'aprovà el Decret 152/2002, de 28 de maig, pel qual s'estableixen les condicions higienicosanitàries per a la prevenció i el control de la legionel·losi (DOGC núm. 3652, de 7.6.2002), que introduí un conjunt de mesures i d'accions encaminades a minimitzar l'aparició de brots de legionel·losi, mitjançant l'establiment de condicions higienicosanitàries que han de complir els sistemes i aparells que continguin aigua i que siguin susceptibles de produir aerosols, els quals s'han identificat com a vehiculadors d'aquest microorganisme vers el medi, i de mesures preventives eficaces contrastades.

L'avanç dels coneixements cientificotècnics i l'experiència acumulada d'ençà que el Decret 152/2002 esmentat, entrà en vigor aconsellen revisar l'efectivitat de les mesures de control de les instal·lacions de risc de generar brots de legionel·losi. D'altra banda, escau adequar la normativa vigent a les previsions del Reial decret 865/2003,de 4 de juliol, pel qual s'estableixen els criteris higienicosanitaris per a la prevenció i el control de la legionel·losi, i a l'Ordre SCO/317/2003, de 7 de febrer, per la qual es regula el procediment per a l'homologació dels cursos de formació del personal que realitza les operacions de manteniment higienicosanitari de les instal·lacions, ambdues normes de caràcter bàsic, d'acord amb l'article 149.1.16 de la Constitució.

Les modificacions normatives s'orienten, essencialment, a incrementar les mesures preventives i de control en les instal·lacions que porten associat un risc més elevat de constituir un focus de legionel·losi. Així, s'estableixen, per tal de verificar l'eficàcia de les mesures d'autocontrol a què estan subjectes aquelles instal·lacions, freqüències de mostreig per a les torres de refrigeració i els condensadors evaporatius i, en el cas que es constati que les condicions de la instal·lacions no són les desitjables, les actuacions preventives que els seus titulars estan obligats a dur a terme. D'altra banda, s'incrementa la freqüència en la revisió obligatòria de les torres de refrigeració i els condensadors evaporatius, que passa a ser anual.

Altres aspectes a destacar-hi són: la introducció de més regulació dels requisits d'autorització de les entitats i serveis de revisió periòdica, encaminada a garantir-ne, la competència tècnica i la disponibilitat de recursos suficients i idonis per a la realització de les funcions per a les quals obtenen l'autorització, com també la revisió dels continguts del programa del curs de formació del personal encarregat de les tasques de manteniment higienicosanitari d'instal·lacions de risc davant la legionel·la i del seu tractament.

Finalment, l'entrada en vigor de la Llei 7/2003, de 25 d'abril, de protecció de la salut, fa necessari adequar el règim d'infracció i sancions a les previsions d'aquesta norma legal.

Aquest Decret es dicta en exercici de les competències atribuïdes a la Generalitat de Catalunya en matèria d'higiene i sanitat interior, indústria i medi ambient, d'acord amb els articles 9.11, 10.1.6, 12.1.2, i 17 de l'Estatut d'Autonomia.

D'acord amb tot el que s'ha exposat i atès el que disposen els articles 61 i 62 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat, a proposta dels titulars de Salut i de Treball i Indústria, i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

Aquest Decret té per objecte la prevenció i el control de la legionel·losi, mitjançant l'adopció de mesures higienicosanitàries, en aquelles instal·lacions que puguin tenir un risc associat a l'aparició de casos d'aquesta malaltia.

Article 2

Àmbit d'aplicació

2.1 Lesmesures previstes en aquest Decret són d'aplicació a les instal·lacions que poden estar associades a l'aparició de legionel·losi i que utilitzin aigua en el seu funcionament, que produeixin aerosols i es trobin ubicades a l'interior o a l'exterior d'edificis d'ús col·lectiu, instal·lacions industrials o mitjans de transport que puguin ser susceptibles de convertir-se en focus per a la propagació d'aquesta malaltia.

2.2 Als efectes d'aquest Decret, es consideren instal·lacions d'alt riscles següents:

a) Instal·lacions que afecten l'ambient exterior dels edificis (torres de refrigeració i condensadors evaporatius).

b) Instal·lacions que afecten l'interior dels edificis: centrals humidificadores industrials que generen aerosols.

c) Sistemes d'aigua calenta sanitària amb acumulador i circuit de retorn.

d) Instal·lacions termals.

e) Sistemes d'aigua climatitzada amb agitació constant i recirculació, amb raigs d'alta velocitat o injecció d'aire (balnearis, jacuzzis, piscines, vasos obanyeres terapèutiques, banyeres d'hidromassatge, tractaments amb raigs a pressió i d'altres).

2.3 Als efectes d'aquest Decret, es consideren equipaments de baix risc:

a) Humectadors.

b) Fonts ornamentals.

c) Sistemes urbans de reg per aspersió.

d) Elements de refrigeració per aerosolització a l'aire lliure.

e) Sistemes d'aigua contra incendis.

f) Sistemes d'aigua d'instal·lacions interiors d'edificis, no previstos a l'article 2.2 c.

g) Altres aparells que acumulin aigua i puguin produir aerosols.

2.4 Als efectes d'aquest Decret es consideren instal·lacions de risc en teràpia respiratòria:

a) Equips de teràpia respiratòria.

b) Respiradors.

c) Nebulitzadors.

d) Altres equips mèdics que entrin en contacte amb les vies respiratòries.

2.5 Queden excloses de l'àmbit d'aplicació d'aquest Decret les instal·lacions que estiguin ubicades en immobles dedicats a l'ús exclusiu d'habitatge, exceptuant aquelles que afectin l'ambient exterior d'aquests edificis. Això no obstant i davant l'aparició d'un brot de legionel·losi, les autoritats sanitàries poden adoptar les mesures de control que es considerin adients.

Article 3

Responsabilitat

Les persones titulars de les instal·lacions de risc definides a l'article 2 són responsables del compliment de les disposicions que s'estableixen en aquest Decret. Així mateix, són responsables que es portin a terme els programes de manteniment, neteja i desinfecció de les instal·lacions i es verifiqui l'eficàcia d'aquests programes mitjançant controls analítics periòdics. La contractació d'un servei de manteniment extern no eximeix al titular de la instal·lació de la seva responsabilitat. També és responsabilitat dels titulars de les instal·lacions d'alt risc sol·licitar-ne la revisió periòdica per una entitat o servei autoritzat.

Article 4

Notificació de torres de refrigeració i condensadors evaporatius

Les persones titulars de torres de refrigeració i de condensadors evaporatius, i les empreses instal·ladores han de notificar a l'ajuntament del municipi d'ubicació, abans de la seva posada en marxa, el nombre i les característiques de la torre o condensador, així com les modificacions que afectin el sistema, mitjançant el model de fitxa tècnica que figura a l'annex 1.

Així mateix, les persones titulars de torres de refrigeració i de condensadors evaporatius han de notificar a l'ajuntament corresponent, en el termini d'un mes, el cessament definitiu de l'activitat de la instal·lació, d'acord amb el model de fitxa tècnica que figura a l'annex 1.

Article 5

Noves instal·lacions i reformes de les actuals

En les instal·lacions de nova construcció en la fase de disseny, així com en les modificacions i reformes de les instal·lacions existents, s'ha de tenir encompte les mesures següents:

5.1 En els sistemes d'aigua sanitària:

a) La xarxa interna d'aigua ha de garantir la total estanquitat i l'aïllament, així com la correcta circulació de l'aigua, evitant que s'estanqui.

b) La xarxa interna ha de disposar d'un sistema de vàlvules de retenció segons la norma UNE-EN 1717, que evitin retorns d'aigua per pèrdua de pressió o disminució del cabal subministrat, sempre que sigui necessari per tal d'evitar barreges d'aigua de diferents circuits, qualitatso ús.

c) S'ha de procurar que la temperatura de l'aigua freda no superi els 20°C i evitar la transferència d'escalfor des de les canonades d'aigua calenta, aïllant les canonades d'aigua freda, si els recorreguts són paral·lels, o allunyant suficientment les canonades d'aigua freda i de calenta.

d) La temperatura de l'aigua en el circuit d'aigua calenta no ha de ser inferior a 50°C en el punt més allunyat del circuit o a la canonada de retorn, a l'acumulador. La instal·lació ha de permetre quel'aigua arribi a una temperatura de 70°C.

En cas que s'utilitzi un sistema d'aprofitament tèrmic, que disposi d'un acumulador amb aigua que ha de ser...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR