DECRET 351/1987, de 23 de novembre, pel qual es determinen els procediments administratius aplicables a les instal·lacions elèctriques.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyDecret

El règim administratiu aplicable a les instal·lacions elèctriques està regulat per diverses disposicions, entre les quals cal destacar el Decret 2617/1966, de 20 d'octubre, sobre autorització d'instal·lacions elèctriques, el Decret 2413/1973, de 20 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament Electrotècnic de Baixa Tensió, el Reial Decret 2135/1980, de 26 de setembre, sobre liberalització industrial, i el Reial Decret 3275/1982, de 12 de novembre, sobre condicions tècniques i garanties de seguretat en centrals elèctriques, subestacions i centres de transformació.

L'aplicació d'aquest entramat legislatiu a la diversitat d'instal·lacions elèctriques existents ha provocat, en alguns casos, dificultats d'interpretació.

D'altra banda, el procediment vigent aplicable a determinats supòsits comporta llargs períodes de tramitació que, avui en dia, resulten desproporcionats amb la significació energètica i econòmica de la majoria de les instal·lacions.

S'ha considerat, doncs, oportú, en aplicació dels criteris establerts per la Llei 13/1987, de 9 de juliol, de Seguretat de les Instal·lacions Industrials, actualitzar els procediments d'intervenció administrativa en les instal·lacions elèctriques, eliminant, per un costat, certs requeriments i tràmits, i introduint, per un altre, els instruments administratius necessaris per fer possible la taxació de responsabilitats davant eventuals infraccions.

En conseqüència, en virtud de les competències assumides per la Generalitat de Catalunya, i a proposta del Departament d'Indústria i Energia,

Decreto:

Article 1

Objecte El present Decret té per objecte definir els procediments administratius aplicables a l'execució i posada en servei de les instal·lacions elèctriques dins l'àmbit territorial de Catalunya.

Article 2

Àmbit d'aplicació Les normes de procediment establertes en el present Decret seran d'aplicació a les instal·lacions de producció, transport, transformació, distribució i utilització d'energia elèctrica en alta i baixa tensió amb freqüència de servei inferior a 100 Hz. Resten expressament exceptuades de l'aplicació d'aquest Decret les instal·lacions i els equips interiors de mines, el material de tracció, automòbils, aeronaus, sistemes de comunicació, així com les instal·lacions que utilitzen tensions inferiors a 24 volts quan siguin totalment independents de les xarxes de baixa tensió de servei públic i les que les alimentin no estiguin destinades a d'altres subministraments.

Article 3

Classificació de les instal·lacions Als efectes del que estableix aquest Decret, les instal·lacions elèctriques queden classificades i definides com segueix:

  1. Instal·lacions privades: són les instal·lacions elèctriques de qualsevol tensió no afectes al servei públic d'electricitat, és a dir, aquelles els titulars de les quals són persones físiques o jurídiques diferents de les empreses elèctriques de servei públic.

  2. Instal·lacions de servei públic fins a 30 kV: són les instal·lacions elèctriques de tensió igual o inferior a 30 kV, incloses les de baixa tensió, afectes al servei públic d'electricitat, els titulars de les quals són empreses elèctriques de servei públic.

  3. Instal·lacions de servei públic de més de 30 kV: són les instal·lacions elèctriques de tensió superior a 30 kV, afectes al servei públic d'electricitat, els titulars de les quals són empreses elèctriques de servei públic.

Article 4

Instal·lacions privades La implantació, ampliació o reforma de les instal·lacions classificades en l'apartat a) de l'article anterior podrà realitzar-se sense autorització administrativa. Les esmentades instal·lacions hauran de complir les normes tècniques que resultin aplicables per raons de seguretat, sanitat, ordenació dels consums energètics i normes específiques que en cada cas correspongui, cosa que justificaran abans d'entrar en funcionament mitjançant la presentació, als Serveis Territorials d'Indústria, de la pertinent comunicació...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR