DECRET 210/1993, de 27 de juliol, d'aprovació dels Estatuts de l'Ens d'Abastament d'Aigua creat per la Llei 4/1990, de 9 de març, d'ordenació de l'abastament d'aigua a l'àrea de Barcelona.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

La Llei 4/1990, de 9 de març, crea un Ens d'Abastament d'aigua com a entitat de dret públic de la Generalitat encarregada de la gestió conjunta i coordinada del sistema d'abastament d'aigua que aquesta Llei configura. Aquest Ens ha d'exercir, com a funcions compreses en l'àmbit de competència de la Generalitat, la conservació, l'ampliació i la millora de la xarxa bàsica d'abastament i la prestació del servei des de d'aquesta, com també la coordinació de l'explotació de les instal·lacions que formen les diverses xarxes secundàries i l'assistència i col·laboració amb les diverses entitats locals que dins de l'àmbit de la seva actuació tenen atribuïdes competències sobre abastament a les poblacions respectives.

Els òrgans de govern de l'Ens incorporen, a efectes de la coordinació i col·laboració esmentades, una representació de les entitats locals destinatàries de l'abastament.

L'Ens es configura com una entitat de dret públic que ha d'ajustar la seva activitat a l'ordenament jurídic privat, i resta, per tant, sotmesa als preceptes que la Llei 4/1985, de l'Estatut de l'empresa pública catalana dedica a la regulació d'aquesta modalitat d'empresa pública. La Llei de creació, juntament amb els aspectes esmentats, determina al llarg del seu articulat els recursos econòmics que s'assignen a l'Ens i les bases de la seva organització.

Efectuada, per tant, aquesta configuració bàsica en la Llei, correspon al Govern d'efectuar-ne el desplegament, mitjançant l'aprovació dels Estatuts on es detallen, amb subjecció a la legislació general aplicable a aquest tipus d'entitats, els òrgans de govern, el seu funcionament i atribucions, el règim funcional, jurídic i de gestió, el patrimoni de l'Ens, el seu règim financer i la resta de determinacions que resulten del desplegament dels preceptes de la Llei i que són necessàries per a l'exercici de les funcions encomanades.

Per tant, en compliment del mandat contingut en els articles 3.2 de la Llei 4/1985 i 14 de la Llei 4/1990, de creació de l'Ens, a proposta dels consellers d'Economia i Finances i de Política Territorial i Obres Públiques, i de conformitat amb el Govern,

Decreto:

S'aproven els Estatuts de l'Ens d'Abastament d'Aigua creat per la Llei 4/1990, de 9 de març, d'ordenació de l'abastament d'aigua a l'àrea de Barcelona, i que s'adjunten a aquest Decret.

Disposició final Única El present Decret entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 27 de juliol de 1993

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Macià Alavedra i Moner Conseller d'Economia i Finances

Josep Maria Cullell i Nadal Conseller de Política Territorial i Obres Públiques

ESTATUTS de l'Ens d'Abastament d'Aigua denominat Aigües del Ter i del Llobregat, Empresa Pública.

Disposicions generals

Article 1

1.1 L'Ens d'Abastament d'Aigua denominat Aigües del Ter i del Llobregat, Empresa Pública, per a gir, contractació i anagrama Aigües Ter Llobregat, ATLL, és una entitat de dret públic de la Generalitat amb personalitat jurídica pròpia que ajusta la seva activitat al dret privat i que es regeix per aquests Estatuts i per la legislació general sobre empreses públiques que li és d'aplicació. 1.2 Aigües del Ter i del Llobregat, com a empresa de la Generalitat de Catalunya, gaudeix de personalitat jurídica i d'un patrimoni propis i de plena capacitat d'obrar per acomplir els seus fins. En conseqüència, pot adquirir, posseir, reivindicar, permutar, gravar o alienar qualsevol tipus de béns, concertar crèdits, establir contractes, executar i explotar obres i serveis, obligar-se, interposar recursos i executar les accions previstes en les lleis.

Article 2

2.1 Constitueix l'objecte d'Aigües del Ter i del Llobregat, Empresa Pública, d'ara endavant l'Empresa, la prestació del servei públic de competència de la Generalitat consistent en la producció i el subministrament d'aigua potable per a abastament de poblacions a través de la xarxa bàsica d'abastament del sistema Ter-Llobregat, a més de les operacions de tot tipus que preveu la Llei 4/1990, d'ordenació de l'abastament d'aigua a l'àrea de Barcelona, o que siguin complementàries o connexes amb aquell servei públic. 2.2 L'Empresa podrà prestar serveis d'assessorament i assistència tècnica en matèries relacionades amb el seu objecte.

Article 3

Les entitats locals destinatàries de l'abastament d'aigua des de la xarxa bàsica participen en l'Empresa mitjançant la incorporació dels seus representants en l'òrgan col·legiat de govern als efectes de coordinació i gestió conjunta que preveu la Llei.

Article 4

El domicili legal de l'Empresa, per a qualsevol classe d'efectes judicials o administratius, radicarà a la seva seu a Barcelona (c. Aribau, 197-199). El Consell d'Administració podrà acordar la modificació d'aquest domicili legal, que haurà de ser objecte de publicació. Així mateix, es podran establir oficines o dependències en el dit municipi o en altres, d'acord amb el que disposi l'acord d'establiment.

Article 5

5.1 L'Empresa resta adscrita al Departament de Política Territorial i Obres Públiques als efectes que preveuen aquests Estatuts i els que es deriven de la legislació aplicable a les empreses públiques de la Generalitat de Catalunya. Nogensmenys, podrà relacionar-se directament amb la resta de departaments de la Generalitat i especialment amb el d'Economia i Finances pel que fa als assumptes de caire financer o pressupostari. 5.2 Correspondrà al Departament de Política Territorial i Obres Públiques dictar o proposar les disposicions normatives de caràcter tècnic a les quals hagi de subjectar-se la prestació del servei a càrrec de l'Empresa.

Organització

Article 6

6.1 Els òrgans de govern de l'Empresa són el Consell d'Administració i el president. 6.2 El Consell d'Administració exerceix de forma col·legiada l'autoritat superior de l'Empresa. Els seus membres representen l'Administració de la Generalitat i les entitats locals destinatàries de l'abastament des de la xarxa bàsica. 6.3 El president té la representació legal de l'Empresa i exerceix les funcions directives i executives superiors.

Article 7

El Consell d'Administració és constituït pels membres següents:

  1. Un membre en representació de cadascun dels departaments de Governació, Sanitat i Seguretat Social, Indústria i Energia, Comerç, Consum i Turisme i Agricultura, Ramaderia i Pesca, proposats pel conseller corresponent.

  2. Quatre representants proposats pel conseller de Política Territorial i Obres Públiques.

  3. El director de la Junta d'Aigües.

  4. El director de la Junta de Sanejament. En representació de les entitats locals:

  5. Cinc representants designats per l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus.

  6. Un representant per cadascuna de les entitats públiques que tenen o tindran al seu càrrec la gestió de les xarxes secundàries B, C, D, E i F definides a l'annex de la Llei 4/1990. En cas d'existir diverses entitats gestores a càrrec d'instal·lacions compreses en una mateixa xarxa secundària designaran conjuntament el seu representant en el Consell d'Administració.

Article 8

8.1 Els membres del Consell d'Administració esmentats a les lletres a), b), e) i f) són nomenats i separats d'acord amb les propostes formulades pels diversos òrgans i entitats representades i segons el que preveu l'article 17.1 de l'Estatut de l'empresa pública catalana. 8.2 Les propostes de designació de membres del Consell d'Administració podran incloure la d'un membre suplent del titular corresponent.

Article 9

9.1 El Consell d'Administració designa entre els seus membres, a proposta de les entitats locals, un vice-president, que exercirà les funcions que li assigna l'article 18 en relació amb el règim de funcionament d'aquest òrgan col·legiat, i altres que li delegui el president o el mateix Consell. 9.2 El Consell d'Administració pot designar, així mateix, un conseller delegat que actuarà com a òrgan d'enllaç entre el mateix Consell i el president de l'Empresa en totes les matèries relatives a la gestió ordinària de l'entitat.

Article 10

10.1 El president de l'Empresa és nomenat pel Govern de la Generalitat entre els membres del Consell d'Administració. 10.2 El president de l'Empresa ho és també del seu Consell d'Administració, i exerceix, en aquesta condició, les atribucions expressades a l'article 18.

Atribucions dels òrgans

Article 11

11.1 Són atribucions del Consell d'Administració:

  1. Fixar les directrius generals d'actuació de l'Empresa i avaluar-ne periòdicament el compliment.

  2. Aprovar inicialment el programa d'actuacions, d'inversió i de finançament, com també els pressupostos d'explotació i de capital de l'entitat, elevar-los a l'òrgan competent de la Generalitat i fer-ne el seguiment de l'execució.

  3. Aprovar el balanç i altres documents que resultin de l'aplicació del Pla general de comptabilitat pública.

  4. Aprovar les operacions de crèdit o emprèstit a efectuar per l'Empresa amb...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR