ORDRE BEF/413/2003, de 6 d'octubre, per la qual s'aproven les bases que han de regir la concessió de prestacions econòmiques de caràcter social per a afiliats i beneficiaris del règim especial de la Seguretat Social dels treballadors del mar per a situacions generals i de greu necessitat, i s'obre la convocatòria per a l'exercici de 2003.

SecciónDisposicions Generals
EmisorPresidència de la Generalitat
Rango de LeyOrdre

ORDRE BEF/413/2003, de 6 d'octubre, per la qual s'aproven les bases que han de regir la concessiÛ de prestacions econÚmiques de car‡cter social per a afiliats i beneficiaris del rËgim especial de la Seguretat Social dels treballadors del mar per a situacions generals i de greu necessitat, i s'obre la convocatÚria per a l'exercici de 2003.

El Decret 331/1998, de 24 de desembre, va assignar al Departament de Benestar Social, actualment anomenat Departament de Benestar i FamÌlia d'acord amb el Decret 253/2002, de 4 de novembre, les funcions i els serveis que en matËria d'assistËncia i serveis socials tenia encomanats l'Institut Social de la Marina, establerts a l'apartat sisË de l'article segon del Reial decret 1414/1981, de 3 de juliol, de reestructuraciÛ de l'Institut Social de la Marina, objecte de trasp‡s a la Generalitat de Catalunya en virtut del Reial decret 2227/1998, de 16 d'octubre.

La present Ordre aprova les bases reguladores de la concessiÛ, en l'‡mbit territorial de Catalunya, de les prestacions econÚmiques enumerades en l'article 5.1 de l'Ordre del Ministeri de Treball i Afers Socials de 17 de juny de 1999, previstes per a situacions generals i de greu necessitat, i obre la corresponent convocatÚria p˙blica de concessiÛ de les prestacions esmentades per a l'any 2003.

Per tot el que s'ha exposat, i en ˙s de les facultats que m'atorga la normativa vigent,

Ordeno:

Article 1

ConvocatÚria

S'obre la convocatÚria p˙blica per concedir les prestacions econÚmiques de car‡cter social per a situacions generals i de greu necessitat per als afiliats i els beneficiaris del rËgim especial de la Seguretat Social dels treballadors del mar per a l'exercici de 2003, d'acord amb les caracterÌstiques, els requisits i el procediment establerts per aquesta Ordre.

Article 2

Objecte de les prestacions

2.1††Les prestacions econÚmiques de car‡cter social per a situacions generals i de greu necessitat objecte d'aquesta convocatÚria estan destinades als afiliats i els beneficiaris del rËgim especial de la Seguretat Social dels treballadors del mar, i s'estableixen per atendre totes aquelles situacions que, per si mateixes, no originen dret a prestaciÛ reglament‡ria de la Seguretat Social, o el reconeixement de les quals, en cas d'originar aquest dret, no suposi l'abonament de l'import total de la despesa ocasionada.

2.2††Les prestacions s'atorgaran en concepte de subvenciÛ a fons perdut amb la finalitat que s'especifica per a cada classe d'ajuda.

2.3††Les prestacions podran tenir la forma d'ajuda econÚmica no periÚdica o de subsidi, segons escaigui.

Article 3

¿mbit d'aplicaciÛ

La normativa reguladora d'aquesta convocatÚria s'aplicar‡, amb car‡cter general, a tots els procediments per concedir prestacions econÚmiques per a situacions generals i de greu necessitat enumerades en l'article 5 que s'iniciÔn per sol∑licituds presentades al territori de Catalunya.

Article 4

Incompatibilitats de les prestacions

4.1††Les prestacions recollides en aquesta convocatÚria seran incompatibles entre si, excepte quan s'especifiqui el contrari.

4.2††Aquestes prestacions seran incompatibles amb les que reconegui pel mateix concepte i situaciÛ qualsevol altre organisme p˙blic o privat, sempre que l'import reconegut per la instituciÛ esmentada subvencioni el total de l'import de la situaciÛ a protegir. En cas contrari, la quantia a reconËixer per l'Institut Catal‡ d'AssistËncia i Serveis Socials en cap cas podr‡ superar la diferËncia entre l'import reconegut per l'altra instituciÛ i el total de la despesa ocasionada.

Article 5

Situacions protegides i prestacions

5.1††Les prestacions econÚmiques de car‡cter social per a situacions generals i de greu necessitat es poden concedir a aquelles persones amb mancances econÚmiques greus, de famÌlia, malalties, deficiËncies o en les quals concorri qualsevol altra circumst‡ncia an‡loga i que requereixen, per aixÚ, atenciÛ econÚmica per a la seva integraciÛ social.

5.2††Les modalitats de les prestacions per a situacions generals i de greu necessitat, que estan definides en l'annex 1, sÛn les seg¸ents:

a)†Ajudes per a persones en estat de necessitat.

b)†Ajudes per a internament psiqui‡tric.

c)†Ajudes per a tractaments, en rËgim d'internament, a toxicÚmans i drogodependents.

d)†Ajudes per a educaciÛ especial.

5.3††Aquests ajuts se sotmetran al rËgim fiscal vigent en el moment de l'atorgament.

Article 6

Persones benefici‡ries

Poden ser benefici‡ries de les prestacions econÚmiques de car‡cter social les persones seg¸ents:

a)†Els treballadors del mar inclosos en el camp d'aplicaciÛ del rËgim especial de la Seguretat Social dels treballadors del mar i els seus assimilats, i tambÈ els pensionistes d'aquest rËgim. Als efectes de la present convocatÚria no ser‡ rellevant que el treballador no estigui en situaciÛ d'alta o assimilada en el rËgim esmentat.

b)†El cÚnjuge o parents per consanguinitat o afinitat o per adopciÛ fins al segon grau, inclÚs, que conviuen amb els inclosos en l'apartat anterior, i al seu c‡rrec, llevat que la no-convivËncia es derivi d'una sentËncia judicial de separaciÛ matrimonial o divorci.

c)†Qui sense ser cÚnjuge convisqui maritalment amb els inclosos en l'apartat a), i al seu c‡rrec. Per ser beneficiaris d'aquestes prestacions hauran d'acreditar un any, com a mÌnim, de convivËncia ininterrompuda.

d)†Les persones que puguin estar incloses en els apartats b) i c), desprÈs de la mort del titular del dret, sempre que quedi constatat que convivien amb el titular i al seu c‡rrec, llevat que la no-convivËncia es derivÈs de sentËncia judicial de separaciÛ matrimonial o divorci.

Article 7

Requisits per accedir a les prestacions

Per poder ser benefici‡ries de les prestacions econÚmiques de car‡cter social, les persones sol∑licitants, a mÈs d'estar incloses en un dels apartats que detalla l'article anterior, hauran de complir els requisits seg¸ents:

a)†No tenir, ni el beneficiari ni la seva unitat familiar, recursos suficients per fer front a les despeses derivades de la situaciÛ de quË es tracti. Cada circumst‡ncia s'acreditar‡ amb l'informe social respectiu. En aquesta disposiciÛ s'entÈn per unitat familiar el grup de convivËncia unit per lligams de matrimoni o una altra relaciÛ estable an‡loga per consaguinitat, adopciÛ o afinitat fins al segon grau.

b)†Que la situaciÛ a protegir no generi dret a prestaciÛ reglament‡ria de la Seguretat Social ni de cap instituciÛ p˙blica o privada, llevat que es disposi de manera contr‡ria, o bÈ que l'import de la prestaciÛ rebuda no subvencioni la totalitat de la despesa ocasionada.

c)†Reunir els requisits especÌfics que s'assenyalen en l'annex 1 per accedir a cadascuna de les modalitats de prestaciÛ.

Article 8

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR